Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Groeiseizoen met een maand toegenomen

Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. Dat heeft de Nederlandse Natuurkalender, het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels, gemeld. Volgens de wetenschappers is de lente in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later zijn intrede deed.

In de jongste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode tussen de jaren veertig en zestig, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd. Drie jaar geleden begon het groeiseizoen volgens de onderzoekers het vroegst, toen els en hazelaar éénendertig dagen eerder bloeiden dan ooit was vastgesteld. De winter ging vijf jaar geleden het laatst zijn intrede.

De bladeren vielen volgens de onderzoekers toen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook tien jaar en zes jaar geleden begon de winter volgens Natuurkalender opvallend later. Er wordt wel opgemerkt dat het voorbije jaar een uitzondering vormde op de regel. Door de aanhoudende koude waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later dan normaal, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de herfst later inviel en pas half oktober startte.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home