Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 05, 2011

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse groep Heineken heeft een exclusief contract getekend als exclusieve biersponsor van de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt. Het contract heeft onmiddellijk tot kritiek geleid in Groot-Brittannië, waar opgemerkt wordt dat de organisatoren de kans hebben laten vallen om met een Britse brouwerij samen te werken en gekozen hebben voor het hogere financiële aanbod van een internationale groep. De organisatoren zouden onder meer onderhandeld hebben met de Britse brouwers Young's en Fuller's. De organisatoren noemen de kritiek echter onterecht. De Britse brouwerijen van de Heineken-groep heeft volgens de organisatoren immers 2.500 werknemers in dienst en brengen Britse producten zoals Foster's, Bulmer en Strongbow op de markt. Heineken levert aan 30 procent van de Britse pubs.


Er kan slechts sprake zijn van een echt economisch herstel in de Verenigde Staten als ook de arbeidsmarkt sterker groeit. Dat heeft Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, gezegd op een ontmoeting met journalisten in Washington. Zolang er geen sterkere aangroei van de jobcreatie zal kunnen worden opgemerkt gedurende een lange periode, kan er volgens Bernanke niet van uitgegaan worden dat het herstel zich heeft ingezet. Het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten zal dit jaar verder toenemen, maar er kan volgens Bernanke niet gesproken worden van een structureel herstel. De voorzitter van de Federal Reserve merkte verder op dat de inflatie globaal relatief laag blijft, ondanks belangrijke prijsstijgingen van onder meer brandstoffen. Prijsstabiliteit is één van de kerntaken van de Federal Reserve.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft beroep aangetekend tegen de boete die de Europese Commissie eind vorig jaar oplegde wegens de vorming van een vrachtkartel. Ook het Franse zusterbedrijf Air France legt zich niet bij de boete neer. De Europese Commissie beboette elf luchtvaartmaatschappijen begin november vorig jaar voor het maken van afspraken over het vervoer van vracht in het midden van het voorbije decennium. KLM werd veroordeeld tot een boete van ruim 127 miljoen euro, terwijl Air France een sanctie van 182 miljoen euro kreeg opgelegd. Behalve Air France-KLM hebben eerder ook Air Canada, Japan Airlines, Cathay Pacific en Cargolux Airlines al bezwaar aangetekend tegen de Europese geldboete. In totaal werd daarbij een boete van bijna 800 miljoen euro opgelegd.


De holding RHJ International zou op het punt staan om opnieuw een aantal industriële activa af te stoten. Onder meer zou Phoenix Seagaia Resort, een luxeresort in Japan, van de hand worden gedaan. Ook zou de holding zijn belang in Niles, een fabrikant van auto-onderdelen, van de hand doen. RHJ International wil beide activa verkopen om zich volledig om te vormen tot een financiële dienstenverlener. Om die ambitie kracht bij te zetten, nam de holding ruim één jaar geleden de Britse zakenbank Kleinwort Benson over. Volgens waarnemers zou de verkoop van het Japanse luxeresort een bedrag van 56,5 miljoen euro kunnen opleveren, terwijl het belang van de holding in Niles een waarde van 102 miljoen euro zou hebben. RHJ International had eerder te kennen gegeven tegen eind volgend jaar zijn industriële activa verkocht te willen hebben.


De Franse luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessey (LVHM) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 20,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt opgemerkt dat alle divisies van de groep een uitstekende dynamiek kenden in Europa, Azië en de Verenigde Staten. In alle afdelingen werd een dubbelcijferige groei opgetekend. De grootste omzetstijging werd opgetekend in de visie mode en lederwaren, waar een groei met 20 procent werd gemeld. Tijdens het vierde kwartaal realiseerde de luxegroep een omzetgroei met 20 procent. De Franse groep realiseerde het voorbije jaar een nettowinst van 3.03 miljard euro. Dat is een stijging met 73 procent tegenover het jaar voordien. De Franse groep zegt daarmee zowel op het gebied van winst als van omzet het voorbije jaar een absoluut record gerealiseerd te hebben.


Topmanagers van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan hadden ruim anderhalf jaar voor de val van Bernard Madoff ernstige twijfels over legitimiteit van de belegger. Desondanks bleef de zakenbank met de oplichter samenwerken. Dat blijkt uit interne documenten van JP Morgan die naar buiten werden gebracht in het kader van een rechtszaak tegen de zakenbank. Het proces werd aangespannen door curator Irving Picard, ddie optreedt ten gunste van de slachtoffers van Madoff. Picard eist een schadevergoeding van 6,4 miljard dollar. Bernard Madoff was verantwoordelijk voor de grootste oplichting uit de geschiedenis. De belegger garandeerde beleggers een hoog rendement, maar realiseerde dat rendement via het doorsluizen van het verse geld dat binnenstroomde. Op die manier verdween er een bedrag van 65 miljard dollar van beleggers.


De Franse verzekeraar Axa heeft een schikking getroffen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een fraudezaak rond één van zijn dochterondernemingen. Als gevolg van de deal met de Amerikaanse beurswaakhond zal AXA nu 242 mljoen dollar betalen. De beurswaakhond was in de herfst van vorig jaar een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij Axa Rosenberg, een dochter van Axa Investment Management, de vermogensbeheertak van de groep. Axa Rosenberg investeert via een computergestuurd systeem, maar stichter Barr Rosenberg en chef Research Thomas Mead zouden hun klanten anderhalf jaar geleden hebben verzwegen dat er fouten in dat computersysteem waren geslopen. Daardoor zouden ze de ethische code van Axa Rosenberg hebben genegeerd. Als gevolg van de fout leden de klanten van Axa Rosenberg een verlies van 217 miljoen dollar. Dat bedrag wordt nu vergoed, samen met een boete.


De Amerikaanse financiële dienstverlener MasterCard heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 415 miljoen dollar. Dat is een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar boekte MasterCard een winst van 1,85 miljard dollar, tegenover 1,46 miljard het jaar voordien. De betere cijfers zijn onder meer te danken aan het groeiend vertrouwen bij de Amerikaanse consument, die daardoor vaker zijn betaalkaart gebruikt. Bij het gebruik van kredietkaarten werd een toename met 3 procent opgetekend. Het gebruik van de gewone betaalkaart kende een stijging met 4 procent. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 1,44 miljard dollar. De grootste toename van de transactievolumes werd buiten de Verenigde Staten opgetekend, met Latijns-Amerika en Azië als belangrijkste groeimotoren. Wereldwijd werden er voor 567 miljard dollar transacties gedaan door gebruikers van MasterCard.


De Nederlandse kabelproducent Draka is na afsluiting van de biedperiode voor 90,4 procent in handen van het Italiaanse Prysmian. Dat heeft Draka in een mededeling bekend gemaakt. Prysmian lanceerde begin januari een openbaar bod van 830 miljoen euro op Draka. Lange tijd was ook het Chinese Xinmao in de running, maar door de beperkte tijdsspanne haakten de Chinezen uiteindelijk af. Prysmian verwierf bij het aflopen van het overnamebod 90,4 procent van de gewone aandelen en beschikt over 91,4 procent van het kapitaal als ook de voorkeuraandelen van ASR Levensverzekering en Beleggingsfonds Ducatus worden meegerekend. Prysmian zal eerstdaags bekendmaken of het het bod gestand doet. De fusie tussen het Italiaanse kabelbedrijf Prysmian en Draka wordt marktleider in de Europese kabelsector en onttroont meteen het Franse Nexans, dat een lager bod op Draka had uitgebracht.


Volvo, de tweede grootste constructeur van vrachtwagens ter wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal van het vorige jaar een winst gerealiseerd van 3,23 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 366 miljoen euro. De winstgroei is te danken aan een sterkere vraag in Noord-Amerika en Europa. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien had Volvo nog een verlies geleden van 2 miljard kronen. De omzet steeg met 23 procent tot 73,4 miljard kronen. In alle regio's werden meer trucks verkocht. Volvo zegt ook zijn marktprognoses voor het nieuwe jaar te verhogen. Er wordt nu uitgegaan van een verkoop van 220.000 zware vrachtwagens in zowel Europa als Noord-Amerika. In oktober was er daarbij nog telkens een getal van 200.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld.


De Russische oliemaatschappij Rosneft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,67 miljard dollar. Dat is een stijging met 64 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 35 procent tot 63 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van 3,06 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover het kwartaal voordien. De omzet steeg met 35 procent tot 63 miljard dollar. Eduard Khudainatov, topman van het Russische concern, maakte gewag van zeer sterke resultaten, waarbij de gestelde winstdoelstellingen en operationele objectieven werden overtroffen, terwijl de kosten binnen de perken zijn gebleven. De groei van het Russische concern werd het voorbije jaar vooral gedragen door de gestegen olieprijs en een hogere productie.


Indien de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines Systems (SAS) te koop wordt gesteld, is de Duitse groep Lufthansa bereid om een bod te doen. Dat heeft een bestuurder van Lufthansa gezegd in een Fins kranteninterview. De bestuurder stelde dat een overname op dit ogenblik niet wordt overwogen, omdat er teveel vakbonden bij het dossier zijn betrokken, er teveel conflicten zijn bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij en er bovendien teveel verborgen schulden zijn. Hij voegt er aan toe dat de eigenaren van het Scandinavische bedrijf nog niet hebben aangegeven tot een verkoop te willen overgaan. Indien dat wel gebeurt, zou Lufthansa volgens de woordvoerder echter zeker een overname overwegen. Lufthansa is al vaker in beeld geweest als overnamekandidaat voor Scandinavian Airlines, dat eigendom is van de Deense, Noorse en Zweedse overheid.


Het Amerikaanse mediaconglomeraat News Corp heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 642 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode het jaar voordien, toen een nettowinst van 254 miljoen dollar werd opgetekend. De groei werd vooral gesteund door sterkere reclameverkopen en inkomsten uit de Amerikaanse kabeltelevisie. De kwartaalomzet steeg van 8,68 miljard dollar naar 8,76 miljard dollar. Rupert Murdoch, topman van News Corp, stelde dat de cijfers van het tweede kwartaal het toenemend belang van de activiteiten in de televisie-sector aantonen. De winst van de televisie-divisie steeg van 29 miljoen dollar naar 151 miljoen dollar. De filmafdeling en het sociale netwerk MySpace, dat zal worden verkocht, blijven het echter moeilijk hebben.


De Nederlandse overheid overweegt een nieuwe vervoersmaatschappij te zoeken voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en de Belgische grens. High Speed Alliance (HSA), de huidige uitbater van de verbinding, wordt immers met financiële moeilijkheden geconfronteerd. High Speed Alliance is een dochter van de Nederlandse Spoorwegen (90 procent ) en het luchtvaartbedrijf KLM (10 procent). De onderneming kreeg een concessie tot het midden van de jaren twintig voor de uitbating van het spoorvervoer over de hogesnelheidslijn. De financiële problemen van de groep zijn het gevolg van een combinatie van de hoge gebruiksvergoedingen die aan de overheid moeten worden betaald en een gebrek aan inkomsten. De Nederlandse reizigers voelen zich immers niet aangetrokken door het aanbod en kiezen voor een traditionele trein. Om meer passagiers aan te trekken, werden de tarieven onlangs al gevoelig teruggeschroefd.


De Amerikaanse Federal Reserve heeft China ingehaald als grootste investeerder in Amerikaans overheidspapier. De Federal Reserve heeft nu een portefeuille staatsobligaties en schatkistcertificaten van 1.114 miljard dollar. China bezit volgens de recentste cijfers voor 896 miljard dollar aan Amerikaanse overheidspapier. De Federal Reserve koopt sinds begin november voor zowat 75 miljard dollar Amerikaans overheidspapier per maand. Tegen juni zal de Federal Reserve volgens waarnemers voor 1.600 miljard dollar Amerikaans overheidspapier bezitten. Dat is bijna evenveel als China en Japan samen. China heeft de jongste maanden zijn portefeuille Amerikaans overheidspapier vrij stabiel gehouden. Japan blijft daarentegen Amerikaanse overheidspapier kopen. Maar het valt op dat vooral Groot-Brittannië vorig jaar zijn portefeuille gevoelig verhoogde.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home