Nieuwsoverzicht
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft jarenlang voor miljarden dollars ongeoorloofde staatssteun gekregen. Dat staat in het eindrapport van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, bekend gemaakt. De beslissing bevestigt dat Boeing decennialang massale en ongeoorloofde staatssteun heeft ontvangen, met een belangrijke negatieve impact op de Europese industrie tot gevolg. Concurrent Airbus schatte eerder het totale concurrentienadeel van de Amerikaanse staatssteun voor Boeing op 45 miljard dollar. Al jarenlang beschuldigen de Amerikaanse en Europese autoriteiten elkaar van onrechtmatige en concurrentieverstorende subsidieverlening aan hun respectieve vliegtuigbouwers. Zeven jaar geleden dienden de Verenigde Staten een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie. Die concludeerde vorig jaar ook al dat bij Airbus sprake was van ongeoorloofde subsidie van Europese regeringen.
Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,25 miljard dollar. Dat is een stijging met 53 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. ExxonMobil realiseerde daarmee ook de meest winstgevende periode sinds het recordcijfer van het derde kwartaal van drie jaar geleden. De omzet steeg met 17 procent tot 105,2 miljard dollar. ExxonMobil kon vooral profiteren van de duurdere olie en gas, waardoor de winstmarges konden worden opgedreven. Daarna was er ook een hogere output in de raffinaderijen, die tijdens het vierde kwartaal een productieverhoging met 19 procent lieten optekenen. Over het hele jaar boekte ExxonMobil een winst van 30.5 miljard dollar, tegenover 19,3 miljard dollar tijdens het jaar voordien. De jaaromzet steeg met 32 procent tot 383 miljard dollar.
Deutsche Bank verwacht over het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd te hebben van ongeveer 600 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Duitse bank bekend heeft gemaakt. Volgens de bank is de winst gedrukt door stijgende kosten vanwege de overnames van Sal Oppenheim en van Deutsche Postbank en interne restructureringen. De herstructurering van de bank leidde tot een stijging van de kosten van 4,2 miljard euro tot 6,3 miljard euro. Het jaar voordien had Deutsche Bank tijdens het vierde kwartaal een winst gerealiseerd van 1,3 miljard euro, maar toen kon de financiële groep wel profiteren van een eenmalig belastingvoordeel. Verder stelt Deutsche Bank dat de omzet tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar van 5,5 miljard euro naar 7,4 miljard euro zal zijn gestegen.
De farmabedrijven Sanofi-Aventis en Genzyme zijn het eens geraakt over een fusie. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. De overeenstemming is opmerkelijk, aangezien Genzyme zich van meet af aan heeft verzet tegen een overname. Volgens de bronnen is er in de principe-overeenkomst tussen Sanofi en Genzyme een extra recht voor de Genzyme-aandeelhouders opgenomen. Er zou een extra vergoeding zijn afgesproken indien het experimentele geneesmiddel Lemtrada tegen multiple sclerose bepaalde doelstellingen zou halen. De overeenkomst zou tegen midden februari zijn gesloten. Dan verloopt immers de deadline waarop aandeelhouders van Genzyme hun stukken aan Sanofi kunnen aanbieden. De totale waarde van het overnamebod zou ongeveer 18,5 miljard dollar bedragen. Van de Europese Commissie heeft Sanofi al toestemming gekregen voor de overname.
De Russische miljardair Alexei Mordashov heeft zijn belang in het Duitse toeristische concern TUI Holding verhoogd van 15,03 procent naar 20,45 procent. Daardoor wordt Mordashov de grootste aandeelhouder van de holding. De tweede belangrijkste aandeelhouder van het Duitse toeristische concern is de Noorse miljardair John Fredriksen, die een belang van 15 procent in handen heeft en 3,3 procent van de stemrechten bezit. Dat Mordashov zijn belang in het toeristische concern optrekt, is volgens waarnemers geen echte verrassing. Al in augustus vorig jaar drukte hij de wens uit zijn belang op te bouwen tot meer dan 25 procent. Mordashov merkt op een strategische investeerder te zijn met langetermijnbelangen in de activiteiten van het concern. Het optrekken van het belang bewijst volgens de Russische miljardair zijn engagement in de groep. Mordashov zegt te geloven in het groeipotentieel van de groep met zijn focus op toerisme.
De gewezen Nederlandse premier Jan Peter Balkenende treedt begin april toe als partner bij het adviesbureau Ernst & Young. Het adviesbureau merkt op dat Balkenende zijn rijke internationale ervaring zal aanwenden voor het adviseren van klanten en van het internationale topmanagement van het bedrijf zelf. Balkenende zou ook een leidende rol gaan vervullen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Ernst & Young in België en Nederland. De gewezen Nederlandse premier gaat zijn nieuwe functie in de privésector combineren met het hoogleraarschap aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Balkenende is niet de eerste Nederlandse politicus die de stap naar de privésector zet. Vorig jaar ging Wouter Bos, de sociaaldemocratische vicepremier uit het laatste kabinet van Balkenende, bij de consultant KPMG aan de slag.
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geleden van 10,3 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg het verlies 10,9 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij moest in de afgelopen periode drieduizend vluchten annuleren vanwege het slechte weer. De omzet steeg met 22 procent tot 746 miljoen euro. Ryanair vervoerde 6 procent meer passagiers, terwijl de prijzen met gemiddeld 15 procent omhoog waren gegaan. Tot vlak voor het einde van het kwartaal was Ryanair volgens topman Michael O'Leary nog op weg naar winst. Het slechte weer, maar ook de stakingen van verkeersleiders, gooiden echter roet in het eten. Ryanair riep in dit verband Europa nogmaals op de bestaande richtlijn aan te passen. Die verplicht luchtvaartmaatschappijen hun klanten catering en onderdak te verschaffen bij vertragingen, ook als het om heirkracht gaat.
De Amerikaanse autobouwer Chrysler heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 652 miljoen dollar. Het jaar voordien bedroeg het verlies nog 4 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een verlies van 199 miljoen dollar geboekt. De resultaten werden gedrukt door een hoge rente die Chrysler moest betalen over de miljardenlening waarmee het bedrijf twee jaar geleden van de ondergang werd gered. De autobouwer ontving toen voor 7,4 miljard dollar aan staatsleningen om een doorstart te kunnen maken. De autoproducent betaalde dit jaar in totaal 1,23 miljard dollar aan rente. De autobouwer verwacht dit jaar wel opnieuw winst te zullen kunnen maken. Topman Sergio Marchionne verwacht daarbij een winst van 200 miljoen dollar tot 500 miljoen dollar op een omzet van meer dan 55 miljard dollar.
De Amerikaanse kabelgroep Liberty Media is één van de partijen die bieden op de overname van de Duitse kabelmaatschappij Kabel Baden-Württemberg (KabelBW). Die is door haar huidige eigenaar, de Zweedse investeringsgroep EQT, in de etalage gezet. De Zweedse groep wil met de verkoop een bedrag van 2,5 miljard euro tot 3 miljard euro ophalen. KabelBW heeft 2,3 miljoen klanten. Het bedrijf is geëvolueerd naar een operator die ook internet en telefonie aanbiedt. Liberty Media is op de Duitse kabelmarkt al actief via Unitymedia, dat twee jaar geleden werd overgenomen. Daardoor zou de overname van KabelBW op bezwaren van de mededingingsautoriteiten kunnen botsen. Maar dat geldt ook voor het concurrerend bod van Kabel Deutschland. Diverse private-equitygroepen, zoals CVC Capital Partners en Apax Partners, hebben ook interesse getoond. Ook een beursgang blijft tot de mogelijkheden behoren.
De Franse supermarktketen Carrfour zou volgens een aantal Franse media de afsplitsing van zijn dochterbedrijven Dia en Carrefour Property overweging. De twee entiteiten zouden een aparte beursnotering krijgen. De opsplitsing zou overwogen worden op vraag van een aantal grote aandeelhouders. Die zouden van oordeel zijn dat het aandeel ondergewaardeerd is en hopen door een splitsing op een waardeverbetering. Prijsvechter Dia heeft wereldwijd 6.647 winkels en realiseert een omzet van bijna 9,5 miljard euro. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 4 miljard euro. Carrefour Property is de eigenaar van gebouwen van Carrefour-vestigingen in Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Roemenië. In totaal beheert het een oppervlakte van 4,3 miljoen vierkante meter, verspreid over 938 locaties. Verwacht wordt dat de raad van bestuur van Carrefour begin maart al een beslissing zou nemen over de splitsing.
Het besturingssysteem Android van Google is wereldwijd uitgegroeid tot het leidende platform voor smartphones. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd Symbian, het besturingssysteem van Nokia, naar de tweede plaats verwezen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Twee jaar geleden was Apple nog onbedreigde marktleider, maar op dit ogenblik worden voor elke iPhone twee Android-toestellen verkocht. In de laatste drie maanden van vorig jaar werden 32,9 miljoen smartphones verkocht die op Android zijn gebaseerd, terwijl Nokia bleef steken op 31 miljoen exemplaren. Nokia bleef nog wel marktleider met een aandeel van 28 procent. Android-telefoons worden gebouwd door meerdere fabrikanten, zoals Samsung, HTC Corporation, LG Electronics, Acer, Motorola en Sony Ericsson.
De Britse componist John Barry is op zevenenzeventigjarige leeftijd overleden. John Barry schreef de muziek van elf films rond het spionnenpersonage James Bond, maar verder ook Midnight Cowboy, Out of Africa en Dances with Wolves. Barry ontving in totaal vijf Oscar-onderscheidingen voor zijn filmmuziek. De oorlogsfilm Enigma in het begin van deze eeuw was de laatste opdracht die Barry kreeg voor een bioscoopproductie. John Barry schreef ook de muziek voor de musical Brighton Rock, die zeven jaar geleden in Londen in première ging. De musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Graham Greene, kende echter geen succes. De productie verdween na nog geen maand van de planken. Op het einde van de jaren negentig werd John Barry wegens zijn betekenis voor de muziek door de Britse koningin Elizabeth onderscheiden.
Het Japanse conglomeraat Toshiba heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 12,4 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 111 miljoen euro, tegenover een verlies van ongeveer 94 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies opgetekend van 10,6 miljard yen. De ommezwaai was vooral te danken aan een grotere vraag naar elektronische apparaten zoals lcd-schermen. Tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 40 miljard yen. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een verlies van 67,4 miljard yen opgetekend. De omzet steeg met 200 miljard yen naar 4.670 miljard yen. Ondanks de positieve cijfers stelt Toshiba zijn omzetverwachting van 62 miljard euro naar 59 miljard euro naar beneden bij.
De Japanse autoproducent Honda Motor heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 81,12 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 995 miljoen dollar. De winst daalde met 40 procent tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien, te wijten aan de sterke yen en zwakke binnenlandse verkopen. Het is de eerste winstdaling in vijf kwartalen voor Honda. De cijfers laten zien dat de sterke Japanse yen de winst van autobedrijven zwaarder raakt dan in voorgaande kwartalen, toen kostenreducties en overheidssubsidies de verkopen nog ondersteunden. De duurdere yen kostte het bedrijf 44,5 miljard yen. Daarnaast nam ook de concurrentie van Aziatische sectorgenoten toe. De omzet daalde met 5,8 procent tot 2,11 biljoen yen. De autobouwer verhoogde wel zijn winstverwachting voor het hele jaar van 500 miljard yen naar 530 miljard yen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home