Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Steeds meer agressieve olifanten in Indiase deelstaat Orissa

In de Indiase deelstaat Orissa is het aantal aanvallen van olifanten op huizen en akkers de jongens zes jaar verdubbeld. Dat is volgens deskundigen te wijten aan het feit dat het leefgebied van de dieren te klein is geworden. Opgemerkt dat de voorbije zes jaar ruim 5.700 aanvallen door olifanten werden opgetekend. Daarbij kwamen 402 mensen om het leven en werden ook 8.900 hectare aan gewassen vernield. De tien jaar voordien werden in totaal slechts 2.888 aanvallen geteld.

Het aantal olifanten in Orissa is volgens experts nauwelijks gestegen. Op dit ogenblik zouden er 1.886 dieren leven. Vier jaar geleden werden 1.862 dieren geteld. "Maar de dieren zijn ondertussen veel meer uitgezwermd over de hele deelstaat," aldus het persbureau IPS. "Vijf tot zeven jaar geleden beperkten de kuddes wilde olifanten zich volgens cijfers van de overheid tot achttien van de dertig districten in Orissa. In een korte tijd hebben ze zich al verspreid naar achtentwintig districten."

Volgens experts verspreidt de olifant zich doordat zijn leefgebied steeds meer door de mens wordt bedreigd. "De belangrijkste oorzaken zijn de monocultuur in de bebossing en de open mijnbouw," merken ze op. "Olifanten moeten verschillende soorten gewassen eten om gezond te blijven. De mijnbouw is de jongste tien jaar sterk toegenomen. Vooral in het noorden van Orissa wordt veel ijzer, mangaan en chromiet gevonden." In totaal zou India ongeveer 29.000 olifanten tellen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home