Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Rwanda voert keurmerk in voor mineralen

Het Afrikaanse land Rwanda heeft een keurmerk voor mineralen ingevoerd. Dat heeft de Rwanda Geology and Mines Authority bekend gemaakt. Daarmee moet volgens de Rwandese mijnbouw-autoriteit de strijd tegen frauduleuze handel in mineralen moeten worden tegengegaan. Het keurmerk moet volgens de autoriteit de legitieme mineralen uit Rwanda onderscheiden van delfstoffen uit conflictgebieden zoals Congo. Vorig jaar exporteerde Rwanda voor ongeveer 80 miljoen dollar aan delfstoffen naar het buitenland.

Het keurmerk geldt voor goud, tin, tantalium en coltan. Die mineralen worden door Rwanda geƫxporteerd, maar worden ook gedolven in Congo. Begin april komt er een embargo voor de export van deze mineralen vanuit Afrika, tenzij een officieel keurmerk kan worden voorgelegd. Met het keurmerk kan aan de consument volgens Michael Biryabarema, directeur van de Rwandese mijnautoriteiten, worden aangetoond dat de mineralen op een eerlijke manier zijn gewonnen.

"De activiteiten van de Congolese mijnen worden vaak nauwelijks gecontroleerd," aldus het webmagazine Oneworld.nl. "Het is ook gebruikelijk om kinderen in te zetten. Congo heeft voor vele duizenden miljarden aan grondstoffen in de bodem zitten, maar de opbrengsten hiervan gaan veelal naar rebellengroeperingen die hiermee hun oorlogen financieren. Een rapport van het Institute for Environmental Security meldt ook dat de deze mijnbouw ook grote schade toebrengt aan het Congolese leefmilieu."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home