Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Finse wetenschappers willen eeuwenoud bier namaken

Finse wetenschappers zijn bezig de ingrediƫnten in kaart brengen van vijf flessen bier uit het begin van de negentiende eeuw, zodat ze de drank in de toekomst opnieuw kunnen produceren. De onderzoekers van VTT Technical Research Centre of Finland bestuderen het gist en andere microbiologische cellen in het oude bier in de hoop dat ze daaruit het recept van de drank kunnen afleiden. Mogelijk kunnen ze daarna het tweehonderd jaar oude bier opnieuw brouwen.

De vijf flessen werden vorig jaar ontdekt in een scheepswrak op de bodem van de Baltische zee. Waarschijnlijk is de drank gebrouwen in de eerste dertig jaar van de negentiende eeuw. Er zal volgens onderzoeksleider Annika Wilhelmson worden onderzocht of er nog levend gist of andere microbiologische cellen in het bier kunnen worden gevonden. Dat zou volgens Wilhelmson kunnen helpen om het bier te kunnen reproduceren.

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen onder de microscoop al gist en bacteriƫle cellen gezien, maar er kon nog niet worden vastgesteld of de organismen dood of levend zijn. Als er geen levende cellen meer kunnen gevonden worden, zal de dna-structuur volgens Wilhelmson worden bekeken en vergeleken met soorten gist die vandaag zijn gekend. De smaak van het oude bier werd inmiddels ook vastgesteld door vier professionele bierproevers.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home