Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 04, 2011

Europa wil 85 procent e-waste recupereren

Over vijf jaar moet 85 procent van elektronische afval in de Europese Unie gerecupereerd worden. Dat heeft het Europese Parlement beslist, nadat de Europese Commissie eerst een streefdoel van 65 procent had voorgesteld. In het Europees Parlement werd wel opgemerkt dat de kosten van de recuperatie op de huishoudelijke markt niet alleen op de schouders van de producenten mogen worden afgewenteld. Die kosten moeten volgens de europarlementsleden worden verdeeld tussen de consumenten, producenten en retailers.

"Op dit ogenblik wordt de recuperatie van e-wast gedragen door lokale autoriteiten," voert het webmagazine Euractiv.com aan. "In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie was voorzien dat de lidstaten de producenten zou stimuleren om de kosten van een afzonderlijke inzameling bij de gezinnen te financieren. Op die manier wou men de consument van elektronische apparatuur de kosten laten dragen in plaats van de belastingbetaler."

Het Europees Parlement merkte ook op dat onder e-waste meer sectoren moeten worden verstaan dan eerder was opgemerkt. Voortaan vallen alle types van elektrische en elektronische apparatuur onder de Europese regelgeving rond e-waste. Daarbij werden wel enkele uitzonderingen vastgelegd, zoals grote installaties en instrumenten, militaire uitrusting en wagens. Ook werd bepaald dat, afhankelijk van de categorie, 50 procent tot 70 procent van de elektronische apparaten gerecycleerd moet kunnen worden. Bovendien werd gesteld dat 5 procent moet hergebruikt worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home