Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Kritiek op medische tests in onderaanneming

Het testen van geneesmiddelen op mensen in lageloonlanden brengt meer risico's met zich mee dan eerder werd verondersteld. Dit komt doordat meer dan de helft van de tests door farmaceutische bedrijven wordt uitbesteed aan onderaannemers. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Latijns-Amerikaanse organisatie Salud y Fármacos en het Indiase Centre for Studies in Ethics and Rights.

Het systeem van onderaanneming zet volgens het rapport de kwaliteit van het klinisch onderzoek onder druk. Bovendien is er daarbij ook geen sprake van onafhankelijk toezicht. "Net zoals de computerproducenten, doen ook farmabedrijven vaak beroep op onderaannemers," aldus het rapport. "Dat gebeurt in lageloonlanden met een grote kwetsbare bevolking die arm, onverzekerd en analfabeet is. Daar kunnen ze gemakkelijk en goedkoop proefpersonen werven."

Er wordt aan toegevoegd dat vele tests worden uitgevoerd door onderaannemers die zich profileren op het feit dat ze sneller en goedkoper werken dan de farmaceutische bedrijven. "Hierdoor komt de naleving van ethische normen onder druk te staan en worden verantwoordelijkheden minder transparant," wordt er opgemerkt. "Experts en betrokkenen uiten grote zorgen over de kwaliteit en ethiek van de testen die door deze onderaannemers worden uitgevoerd, omdat kosten en tijdsoverwegingen de boventoon voeren."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home