Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 10, 2011

Explosieve groei sociale media in Arabische wereld

Het gebruik van sociale media is in de Arabische wereld de voorbije maanden sterk gestegen, vooral bij Facebook en Twitter. Dat blijkt uit een rapport van de Dubai School of Government. Er wordt daarbij opgemerkt dat vooral jongeren de belangrijkste pijlers vormen van deze groei. Uit het rapport blijkt dat het aantal Facebook-gebruikers in het Midden-Oosten sinds het begin van vorig jaar met 78 procent tot 21,3 miljoen is gestegen. Twee op drie gebruikers zijn tussen vijftien en negenentwintig jaar oud.

"In verscheidene Arabische landen heeft de jonge generatie een kritische massa bereikt," merkt Fadi Salem, directeur van het Governance and Innovation Programme van de Dubai School of Government, op. "De Arabische wereld telt nu 225 miljoen jongeren onder de dertig jaar. Die groep heeft ook vele mogelijkheden en gebruikt sociale platformen in elk aspect van zijn leven. De recente gebeurtenissen in Egypte hebben ook aangetoond dat sociale media een belangrijke rol kunnen spelen bij het organiseren van sociale bewegingen."

"Sociale media helpen de zeepbel van censuur die de Arabische wereld omsluit, te doorbreken," merkt de Iraanse journalist en blogger Omid Memarian op. "Het wordt voor autoritaire regimes in het Midden-Oosten steeds moeilijker om hun visie door te drukken. Deze regimes kunnen niet langer de enige bron van nieuwe en legitimiteit zijn." Racha Mourtada, onderzoeker aan de Dubai School of
Government, stelt wel dat ook virtuele revoluties bij de bevolking beginnen en sociale media daarbij slechts een, zij het belangrijk, instrument vormen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home