Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Nieuwsoverzicht

Hoewel overnamegesprekken niets zouden hebben opgeleverd, heeft de belangstelling van de internetbedrijven Facebook en Google de waarde van de microbloggingsite Twitter gevoelig opgedreven. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op een bedrag tussen 8 miljard dollar en 10 miljard dollar. In december, toen Twitter 200 miljoen dollar durfkapitaal ophaalde, lag de waardering op 3,7 miljard dollar. Twitter is verlieslatend en haalde het voorbije jaar volgens bepaalde bronnen een omzet van slechts 45 miljoen dollar. Dit jaar moet dat dankzij de verkoop van gesponsorde berichten stijgen tot een bedrag tussen 100 miljoen dollar en 110 miljoen dollar. Ondanks de hoge waardering willen de raad van bestuur en het management van Twitter voorlopig niet verkopen. Bronnen dicht bij het bedrijf zeggen dat bij Twitter het geloof leeft dat de blogsite kan uitgroeien tot een internetconcern met een waarde van 100 miljard dollar.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 13,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei was voor het grootste deel te danken aan de overname van de Britse snoepgoedfabrikant Cadbury. Door de kosten van die overname viel de winst terug van 710 miljoen dollar naar 540 miljoen dollar. Over het hele jaar realiseerde Kraft een omzet van 49,2 miljard dollar om. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 36,2 procent tot ruim 4,1 miljard dollar. Voor het lopende jaar verwacht Kraft Foods een omzetgroei van ongeveer 5 procent en een operationele winstgroei van 11 procent tot 13 procent.


L' Oréal, het grootste cosmeticaconcern ter wereld, heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,24 miljard euro. Dat is een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien, dankzij een sterk herstel in consumptie in de belangrijke West-Europese en Amerikaanse markten en een aanhoudend sterke verkoop op de Aziatische markt. Het bedrijf profiteerde ook van een hoger dividend voor zijn belang in de farmagroep Sanofi-Aventis. Tevens werd er gewag gemaakt van lagere productiekosten, een beter inventaris-management en lagere distributie-onkosten. De omzet steeg met 12 procent tot 19,5 miljard euro. Bijzonder goed liep de verkoop van luxe merken als Yves Saint Laurent, Giorgio Armani Cosmetics en Lancôme. Ondersteund door een bemoedigende start van het jaar, zegt Jean-Paul Agon, chief executive van L'Oréal, er vertrouwen in te hebben dat de groep dit jaar opnieuw een grotere omzet en winst zal realiseren.


Het Nederlandse energiebedrijf Nuon heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 342 miljoen euro. Dat is een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent naar 5,5 miljard euro. Het marktaandeel van Nuon in Nederland bleef stabiel. Op de Belgische markt werd het klantenbestand uitgebreid. Huib Morelisse, bestuursvoorzitter van Nuon, benadrukte verder nog dat de integratie van het energiebedrijf binnen de Zweedse groep Nuon boven verwachting verloopt. Het bedrijf zegt dat de strenge winter van vorig jaar voor extra winst zorgde, maar werden die groeicijfers weer uitgehold door lagere marktprijzen. Het Nederlandse energiebedrijf heeft ongeveer 5.800 mensen in dienst. Er wordt energie geleverd aan ongeveer 2,6 miljoen consumenten.


Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,3 miljard dollar. Het jaar voordien werd een winst van 4,8 miljard dollar opgetekend. De groei is in belangrijke mate te danken aan de hogere grondstoffenprijzen. De omzet steeg met 35 procent tot 56,6 miljard dollar. De vraag naar grondstoffen werd vooral aangejaagd door China, de grootste afzetmarkt voor Rio Tinto. De grote vraag zorgde voor een stijging van de koperprijs met 47 procent, terwijl aluminium 31 procent duurder werd. De goudprijs steeg met 26 procent. Rio Tinto gaat eind volgend jaar voor 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Het bedrijf voegt er aan toe ook uit te kijken naar overnames, al wordt daarbij vooral gekeken naar projecten van minder dan 5 miljard dollar. Rio Tinto vreest dit jaar wel voor een lagere productie in zijn Australische mijnen en voor extra kosten door hogere lonen en duurdere energie.


De Frans-Amerikaanse telecomproducent Alcatel-Lucent heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 340 miljoen euro. Dat is de beste prestatie van het bedrijf sinds het uitbreken van de economische crisis. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 46 miljoen euro. De omzet steeg met 23 procent tot 4,9 miljard euro, gedragen door de vraag van telecom-bedrijven die hun netwerken moderniseren om te kunnen beantwoorden aan de groeiende populariteit van smartphones. De omzetgroei werd onder meer ondersteund door de Noord-Amerikaanse markt, waar een stijging met 45 procent werd opgetekend. Over het hele jaar werd een nettoverlies opgetekend van 334 miljoen euro, tegenover 524 miljoen euro het jaar voordien. Ben Verwaayen, topman van Alcatel-Lucent, wil dit jaar opnieuw winstcijfers realiseren.


Het Zwitserse bankconcern Crédit Suisse heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 5,1 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 3,9 miljard euro. De winst lag daarmee bijna een kwart lager dan het jaar voordien. Vooral de resultaten van de zakenbank liepen sterk achteruit. Daar werd een daling met 48 procent opgetekend tot 3,5 miljard frank. Crédit Suisse heeft afgelopen jaar fors geïnvesteerd in het aantrekken van nieuwe zakenbankiers, maar die inspanning heeft nog geen vruchten afgeworpen. In het laatste kwartaal van het jaar vertoonden de opbrengsten van de zakenbank wel een stijgende lijn. Tijdens die periode werden 558 miljoen frank inkomsten geteld. Dat was een stijging met ruim 160 miljoen frank tegenover het kwartaal voordien. Het vierde kwartaal leverde een nettowinst op van 760 miljoen euro.


De Franse autobouwer Renault heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 38,97 miljard euro. Dat is een stijging met 15,6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst bedroeg 3,5 miljard euro, waarvan 2 miljard afkomstig van de verkoop van aandelen Volvo. Het bedrijf merkt op dat de groei onder meer te wijten is aan verbeterde bedrijfsresultaten, de stabilisatie van de behoefte aan bedrijfskapitaal en het beheer van de investeringen. De resultaten bevestigen volgens Carlos Ghosn, topman van Renault, dat het concern het voorbije jaar beter heeft gepresteerd dan verwacht. De autobouwer heeft volgens Ghosn bewezen in staat te zijn om groeimogelijkheden aan te grijpen en tegelijk de balansstructuur te versterken. Hij voegde er aan toe dat de resultaten een solide basis betekenen voor de lancering van een nieuw strategisch plan.


De Duitse autofabrikant Daimler zou betrokken zijn bij handel met voorkennis in de zaak rond de Europese onderneming EADS, het moederbedrijf van Airbus. Dat hebben bronnen bij de Franse justitie gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat er een officieel onderzoek wordt opgestart naar de rol van Daimler. De voorkenniszaak rond EADS en Airbus speelt al enkele jaren. Daarbij zijn meerdere voormalige en huidige topbestuurders van EADS verhoord. Zij zouden vijf jaar geleden een groot pakket aandelen hebben verkocht, vlak voordat de koers van Airbus sterk daalde vanwege het uitstellen van de oplevering van de nieuwe Airbus A380. Nadat het uitstel bekend was gemaakt, kende de koers van Airbus een gevoelige terugval. Daimler is grootaandeelhouder van EADS en bezit via een belang van 15 procent in totaal 22,5 procent van de stemrechten in het bedrijf. De autobouwer wees de beschuldiging van voorkennis donderdag van de hand.


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 159 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 3,98 miljard euro. De nettowinst daalde met 9 procent tegenover het derde kwartaal van het boekjaar voordien. De terugval is naar eigen zeggen te wijten aan de afnemende vraag uit Europa en de stijgende kosten voor de winning van olie en gas. Volgens Gazprom daalden de gasverkopen aan Europa van 312 miljard roebel tot 291 miljard roebel. Over de eerste negen maanden van het boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 669 miljard roebel. Dat is een stijging met bijna 40 procent. De gasexporten naar Europa zijn de voorbije twee jaar gedaald door de groeiende concurrentie van onder meer Noorwegen en Algerije en de aanvoer van vloeibaar gas.


Het Amerikaanse concern Pepsico, producent van frisdranken en snacks, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 18,16 miljard dollar. Dat is een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging was onder meer te danken aan de overname van twee grote bottelfabrieken. De nettowinst daalde met 5 procent tot 1,37 miljard dollar. Die daling is naar eigen zeggen te wijten aan acquisitiekosten. Over het hele boekjaar werd een omzetgroei met 34 procent opgetekend. De nettowinst steeg met 6 procent tot 6,33 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van Pepsico, zei wel dat de economische vooruitzichten onzeker blijven. Dat is volgens haar te wijten aan de stijging van de grondkosten en de vraag wanneer het theoretische economische herstel ook daadwerkelijk door de consument zal worden gevoeld.


Hackers hebben vanuit China ingebroken in de computersystemen van ongeveer tien grote oliebedrijven en gasconcerns om overnameplannen en andere vertrouwelijke bedrijfsinformatie te stelen. Dat blijkt uit een rapport van computerbeveiliger McAfee over de aanvallen. McAfee maakt niet bekend om welke multinationals het ging, maar merkt wel op dat de hackers bijzonder succesvol waren in het bereiken van hun doelen. Gigabytes aan documenten over olievelden, financieringen en proposities zouden zijn buitgemaakt. De hackers gingen op verschillende manieren te werk. De hackers zouden niet hebben geprobeerd om systemen te saboteren, maar alleen op informatie uit zijn geweest. Onder meer werd er ingebroken via de openbare website, maar ook werd in het netwerk geïnfiltreerd door het verzenden van gedoceerde emails naar directieleden van de betreffende bedrijven.


Het drankenconcern Diageo heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard pond. Dat is een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 2 procent tot 5,3 miljard pond. In Rusland werd een verkoopgroei met 20 procent opgetekend. In Griekenland, Ierland en Spanje werd daarentegen een terugval met 13 procent opgetekend. In Azië werd een groei met 15 procent opgetekend, vooral dankzij de stijgende verkopen van het whisky-merk Johnnie Walker. In totaal werd bij de sterke dranken een groei met 5 procent opgetekend. De bierdivisie liet een stijging met 3 procent optekenen, terwijl de wijnactiviteiten een groei met 5 procent lieten optekenen. Alleen bij de voorbereide mixdranken werd een terugval met 1 procent opgetekend.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) heeft de nieuwe tabletcomputer TouchPad gelanceerd. De nieuwe gadget draait op het besturingssysteem WebOS en heeft een touchscreen van 9,7 inch. Het apparaat weegt 700 gram. Daarmee heeft de nieuwe tabletcomputer dezelfde grootte en hetzelfde gewicht als de iPad van Apple. De TouchPad komt halverwege dit jaar op de markt in Europa en de Verenigde Staten. Een vraagprijs voor het nieuwe toestel werd niet bekend gemaakt. De TouchPad is niet de eerste tablet van Hewlett-Packard, want eerder werd al de Slate-tablet voor het Windows-besturingssysteem gelanceerd. Tegelijkertijd maakte online boekenleverancier Amazon bekend dat het meer dan 810.000 titels uit zijn online Kindle-boekenwinkel beschikbaar stelt voor eindgebruikers van de HP TouchPad.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 273 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 40 procent tot 10,5 miljard dollar. De winstgroei is is belangrijke mate te danken aan de overname van zijn Amerikaanse bottelaar. Daardoor kreeg Coca-Cola een aantal bijzonder populaire merken in handen. De winsten werden onder meer gedragen door een groei in Noord-Amerika, waar de verkoop met 8 procent steeg. Daarmee boekte Coca-Cola voor het derde kwartaal op rij een groei op de Amerikaanse markt. Op de Amerikaanse markt worden steeds meer gezondere alternatieven verkocht voor de frisdranken. Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, merkte op dat het bedrijf in alle geografische regio's een groei kon laten optekenen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home