Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Yale geeft vondsten Machu Picchu terug aan Peru

De Amerikaanse universiteit Yale gaat ongeveer vijfduizend eeuwenoude voorwerpen uit de Inca-citadel Machu Picchu teruggeven aan Peru. Het gaat onder meer om stenen gereedschap, keramieke voorwerpen en menselijke en dierlijke botten. De archeologische vondsten werden bijna honderd jaar geleden door ontdekkingsreiziger Hiram Bingham uit Peru naar de Verenigde Staten gebracht. Bingham ontdekte de citadel deed er veel onderzoek. Yale heeft ongeveer 40.000 Peruaanse voorwerpen in zijn bezit.

Yale heeft een overeenkomst gesloten met de universiteit in Cusco, die de voorwerpen gaat tentoonstellen en bewaren. Vanuit dat opzet krijgt Cusco een museum, een voorraad-afdeling en een onderzoekscentrum. Onderzoekers uit Peru en de Verenigde Staten krijgen toegang tot het centrum. Peru hoopt door de overeenkomst ook meer toeristen te kunnen aantrekken. De terugkeer van de voorwerpen maakt een einde aan een lang slepend en bitter dispuut tussen Peru en Yale.

In november werd in Lima nog een massale betoging gehouden, waarin president Alan Garcia samen met de bevolking eiste dat Yale de kunstschatten zou terugbezorgen. Garcia deed ook een beroep op zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama. De Peruaanse regering daagde de Amerikaanse universiteit ook voor de rechter. Peru heeft altijd gesteld dat Yale de objecten had geleend en die moest retourneren. Yale risposteerde echter alle geleende voorwerpen al in de jaren twintig te hebben teruggegeven. De resterende voorwaarden waren naar eigen zeggen eigendom.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home