Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 09, 2011

Britse veeteelt geconfronteerd met tekort van 330 miljoen pond

Britse veetelers worden geconfronteerd met een tekort van 330 miljoen pond door het verschil van de melkprijs op de markt en de productiekost. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse National Farmers Union (NFU). Gemeld wordt de Britse veetelers op elke liter melk gemiddeld 3,16 pence verliezen. Met een productie van 11 miljard liter melk per jaar, loopt dat verlies voor de Britse melkveesector op tot 380 miljoen pond.

"De kloof tussen de productiekosten en de marktprijzen is de voorbije twaalf maanden nog toegenomen," merkt de National Farmers Union op. "Die kloof wordt vooral veroorzaakt door de stijgende kosten van veevoeder en onderkomen. Verwacht wordt dat dit jaar de kosten van het veevoeder dit jaar nog met 16,6 procent zullen stijgen." Mansel Raymond, voorzitter van de National Farmers Union, voegt er aan toe dat de melkprijzen volgens een aantal voorspellingen weliswaar zouden stijgen, maar die toename zou heel beperkt blijven.

"Volgens een aantal klanten moet er rekening gehouden worden met een prijsverhoging van maximaal 1 pence," stipt Raymond aan. "Dat is een druppel op een hete plaat, rekening houdend met het prijsprobleem waarmee de sector wordt geconfronteerd. Voor vele veetelers is die prijsverhoging veel te klein en komt ze wellicht ook veel te laat." Kostenbeheersing is volgens waarnemers dan ook de enig mogelijke redding. Uit cijfers van het Britse ministerie van landbouw blijkt dat het gemiddelde inkomen van de veeteler op één jaar tijd met 19 procent is gedaald tot 56.100 pond.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home