Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Nieuwsoverzicht

Nokia en Microsoft willen samen op de markt van de mobiele telefonie het terrein terugwinnen dat ze hebben moeten afstaan aan Google en Apple. Nokia is nog altijd wereldmarktleider voor mobiele telefonie, maar is veel minder dominant aanwezig op de snelgroeiende markt voor smartphones. Op die markt is Apple trendsetter met zijn iPhone, maar ook Google komt snel oprukken. Google is vooral bekend van zijn zoekmachine, maar is ook de ontwerper van het besturingssysteem Android, dat op een groeiend aantal smartphones is terug te vinden. Het marktaandeel van Nokia is in twee jaar tijd gedaald van 41 procent naar 31 procent. Net als Nokia ziet ook Microsoft zijn leiderspositie bedreigd worden. Microsoft is met Windows nog altijd dominant op de markt van computer-besturingssystemen, maar is zo goed als afwezig op de snelgroeiende markt voor mobiel internet via smartphones. De meeste fabrikanten geven de voorkeur aan Android boven Windows Phone.


Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,56 miljard dollar. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is volgens het concern te danken aan de hogere olieprijzen en de toegenomen productie. De omzet steeg met 11 procent tot 40,16 miljard euro. Over het hele jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 10,3 miljard euro. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 21 procent toe tot 159 miljard euro. De productie steeg het voorbije jaar met 4,3 procent tot 2,37 miljoen vaten per dag. Het concern merkt verder op dit jaar een budget van 20 miljard dollar te voorzien voor investeringen. Dat is een stijging met 2 miljard dollar tegenover vorig jaar.


Eind april van dit jaar stapt Axel Weber op als voorzitter van de Bundesbank. Een opvolger zal eerstdaags worden aangekondigd. Volgens een aantal waarnemers is Jens Weidmann, economisch adviseur van de Duitse kanselier Angela Merkel, de grootste kandidaat op de nieuwe voorzitter van de Duitse centrale bank te worden. Ook de naam van Jürgen Stark, huidig directielid van de Europese Centrale Bank, wordt genoemd. Men gaat er ook vanuit dat Weber volgend jaar voorzitter wil worden van Deutsche Bank. Dat is echter niet vanzelfsprekend, want bij de Bundesbank had hij jarenlang toegang tot informatie over alle Duitse banken. Het vertrek van Weber leidt ook tot nieuwe speculaties over het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank. Weber werd immers bestempeld als de belangrijkste kandidaat om huidig voorzitter Jean-Claude Trichet op te volgen.


Het noodlijdende Griekenland moet in de komende jaren sneller overheidsinstellingen privatiseren dan aanvankelijk vooropgesteld. In de komende twee jaar moet dat 15 miljard opleveren, in plaats van de aanvankelijk beraamde 7 miljard. Dat zeggen vertegenwoordigers van de controlegroep Griekenland van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrabel Bank. De massale privatisering van overheidsinstellingen moet tegen het midden van het decennium 50 miljard euro opleveren, waarvan 15 miljard in de komende twee jaar. Die versnelling is volgens de controlegroep nodig om te voorkomen dat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen niet haalt. De Griekse regering zou die hernieuwde doelstelling haalbaar en realistisch vinden. Inmiddels werd toestemming gegeven voor een vierde schijf van 15 miljard euro noodhulp aan Griekenland. In totaal kreeg Griekenland voor 110 miljard aan noodkredieten toegezegd.


De telecomgroepen France Télécom en Deutsche Telekom hebben een samenwerkingsverband aangekondigd. Daarbij zullen gezamenlijke projecten rond mobiele netwerken, draadloos internet en machine-to-machine-communicatie worden opgezet. France Télécom benadrukt dat het louter een operationele deal is om nieuwe groei-opportuniteiten aan te boren en de efficiëntie in bepaalde domeinen te verbeteren. De overeenkomst zal volgens France Télécom de eigen strategie niet schaden en ook geen financiële gevolgen hebben. Op het gebied van draadloos internet wordt onderzocht hoe de twee groepen hun netwerken kunnen openstellen voor elkaars klanten. Er vinden ook verkennende gesprekken plaats over andere vormen van samenwerking. Onder meer willen de telecomconcerns het radionetwerk delen en apparatuur standaardiseren.


De wereld dreigt op een nieuwe internet-zeepbel af te stevenen. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd tegenover het Zwitserse magazine Bilanz. Er zijn volgens hem duidelijke tekenen van een zeepbel, verwijzend naar de hoge waardes die opgehangen worden aan bedrijven zoals sociaalnetwerksite Facebook en game-ontwikkelaar Zynga. Hij voegt er aan toe dat het publiek echter blijkt te geloven dat deze bedrijven in de toekomst gigantische verkopen zullen behalen. Tien jaar geleden klapte de eerste internetbubbel doordat in de jaren voordien vele zogenoemde dotcom-bedrijven uit de grond schoten. Over hun waardes werd op de beurzen hevig gespeculeerd. In de euforie van de opkomst van het web werd echter niet meer gekeken naar netto-inkomsten, maar werd geïnvesteerd op grond van irrationele verwachtingen.


Het Zwitserse chemieconcern Clariant mengt zich in de strijd om het Duitse chemiebedrijf Süd-Chemie. Een aantal bronnen zou gezegd hebben dat Clariant na het inkijken van de boeken van Süd-Chemie een bod aan het voorbereiden zou zijn. Er zouden al verregaande gesprekken zijn met One Equity Partners, meerderheidsaandeelhouder van Clariant. Er wordt echter aan toegevoegd dat er geen zekerheid is over de afloop van de gesprekken tussen Clariant en One Equity Partners. One Equity Partners had in de herfst vorig jaar aangekondigd zijn belang van 50,4 procent in Süd-Chemie te willen verkopen. Over het standpunt van de minderheidsaandeelhouders zijn geen details bekend. Eerder werd ook al Umicore genoemd als geïnteresseerde kandidaat voor het Duitse chemiebedrijf.


De Franse groep Michelin, de tweede grootste bandenproducent ter wereld, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,05 miljard euro. Dat is ongeveer tien keer zoveel als het jaar voordien. De omzet steeg ongeveer een vijfde tot 17,9 miljard euro. Het succes is mee te danken aan de stijgende autoverkoop in Azië en Noord-Amerika. Ondanks de hausse van de rubberprijzen verwacht Michelin dit jaar een stijging van de operationele winst. De vrije kasstroom zou wel tijdelijk een negatieve uitkomst kunnen krijgen. Michelin maakte ook bekend dat Michel Rollier als chief executive wordt opgevolgd door Jean-Dominique Senard. De nieuwe topman blijft nog wel een tijd dubbellopen met zijn voorganger. Senard wordt de eerste chief executive die niet afstamt van de stichtersfamilie van Michelin.


Arnold Schwarzenegger keert terug naar de filmsector. Dat heeft Schwarzenegger, die vorige maand afscheid nam als gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, met een twitter-bericht bekend gemaakt. Voor hij acht jaar geleden verkozen werd tot gouverneur, was Schwarzenegger een erg populaire acteur in tientallen actiefilms. Zijn grootste bekendheid verwierf Schwarzenegger met het Terminator-personage. Schwarzenegger merkte op dat zijn artiestenbureau hem al langer heeft gevraagd wanneer er opnieuw aanbiedingen in overweging mochten worden genomen en daarvoor nu het licht op groen gezet te hebben. Concrete plannen voor een nieuwe rol zijn er nog niet. Gezien zijn drieënzestigjarige leeftijd zullen extreme actierollen volgens Schwarzenegger echter wellicht niet meer tot de mogelijkheden behoren.


De gaswinningsbelangen van Nuon worden in de etalage geplaatst. Dat heeft Oystein Loseth, topman van moederbedrijf Vattenfall, gezegd. Nuon heeft door de overname van het bedrijf Burlington Resources Nederland Petroleum (BRN) drie jaar belangen in vijfendertig gasvelden in de Noordzee. Het Zweedse staatsenergieconcern Vattenfall, dat Nuon twee jaar geleden overnam, heeft een aantal onderdelen in de etalage gezet die niet meer tot de kernactiviteiten behoren. Daaronder vallen ook de gasbelangen van Nuon in de Noordzee. De keuze van Nuon om in gaswinning te stappen, was een strategische zet van dezelfde Oystein Loseth, destijds topman van Nuon. Als eigenaar van belangen in gasvelden wilde Nuon in de levering minder afhankelijk worden van gasproducenten. Eerder werden ook al de Belgische activiteiten van Nuon in de etalage geplaatst.


Kevin Warsh legt eind maart zijn mandaat neer als bestuurder van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dat heeft hij in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama gemeld. Een reden voor het vertrek werd niet gegeven. De veertigjarige Warsh zetelde vijf jaar in het bestuur van de Federal Reserve. Zijn termijn liep echter nog zeven jaar. Volgens een woordvoerder van de Federal Reserve zou Warsh nog geen concrete andere plannen hebben. Warsh was één van de naaste adviseurs van Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve. Maar Warsh zou echter wel moeite hebben gehad met het besluit van de Federal Reserve vorig jaar november om nog eens 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie te pompen. Hij ging slechts aarzelend akkoord met die beslissing. Critici vinden dat deze maatregel inflatie aanwakkert.


De Amerikaanse chipfabrikant Freescale Semiconductor heeft bij de Amerikaanse beursautoriteiten een aanvraag ingediend voor een beursnotering. Met de gang naar de beurs wil Freescale profiteren van de stijgende aandelenkoersen en tot een bedrag van 1,15 miljard dollar ophalen. De opbrengst wil de onderneming gebruiken om zijn schulden af te lossen. Freescale werd vijf jaar geleden door een consortium van investeringsmaatschappijen, onder leiding van het Amerikaanse Blackstone, overgenomen voor een bedrag van 17,6 miljard dollar. Dat was de grootste overname in de technologiesector ooit. Private-equityfondsen namen in de jaren voor het uitbreken van de economische de crisis het ene na het andere bedrijf over met goedkoop geleend geld. Deze leningen proberen ze nu te herfinancieren, onder meer door geld op te halen met beursgangen.


De Indiase autogroep Tata Motors heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 24,2 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 537 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst van 6,5 miljard roepies geboekt. De groei is naar eigen zeggen te danken aan een sterk aantrekkende binnenlandse vraag naar auto's en een gevoelig hogere afzet van de Britse luxemerken Jaguar en Land Rover. De omzet van het autoconcern steeg met 22 procent tot 316 miljard roepies. De luxedivisie boekte een nettowinst van 275 miljoen pond, tegenover 55 miljoen pond tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. Tata Motors kocht Jaguar en Land Rover drie jaar geleden van het Amerikaanse Ford Motor voor 2,3 miljard dollar. De aankoop viel samen met de financiële crisis waardoor de markt voor luxewagens instortte.


Mahindra & Mahindra, de grootste producent van terreinauto's en tractoren in India, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,35 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 162 miljoen dollar. Daarin zat wel een eenmalige bate van 1,17 miljard roepies. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst van 4,1 miljard roepies geboekt. De omzet steeg met 36 procent tot 60,74 miljard roepies. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van de gevoelig gestegen verkoopvolumes in de snel groeiende Indiase automarkt. Mahindra verkocht het laatste kwartaal van vorig jaar in totaal 56.211 voertuigen en had daarmee een marktaandeel van 62 procent. Het bedrijf is positief over de vooruitzichten voor het hele boekjaar, hoewel hogere kosten voor grondstoffen en materialen en de gestegen rente reden voor zorg zijn.


Tijdens de maand januari werden wereldwijd voor 271,3 miljard dollar overnames en fusies opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Dealogic. De fusie-activiteit lag volgens Dealogic ruim één derde hoger dan tijdens de maand januari van vorig jaar. Daarmee zou bovendien de beste januarimaand in drie jaar zijn opgetekend. Volgens Thomson Reuters is het zelfs de beste maand januari sinds het begin van de eeuw. Er wordt gewag gemaakt van nieuwe records in de sectoren energie, vastgoed, chemie en mijnbouw. Er wordt aan toegevoegd dat er ook geregeld miljardendeals worden opgetekend. De grootste deal van het jaar is voorlopig de overname van de nutsgroep Progress Energy door zijn sectorgenoot Duke voor een bedrag van 25,8 miljard dollar. Het vakblad Financial News onderstreept wel dat vier van de tien grootste deals afsplitsingen zijn.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home