Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 11, 2011

Amerikaanse wetenschappers kweken menselijke bloedvaten

Het is mogelijk om menselijke bloedvaten te kweken voor gebruik bij onder andere bypassoperaties en nierdialyses. Dat zeggen wetenschappers van de Duke University Medical Center, Yale University en de East Carolina University. Hierdoor is het volgens hen in de toekomst onnodig voor dergelijke operaties aderen van de patiënt zelf te gebruiken. De wetenschappers plannen de nieuwe procedure binnenkort op mensen te gaan testen. Als dat succesvol blijkt, zou een hergebruik van eigen aderen voortaan niet meer nodig zijn.

Het is volgens de onderzoekers mogelijk om bij overledenen spierweefsel af te nemen en op te spannen over buisjes van polyglycolzuur, een materiaal dat ook wordt gebruikt bij oplosbare hechtingen. Na acht tot tien weken zouden de buisjes oplossen en zou een perfect bruikbaar bloedvat overblijven. De aderen zijn inmiddels getest bij apen en honden. Er zouden geen afstotingsverschijnselen zijn vastgesteld en de aderen zouden al minsten zes maanden zonder problemen werken.

De bloedvaten kunnen bovendien een jaar bewaard blijven in een zoutoplossing, waardoor ze vooraf gemaakt kunnen worden. Tot nu toe wordt voor dit soort operaties vaak gebruik gemaakt van eigen aderen van de patiënt, bijvoorbeeld uit een been. Dit brengt echter een risico op complicaties met zich mee. Bovendien zijn deze aderen ook niet altijd bruikbaar. De onderzoekers denken met de techniek in de Verenigde Staten alleen al 500.000 patiënten per jaar te kunnen helpen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home