Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Zwitserland bereid om geld dictactors terug te storten

Vanaf februari dit jaar is een nieuwe wet in werking getreden voor Zwitserse banken. Hierdoor kunnen ze het geld van dictators terugbezorgen aan hun landen. Daarvoor moet echter wel worden bewezen dat het geld aan het betrokken land toebehoort. Die financiële middelen moeten echter wel worden gebruikt om de levenskwaliteit in het land te verbeteren. Jean-Claude Duvalier, de gewezen dictator van Haïti, is de eerste testcase voor de nieuwe Zwitserse wet.

Duvalier werd vijfentwintig jaar geleden verdreven uit Haïti. Kort daarop bevroor Zwitserland tegoeden van Duvalier voor een bedrag van ongeveer 5,8 miljoen dollar. "Dankzij de nieuwe Zwitserse wet kan de familie Duvalier op die sommen alleen nog aanspraak maken als kan bewezen worden dat het geld op een eerlijke manier verdiend is," meldt het webmagazine Oneworld.nl. Daniel Thelesklaf, directeur van het Internationaal Centrum voor Asset Recovery, gelooft dat deze zaak een test zal worden voor de efficiëntie van de wet."

Woordvoerders van de Berne Declaration, een organisatie die onder meer het gestolen Haïtiaanse geld probeert terug te krijgen, voeren echter aan dat de inmiddels afgezette Tunesische president Zine-el-Abidine Ben Ali via de Zwitserse banken gewoon geld weg kunnen sluizen. "Technisch gezien is de wet alleen van toepassing op zogenaamde falende staten," wordt er opgemerkt. "Maar dan moeten wel alle landen komen met een veroordeling van een ex-dictator. Anders kan zo iemand het geld alsnog doorsluizen naar een land dat hem niet heeft veroordeeld."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home