Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 02, 2011

Spacex lonkt naar markt van spionagesatellieten

Het jonge Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (Spacex) gaat een nieuw kantoor openen in Chantilly in de staat Virginia, in de onmiddellijke omgeving van onder meer het National Reconnaissance Office (NRO), een samenwerkingsproject tussen het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Waarnemers stellen dat Spacex dan ook mogelijk probeert om actief te worden in de sector van de spionage-satellieten, waarmee het nieuwe bedrijf nog meer in het vaarwater zou komen van grote concerns zoals Boeing of Lockheed.

Het National Reconnaissance Office bouwt en beheert de Amerikaanse spionage-satellieten. "Vooral de jongste maanden is het departement bijzonder actief geweest met nieuwe lanceringen," merkt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times op. "Bruce Carlson, directeur van het National Reconnaissance Office, heeft het daarbij over de drukste lancerings-agenda van de voorbije twintig jaar." Spionage-satellieten kunnen een lucratieve bron van inkomsten worden voor Spacex, dat tot nu toe vooral actief was in de commerciële ruimtevaart.

Spacex is één van de belangrijkste kandidaten voor toekomstige outsourcing-projecten in opdracht van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA uit te voeren. Het bedrijf werd opgericht door Elon Musk, die zijn rijkdom verwierf met de ontwikkeling van de online betaaldienst Paypal, die hij negen jaar geleden verkocht om Spacex op te richten. Spacex wil raketten ontwikkelen en lanceren aan een fractie van de kostprijs van de huidige generatie ruimtetechnologie. Het bedrijf heeft op dit ogenblik meer dan 1.250 medewerkers.

Spacex heeft op dit ogenblik vestigingen in de buurt van grote ruimtevaartcentra zoals Huntsville in Alabama, McGregor in Texas en Cape Canaveral in Florida.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home