Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Nederland kent minste discriminatie op werkvloer

Italianen en Engelsen blijken zich op de werkvloer het meest schuldig te maken aan discriminatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Effectory in acht Europese landen. In Italië voelt één op de zeven medewerkers zich gediscrimineerd op basis van geslacht. In Engeland geeft één op de tien medewerkers aan zich weleens gediscrimineerd te voelen op basis van huidskleur, geloof of achtergrond. In Duitsland gaat het om 8 procent van de medewerkers, gevolgd door Frankrijk met 6 procent en België met 5 procent.

Opvallend is de lage score van Nederland. Daar blijkt slechts 2,4 procent van de werknemers zich weleens gediscrimineerd te voelen op huidskleur, geloof of achtergrond. Daarnaast zegt 2,7 procent zich gediscrimineerd te voelen op geslacht. Dit zijn de laagste percentages in Europa. Guido Heezen, directeur van Effectory, geeft aan dat er geen waterdichte verklaring gegeven kan worden voor het Nederlandse cijfer, maar het lijkt er volgens hem wel op dat de multiculturele samenleving op de Nederlandse werkvloer succesvol is.

De onderzoekers kunnen niet zeggen dat de Nederlandse cijfers zijn te wijten aan het feit dat er in Nederland harmonieuzer zou worden samengewerkt of dat Nederlandse medewerkers zich daarentegen minder snel gediscrimineerd voelen. Wel wordt opgemerkt dat Nederland een open organisatiecultuur heeft met een mondige arbeidspopulatie. Effectory ziet in andere landen organisaties die veel hiërarchischer zijn ingericht, waardoor mensen minder open en direct richting hun manager of werkgever durven zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home