Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 23, 2010

Klimaatverandering bevordert ongezonde voedselkeuze

De klimaatverandering zou een belangrijke impact kunnen hebben op de voedselkeuzes en zelfs aanleiding kunnen geven tot een grotere voorkeur voor ongezonde, verwerkte voedingsproducten. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse Food Standards Agency. Naarmate de temperaturen blijven stijgen en extreme weergebeurtenissen couranter voorkomen, zal er volgens de onderzoekers een belangrijke evolutie optreden in de voedingsprijzen en de beschikbaarheid van voedselproducten. Daarbij wordt opgemerkt dat verwerkte voedingsproducten met hoge gehaltes aan suikers en vetten vaker goedkoper zijn dan gezondere alternatieven en ook minder afhankelijk zijn van de stijging van de grondstoffenprijzen.

Labels: , ,

New York blijft favoriete stad van Amerikanen

New York is de stad waar de meeste Amerikanen het liefst zouden wonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. De voorbije twaalf jaar heeft New York als favoriete woonplaats onafgebroken de voorkeur genoten bij de Amerikaanse bevolking. Bij de andere steden is er echter een grotere variatie merkbaar. Op de tweede plaats staat dit jaar San Diego, dat vorig jaar nog als vierde stond gerangschikt. Las Vegas steeg van de achtste naar de derde plaats. San Francisco daalde daarentegen van een tweede naar een vijfde plaats. Opmerkelijk is echter ook dat New York ook het meest geciteerd wordt als stad waar men niet zou willen wonen.

Labels: ,

Sociale netwerken leiden tot grotere verbondheid

Gebruikers van sociale netwerken voelen zich meer verbonden met vrienden en familie, zelfs al blijkt het aantal fysieke ontmoetingen te dalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de gebruikers van sociale netwerken zich meer met vrienden en familie verbonden te vinden dan vroeger. Die trend is het meest merkbaar in de groep van achttien tot vierendertig jaar (63 procent) en vrouwen (61 procent). Ook zegt 58 procent van de respondenten nu vaker contact te onderhouden dan vroeger. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar is dat 63 procent en bij vrouwen 60 procent.

Labels: ,

Moskou gaat opnieuw investeren in sociale projecten

Het nieuwe stadsbestuur van Moskou zal opnieuw investeren in maatschappelijke projecten in plaats van in bedrijven. Dat heeft Sergei Sobyanin, de nieuwe burgemeester van de Russische hoofdstad, bij zijn officiële aanstelling beloofd. Sobyanin benadrukte daarbij dat Moskou prioriteit zou verlenen aan sociale problemen, gezondheidszorg, opvoeding, transport en woningbouw en de strijd tegen bureaucratie en corruptie. De nieuwe burgemeester voegde er aan toe dat het Genplan-masterplan van zijn voorganger Yury Luzhkov mogelijk zal worden herzien volgens de daadwerkelijke noden die de stad heeft. Het Genplan, dat volgens critici geen rekening hield met de gewone Moskoviet, heeft volgens Sobyanin echter wel een soliede basis.

Labels: ,

Zwaarlijvigheid bij kinderen neemt wereldwijd toe

Het aantal kinderen dat lijdt aan zwaarlijvigheid of obesitas is de voorbije twintig jaar wereldwijd met 60 procent gestegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de World Health Organization (WHO). In het rapport wordt opgemerkt dat twintig jaar geleden 4,2 procent onder de leeftijd van vijf jaar aan zwaarlijvigheid of overgewicht leden. Dat cijfer is inmiddels echter opgelopen tot 6,7 procent. Er wordt aan toegevoegd dat dit cijfer over tien jaar verder zal opgelopen zijn tot 9,1 procent. Bovendien wordt erop gewezen dat het probleem zwaarder is in ontwikkelingslanden dan in de geïndustrialiseerde wereld. In ontwikkelingslanden wordt op dit ogenblik al 11,7 procent van de kinderen met het probleem geconfronteerd, tegenover 6,1 procent in de geïndustrialiseerde wereld.

Labels: , ,

Gebalde spieren helpen tegen verleidingen

Het spannen van de spieren kan helpen om de nodige wilskracht te verzamelen om bepaalde doelstellingen te bereiken of verleidingen, zoals een ongezond dessert, te weerstaan. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Chicago en de National University of Singapore. Onderzoekers Iris Hung en Aparna Labroo merken daarbij op dat de geest en het lichaam zo nauw met elkaar verbonden zijn dat alleen al het spannen van de spieren de wilskracht kan stimuleren. Alleen al het uitvoeren van die lichamelijke activiteiten, die volgens de onderzoekers vaak zelf het gevolg zijn van wilskracht, zou als een onbewuste bron kunnen optreden voor het oproepen van wilskracht en zelfcontrole.

Labels: ,

Wetenschappers roepen op tot rookvrije flatgebouwen

Bewoners van appartementsgebouwen lopen een groter risico op passief roken. Dat is de conclusie van de onderzoek van het Roswell Park Cancer Institute in de Amerikaanse stad Buffalo. Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat de rook van de appartementen van rokers tot de gangen en de appartementen van niet-rokers kan doordringen. Het niveau van dit passief roken hangt volgens de onderzoekers af van een aantal factoren, zoals ventilatie en de afstand tussen de appartementen. De wetenschappers merken op dat rookvrije appartementsgebouwen de beste manier is om de bewoners te beschermen tegen de risico's van het passief roken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Franse senaat heeft ingestemd met het voorstel van president Nicolas Sarkozy om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van zestig naar tweeënzestig jaar. Op een volledig pensioen zal men pas op zevenenzestig jaar krijgen. Nu de senaat akkoord is, zal een parlementaire commissie zich nog buigen over een aantal wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel. Daarna gaat het ter goedkeuring naar de Constitutionele Raad, die het wetsontwerp moet toetsen aan de Franse grondwet. De Franse regering wil over acht jaar een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd invoeren. Dat heeft in Frankrijk echter tot een storm van protesten geleid. Het land is al twee maanden in de greep van stakingen en massademonstraties. Premier Sarkozy heeft zijn plannen al licht aangepast. Onder meer kunnen vrouwen met meer dan drie kinderen en gezinnen met gehandicapte kinderen al op hun vijfenzestig jaar aanspraak maken op een volledig pensioen.


Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme, doelwit van een vijandig overnamebod van de Franse branchegenoot Sanofi-Aventis, is vastbesloten zijn huid duur te verkopen. Tijdens een bijeenkomst met investeerders zette Genzyme-topman Henri Termeer nog eens uiteen waarom het bedrijf volgens hem meer waard is dan de 18,5 miljard dollar die Sanofi-Aventis biedt. Termeer gaf voor het eerst zelf een concrete prognose voor het komende jaar. Hij spiegelde beleggers een flink hogere winst voor, waardoor Sanofi-Aventis op basis van hun eigen rekenwijze behoorlijk meer zouden moeten bieden voor de overname. Genzyme heeft zich van meet af aan verzet tegen de toenaderingspogingen van zijn Franse branchegenoot. Termeer herhaalde dat hij best bereid is te praten over een samensmelting van de twee bedrijven, maar het huidige bod van Sanofi-Aventis is volgens hem geen uitgangspunt is voor onderhandelingen.


Het Amerikaanse technologieconcern Honeywell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 499 miljoen dollar. Dat is een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hogere pensioenkosten zijn volgens het bedrijf één van de belangrijke oorzaken van de terugval. De omzet van Honeywell - producent van onder meer thermostaten, cockpitelektronica en autoturbo's - steeg met 9 procent tot 8,4 miljard dollar. Het bedrijf liet weten dat de omzet volgend jaar met minstens 5 procent zal stijgen. De nettowinst zal echter onder druk komen te staan door de hogere pensioenkosten. Die zouden volgend jaar kunnen oplopen tot een bedrag tussen 350 miljoen dollar en 400 miljoen dollar. Dave Cote, chief executive van Honeywell, merkt op dat het concern een uitstekend kwartaal heeft gerealiseerd. Hij voegde er aan toe ook vol vertrouwen te blijven over de recente overname van Sperian Protection.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 881 miljoen dollar. Dat is een daling met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, veroorzaakt door een aantal niet-operationele lasten, zoals extra pensioenkosten. De omzet daalde met 2,9 procent tot 26,5 miljard dollar. Die terugval is te wijten aan desinvesteringen. De omzet van de divisie Verizon Wireless steeg tijdens het derde kwartaal met 6 procent tot 16,3 miljard dollar. De divisie won tijdens derde kwartaal 997.000 nieuwe klanten. Het draadloze aanbod van Verizon heeft nu in totaal 93,2 miljoen klanten. Eén jaar geleden werden er 87 miljoen klanten geteld. Verizon is in de Verenigde Staten de grootste aanbieder van mobiele telefonie. Ondanks de lagere resultaten zegt Verizon tevreden te zijn over de prestaties en het vertrouwen in de toekomst te behouden.


De grote landen zouden moeten afspreken om de overschotten op de betalingsbalans te beperken tot maximaal 4 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft Timoth Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, voorgesteld. Op die manier zouden volgens Geithner grote onevenwichtigheden in de internationale economie voorkomen moeten worden. Het voorstel zou vooral China moeten dwingen om zijn yuan te herwaarderen. Door de kunstmatig laag gehouden yuan exporteert China zoveel, dat inmiddels een overschot van 2.400 miljard dollar werd opgebouwd. De Verenigde Staten zitten daarentegen met een groot tekort. Rainer Brüderle, Duits minister van economische zaken, verzet zich tegen het Amerikaanse voorstel. Er mag volgens hem niet teruggevallen worden in een planmatig economisch denken. Daarentegen moeten volgens Brüderle de marktprocessen worden versterkt.


De Japanse autoconstructeur Honda gaat in de Verenigde Staten 471.820 exemplaren van de modellen Acura en Odyssey terugroepen omwille van een remprobleem. Dat heeft de autoconstructeur officieel aangekondigd. Wereldwijd zouden 528.000 exemplaren teruggeroepen worden. Het probleem betreft het mogelijke scheuren van een dichting in de hoofdremcilinder. Die dichting zal bij de terugroepactie worden vervangen. Honda benadrukte wel dat er tot dusver geen ongevallen zijn gemeld die door het euvel zouden zijn veroorzaakt. Eerder maakte ook Toyota bekend 1,5 miljoen wagens terug te roepen wegens een gelijkaardig defect. Het probleem zou terug te brengen zijn tot het bedrijf Advics uit Ohio, toeleverancier van beide Japanse constructeurs. Onlangs riep Honda ook al 127.000 exemplaren terug in Brazilië voor een mogelijk probleem met het gaspedaal.


Bierbrouwer Heineken mag geen eigen, soepeler interpretatie geven aan overdracht van personeel. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gesteld in een prejudicieel advies aan het Amsterdamse Gerechtshof. Het geding werd aangespannen door de FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederlands, nadat Heineken vijf jaar geleden besloten had om de catering in zijn Nederlandse vestigingen uit te besteden aan het gespecialiseerde bedrijf Albron. Zeventig werknemers van Heineken stapten daardoor over naar Albron, maar kregen daar minder gunstige arbeidsvoorwaarden opgelegd. Daarop stapte FNV Bondgenoten naar de rechter. Volgens de Nederlandse vakbond zullen de betrokken werknemers een schadeclaim kunnen indienen en het verschil met hun oude arbeidsvoorwaarden laten herstellen. Het kan gaan om duizenden euro's loonverschil per jaar.


De holding Qatar Investment Authority zou plannen hebben om op het dak van het prestigieuze Londense warenhuis Harrods een luxehotel te bouwen. De holding nam Harrods enkele tijd geleden over van Mohammed Al-Fayed en vermoedt dat veel rijke toeristen enthousiast een kamer zouden willen boeken in het hotel. Er is wel grote concurrentie van het nabijgelegen vijfsterrenhotel Mandarin Oriental. Michael Ward, managing director van Harrods, benadrukte dat de hotelplannen nog niet concreet zijn. Er zouden immers verschillende ideeën zijn om het luxueuze warenhuis nieuw leven in te blazen. Indien Harrods effectief uitbreidt met een hotel, dan komt het op de bovenste verdieping van het gebouw. Daar is nu de kinderafdeling ondergebracht. De sectie jonge mode zal in dat geval plaats moeten ruimen voor een stijlvol restaurant.


Jonge Japanse vrouwen verdienen meer geld dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek het Japanse ministerie van binnenlandse zaken. Het inkomen van een alleenstaande Japanse vrouw van minder dan dertig jaar schommelt gemiddeld rond de 218.156 yen per maand. Dat komt overeen met een bedrag van 1.930 euro. Een Japanse man van dezelfde leeftijd verdient maandelijks ongeveer 215.515 yen. Daarmee hebben vrouwen voor de eerste keer in de geschiedenis mannelijke tegenhangers bijgebeend op het vlak van loon. Het gemiddelde loon van Japanse vrouwen steeg de afgelopen vijf jaar met 11,4 procent. Het loon van de mannen ligt op dit ogenblik daarentegen 7 procent lager dan vijf jaar geleden. Omdat de lonen van de Japanse mannen zoveel hoger waren, konden ze volgens het Dai-ichi Life Research Institute ook veel dieper duiken toen het slechter begon te gaan met de economie.


Volvo, de tweede grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,81 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 300 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,92 miljard kroon. Het is de derde kwartaalwinst op rij voor Volvo, te danken aan de herstellende vraag. De omzet steeg met 32 procent tot 64 miljard kroon. Volvo moest tijdens de financiële crisis duizenden jobs schrappen omdat de vraag sterk daalde. Nu profiteert de Zweedse constructeur van de heroplevende vrachtwagenmarkt in Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf behoudt blijft bij zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Daarbij werd vooropgesteld dat de in Europa met 10 procent zal groeien, terwijl in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 30 procent is voorzien.


De Zweedse telecommunicatiefabrikant Ericsson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,6 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 389 miljoen euro. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een winst van 0,8 miljard kroon opgetekend. Toen werden de resultaten echter gedrukt zware herstructureringslasten. De omzet steeg met 2 procent tot 47,5 miljard kroon. De groei is volgens Ericsson in belangrijke mate te danken aan de uitbreiding van zijn mobiel breedbandnet en de winsten bij zijn dochter voor mobiele telefonie. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar moest nog een herstructureringslast van 0,9 miljard kroon worden ingeschreven. Dat bedrag zou tijdens het vierde kwartaal opnieuw oplopen tot 1,5 miljard kroon. Hans Vestberg, topman van Ericsson, zegt verdere groeikansen op de markt te zien.


China zal op vier tot vijf jaar wellicht wereldwijd de grootste markt worden voor het Duitse automerk Mercedes-Benz. Dat heeft Dieter Zetsche, topman van Daimler, voorspeld. Daimler hoopt tegen het midden van het decennium in China jaarlijks 300.000 exemplaren van dochtermerk Mercedes-Benz te verkopen. Daarvan zou 70 procent zelf in China worden geproduceerd. Dit jaar zou Mercedes-Benz in China 120.000 exemplaren verkopen. Eerder was een verkoop van 100.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. China is op dit ogenblik de grootste automarkt van de wereld, dankzij de groeiende economie en het stijgende inkomen van de Chinezen. Vorig jaar werden er in China 13,6 miljoen wagens verkocht, waardoor China de rol van de Verenigde Staten als grootste automarkt ter wereld overnam. De rijkere Chinese klasse heeft een grote voorkeur voor westerse luxewagens.


De Spaanse autobouwer Seat heeft bekend gemaakt dat in zijn fabriek in Martorell minstens zevenhonderd mensen technische werkloos worden. De maatregel is volgens Seat, dochter van de Volkswagen-groep, nodig omwille van de dalende autoverkoop. De maatregel loopt tot eind juni volgend jaar. Het plan is naar eigen zeggen niet voor toepassing van werknemers die ouder zijn dan drieënvijftig jaar en evenmin voor werknemers die geen recht hebben op een uitkering. De fabriek in Martorell, gelegen in de buurt van Barcelona, produceert voor de binnenlandse markt en telt 7.500 werknemers. Seat kondigde twee jaar geleden aan dat de productie in de fabriek van Martorell zou teruggeschroefd worden. Sindsdien werd al vijf keer overgegaan tot een systeem van tijdelijke werkloosheid. De Spaanse autoproductie heeft een zware terugval gekend door de zware economische recessie.


Australië heeft een controversiële reclame-affiche van kledingmerk Calvin Klein verboden omdat de beelden geweld en verkrachting zouden suggereren. Op de affiche wordt een schaars geklede Lara Stone stevig vastgehouden door een man, terwijl een andere man aan de haren van het model trekt. De affiche zou suggereren dat het model verkracht wordt. De billboard-campagne in grote steden zoals Sydney en Melbourne zorgde voor veel negatieve reacties, vooral van vrouwenrechtengroepen en begeleiders van slachtoffers van zedendelicten. In totaal werden meer dan vijftig klachten ingediend. De Australische Advertising Standards Bureau meldde dat de klachten gegrond zijn en dat de affiches verwijderd moeten worden. Een vorige campagne van Calvin Klein voor Secret Obsession en CK Jeans met actrice Eva Mendes zorgden ook al voor zware controverses.


De Duitse autogroep Volkswagen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 655 miljoen euro opgetekend. Die groei werd naar eigen zeggen vooral gedragen door een sterke stijging van de verkoop in China, maar ook op de West-Europese en Amerikaanse markten werd een verdere groei gerealiseerd. De omzet steeg met 20 procent tot 92,5 miljard euro. In totaal werden van de negen Volkswagen-merken meer dan 5,4 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 12,9 procent. Volkswagen waarschuwde wel dat de opmars van dit jaar tijdens het laatste kwartaal waarschijnlijk niet in hetzelfde tempo zal kunnen worden volgehouden. Wel verwacht het concern naar eigen zeggen ook in de laatste drie maanden van dit jaar een verdere groei van de omzet en het bedrijfsresultaat.


Meer Nieuws

Friday, October 22, 2010

Belangengroepen eisen moratorium op geo-engineering

De Verenigde Naties zouden een moratorium moeten stellen op het zogenaamde geo-engineering. Dat heeft de Canadese belangenorganisatie ETC Group gezegd tijdens een biodiversiteit-congres in de Japanse stad Nagoya. Daarbij wordt opgemerkt dat geo-engineering schade zou kunnen berokkenen aan de natuur en de mensheid. Een aantal landen bestempelen geo-engineering als een manier om de klimaatverandering onder controle te houden, onder meer met het beperken van het zonlicht of het opslorpen van broeikasgassen. ETC Group stelt echter dat een aantal geïndustrialiseerde landen niet het recht hebben om geo-engineering uit te proberen zonder toestemming van de hele wereld.

"Milieugroepen zeggen dat het risico van geo-engineering - zoals kunstmatige vulkanen en kunstmatige wolken - te riskant is, aangezien men niet weet welke risico's aan deze ontwikkelingen zijn verbonden," merkt het persbureau Reuters op. "De belangenorganisatie ETC Group stelt daarbij dat de industrielanden niet mogen verder gaan met experimenten rond geo-engineering tot daarover binnen de Verenigde Naties een consensus is bereikt. Volgens een aantal milieugroepen vormen geo-engineering een uitweg om zich terug te trekken uit de inspanningen die moeten gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen te beperken."

De Verenigde Naties hebben aangekondigd dat geo-engineering een onderdeel zal vormen van het volgende grote rapport, dat over drie jaar zal worden voorgesteld. ETC Group riep de United Nations Convention on Biological Diversity (CBD) echter op om zijn de-facto moratorium op oceaan-fertilisatie, waarover twee jaar geleden een beslissing was genomen, tot alle activiteiten op het gebied van geo-engineering uit te breiden. De International Union for Conservation of Nature benadrukte dat de milieuverenigingen onderzoek rond geo-engineering ondersteunen, maar voegt er aan toe dat een implementering van die toepassingen voorlopig moet worden uitgesloten.

Labels: ,

Oxfam propageert rijstproductie zonder overstromingen

Rijstboeren zouden de opbrengst van hun oogsten met 50 procent kunnen opdrijven met een methode die bovendien minder water nodig heeft. Dat heeft de organisatie Oxfam America gezegd. De methode zou volgens Oxfam America een antwoord kunnen vormen op de bedreiging van klimaatverandering en droogtes. Oxfam streeft ernaar om rijstproducerende landen aan te zetten om over vijftien jaar een kwart van de oogst volgens het nieuwe systeem te organiseren. In het traditionele systeem moeten overstromingen ervoor zorgen dat de rijstplanten tijdens het groeiseizoen onder water blijven, maar het nieuwe systeem bestaat erin om de rijst vochtig te houden in plaats van te overstromen.

De rijstcultuur - die de belangrijkste caloriebron is voor ongeveer de helft van de wereldbevolking - is bijzonder waterintensief. "De rijstproductie vertegenwoordigt volgens Oxfam ongeveer één derde van het totale waterverbruik van de wereld," aldus het persbureau Reuters. "Oxfam voegt er aan toe dat rijstboeren in Afrika, Zuidoost-Azië en India al gebruik maken van het systeem. Daarbij zouden ze de rijstproductie met 50 procent hebben kunnen opdrijven met minder waterverbruik en vaak ook met minder arbeidskracht. Ray Offenheiser, voorzitter van Oxfam, benadrukte dat deze nieuwe technologieën leiden tot een verhoogde productie en een hoger inkomen voor de rijstboeren."

Droogtes zijn onder meer een cruciaal probleem voor rijstproducenten zoals Vietnam, waar een watertekort dit jaar de productie bedreigt in een sleutelregio, die instaat voor 90 procent van de Viëtnamese rijstexport. Uit een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research blijkt dat de meestbevolkte regio's van de wereld de volgende decennia met bijzonder strenge droogteperiodes zullen moeten afrekenen. Oxfam zegt dat regeringen van ontwikkelingslanden de nieuwe methode zouden moeten opnemen in hun nationale ontwikkelingsstrategieën. Ook zouden hulporganisaties moeten investeren in opleidingen van de rijstboeren.

Labels: , ,

Computer-programma FBI mist meest elementaire software

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft opnieuw zware kritiek gekregen op zijn computer-project Sentinel. Glenn Fine, inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van justitie, merkte in een auditrapport op dat Sentinel zijn voorziene budget met ongeveer 100 miljoen dollar heeft overschreven en twee jaar achter ligt op schema. Bovendien mankeert het systeem volgens het audit-rapport de meest elementaire voorzieningen, zoals zoekfuncties, spellingscontroles en automatische documenten-opslag. Om van Sentinel een werkbaar systeem te maken, is volgens de audit nog eens een bedrag van 350 miljoen dollar nodig. Bovendien zou het nog zeker zes jaar duren om het systeem af te werken.

"Op dit ogenblik zijn de kosten van Sentinel gebudgetteerd op 451 miljoen dollar," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "In het auditrapport wordt echter opgemerkt dat inmiddels al 90 procent van dat budget is opgebruikt, terwijl slechts twee van de vier voorziene programmafasen aan de agenten en analisten ter beschikking kunnen worden gesteld. Er wordt aan toegevoegd dat Sentinel weliswaar een aantal verbeteringen heeft kunnen realiseren, maar tot nu toe niet aan de gestelde verwachtingen tegemoet is gekomen. Daarbij wordt opgemerkt dat de agenten niet de beloofde grotere mogelijkheden hebben gekregen om de databanken van de dienst te doorzoeken of om bewijsmateriaal te beheren."

Omdat Sentinel niet over een automatische opslagfunctie beschikt, zouden verscheidene agenten door het gebrekkige computersysteem al gedeeltelijk afgewerkte dossiers en vele uren werk hebben verloren. "Inspecteur-generaal Fine zegt dat er zelfs moet gevreesd worden dat het te laat is om Sentinel alsnog te verfijnen," merkt de Amerikaanse krant nog op. "Hij wijst erop dat de technologische grondslag van Sentinel inmiddels al zes jaar oud is. Inmiddels hebben zowel de technologie als de werkmethodes van de FBI volgens Fine gevoelige verbeteringen doorgemaakt." In een officiële reactie merkt de FBI op dat de bezwaren inmiddels zijn verholpen en dat het rapport zich baseert op achterhaalde gegevens.

Labels: ,

Engelse voetbalclub Arsenal is financieel onafhankelijk

De Engelse voetbalclub Arsenal is financieel onafhankelijk. Dat heeft Ivan Gazidis, chief executive van Arsenal, gezegd. Onlangs al had de Londense club een winst van 56 miljoen pond sterling bekend gemaakt. Gazidis voegde er aan toe dat de toekomstige winsten uit de verkoop van vastgoed geïnvesteerd zal worden in spelers. Arsenal heeft inmiddels alle schulden afbetaald van het appartementen-project dat werd opgetrokken op Highbury Square, de site van het vroegere stadion van de club. De enige schulden die de club nog heeft, zijn de leningen op lange termijn voor de bouw van het Emerates Stadium. De vier grote aandeelhouders van Arsenal zouden het business plan van de club ondersteunen.

"Arsenal moet voor zijn toekomstig succes geen beroep doen op buitenstaanders en moet alleen naar zichzelf kijken," merkte Gazidis op. "We moeten er echter wel voor zorgen dat we blijven evolueren, want stilstaan is nooit een optie." In augustus lanceerde de voetbalclub zijn fanshare-initiatief, waarbij supporters kleine fracties van gewone aandelen kunnen kopen aan een betaalbare prijs. Bezitters van een fanshare, dat één honderdste van een aandeel vertegenwoordigt, krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen aan de directie van de club en kunnen een stem uitbrengen over het gevolgde beleid. Hoofdaandeelhouder van Arsenal is de Amerikaan Stan Kroenke.

Sportief jaagt de club nog altijd achter de eerste grote trofee sinds het winnen van de Engelse beker vijf jaar geleden. Manager Arsene Wenger beloofde vorig jaar successen op korte termijn. Hij benadrukte dat het team sportief een groot potentieel heeft, maar voegde er aan toe dat het voetbal een bijzonder fragiele sector is waar het bijzonder moeilijk is om consistentie te garanderen. Wenger merkte op dat er alleen nog iets extra nodig is om van Arsenal een absolute topclub te maken. Peter Hill-Wood, voorzitter van de club, benadrukte dat het bestuur altijd achter het transferbeleid van de manager heeft gestaan. Arsene Wenger is al veertien jaar manager bij Arsenal.

Labels: ,

Klimaatverandering desastreus voor treinverkeer

De klimaatverandering kan een potentiële bedreiging vormen voor het spoorwegnet. Dat hebben Britse spoorwegspecialisten gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat extremere weersomstandigheden - met nattere winters en hetere zomers - de volgende vijftig jaar door de opwarming van de aarde couranter zullen worden. Dat zal leiden tot een groter aantal overstromingen en landverschuivingen, wat volgens de treinspecialisten tot schade zou kunnen leiden die het treinverkeer in grote mate zouden kunnen verstoren. Er wordt aan toegevoegd dat de helft van de Britse spoorbeddingen in een slechte of zelfs marginale toestand verkeren, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor extreme weersomstandigheden.

Onderzoekers van de University of Southampton en Network Rail bestudeerden het aantal aardverschuivingen en overstromingen die bij het Britse spoorverkeer tot vertragingen van meer dan acht uur hadden geleid. Daarbij werd opgemerkt dat tijdens de natte winter van negen jaar geleden opvallend meer incidenten werden geteld en de reizigers met zware verstoringen van het treinverkeer werden geconfronteerd. Wetenschappers voorspellen dat dergelijke natte winters in de toekomst veel couranter zullen worden, waardoor volgens de onderzoekers moet worden gevreesd dat de klimaatverandering tot een complete spoorweg-chaos zou kunnen leiden.

Onderzoeksleider Fleur Loveridge benadrukte tegenover BBC News dat dit probleem dringend moet worden aangepakt. Loveridge voert daarbij aan dat de Britse spoorwegen werden aangelegd voor er een grote wetenschappelijke kennis werd ontwikkeld rond bodemgesteldheid. "Daardoor zijn de spoorlijnen bijzonder gevoelig voor klimaatverandering," merkt ze op. Een gedeelte van de Britse spoorweginfrastructuur dateert uit de negentiende eeuw en werd aangelegd zonder dat er aan de ondergrond werd gewerkt. Ook werden verhogingen en uitgegraven passages aangelegd die bijzonder gevoelig zijn voor weersomstandigheden. Loveridge noemt vooral het zuid-oosten van Engeland een risicogebied, met vooral de kleilagen waarop het Londense spoorwegnet is gebouwd.

Labels: , ,

Vodafone verlengt samenwerking met McLaren

Vodafone, het grootste mobiele telefonieconcern van de wereld, heeft zijn samenwerking met de autorenstal McLaren voor de volgende drie seizoenen verlengd. Vodafona en McLaren werken al drie jaar samen. Door het nieuwe contract wordt Vodafone niet alleen de mobiele sponsor van het raceteam, maar ook de totale communicatiepartner. Ron Dennis, chief executive van McLaren Group, stelde dat het partnership tot nu toe bijzonder succesvol is geweest. Hij wees er daarbij op dat Vodafone en McLaren samen aan achtenzestig wedstrijden hebben deelgenomen, waarbij éénentwintig overwinningen werden geboekt en vijfenvijftig podiumplaatsen werden gehaald.

Financiële details over het nieuwe contract werden niet bekend gemaakt, maar algemeen wordt verondersteld dat de overeenkomst in de lijn van de eerdere samenwerking ligt. Het huidige contract had een waarde van 75 miljoen dollar per jaar. Vodafone is sinds acht jaar als sponsor actief in de Formule Eén. Het telecombedrijf werkte echter eerst samen met het Italiaanse Ferrari. Die sponsoring bedroeg 23 miljoen pond per jaar. In een officiële mededeling merkt het team op dat de nieuwe overeenkomst de Vodafone-klanten dichter bij de passie van de Formule Eén wil brengen en de renstal moet bijstaan met een grotere technische integratie van de totale communicatie-diensten van Vodafone.

Morten Lundal, chief commercial officer van Vodafone, voegt er aan toe dat de samenwerking het concern in belangrijke mate toegelaten heeft om op zijn sleutelmarkten contact te houden met zijn klanten. De samenwerking van Vodafone met McLaren viel samen met een spionageschandaal, waarbij de renstal een boete van 100 miljoen dollar kreeg opgelegd. Dat seizoen werd ook gekenmerkt door de bittere rivaliteit tussen McLaren-piloten Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Eén jaar later slaagde McLaren er echter in om met Hamilton de wereldtitel in de wacht te slepen. McLaren slaagde er dit jaar in om naast Lewis Hamilton ook regerend wereldkampioen Jenson Button binnen te halen. Beiden maken nog een theoretische kans op de wereldtitel.

Labels: , , ,

Zimbabwe wil grote diamanttoekomst uitbouwen

Zimbabwe kan op korte termijn een leidinggevende diamantproducent worden. De productie van de Marange-mijnen zou op drie jaar tijd gemakkelijk kunnen worden opgevoerd tot meer dan 40 miljoen karaat. Dat heeft Obert Mpofu, minister van mijnen en mijnontwikkeling van Zimbabwe, gezegd tijdens een bezoek aan het Indiase diamantcentrum Surat. Minister Mpofu wees erop dat de mijnoperaties van de Zimbabwe Mining Development Corporation en zijn partners Mbada en Canadile in de Marange-velden binnen de drie jaar meer dan 2 miljard dollar per jaar zouden opleveren. Mbada en Canadile ontginnen op dit ogenblik volgens Mpofu slechts 10 procent van hun totale concessies.

"Minister Mpofu benadrukt dat Mbada en Canadile een concessie van in totaal 77.000 vierkante hectare met grote diamantreserves hebben," meldt de krant Zimbabwe Herald. "Indien die reserves worden aangesproken, kan Zimbabwe volgens de minister mogelijk de grootste diamantproducent van de wereld worden." Op dit ogenblik produceert Zimbabwe in het Marange-gebied ongeveer 1,5 miljoen karaat per maand. Mpofu voegt er aan toe dat Zimbabwe de mogelijkheid heeft om de wereldwijde diamantproductie met 20 procent op te drijven, maar zich terughoudend moet opstellen om te vermijden dat de internationale diamantprijzen zouden instorten.

"Indien Zimbabwe die voorzichtigheid laat varen, zouden de prijzen op de internationale markten met 60 procent tot 70 procent kunnen dalen," voerde Mpofu aan. "We moeten ons dan ook verantwoordelijk gedragen." De Marange-velden werden lange tijd uitgesloten van de certificaten van het Kimberley Process. Tijdens die periode heeft het land een reserve van 6 miljoen karaat opgebouwd. Zimbabwe heeft de steun van India nodig om de voorraad tot de legale markt toe te laten. Minister Mpofu zegt dat Zimbabwe het Kimberly Process naleeft, maar daarbij in botsing komt met de belangen in westerse landen, die een eigen agenda hebben. India zou onder meer opleiding voorzien voor jonge diamantbewerkers in Zimbabwe.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Association of European National Olympic Committees overweegt een eigen Europees sportevenement te organiseren. Deze European Games zouden tussen halverwege tussen twee edities van de Olympische Spelen worden georganiseerd en geboetseerd worden naar het model van de Asian Games en de Pan American Games. Patrick Hickey, voorzitter van het Irish Olympic Committee, stelde dat de opdracht gegeven werd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. De resultaten daarvan zouden vervolgens worden overgemaakt aan een professionele organisatie, die een beslissing zou moeten nemen om het initiatief al dan niet te realiseren. Hickey voegde er aan toe dat er voor het initiatief inmiddels al belangstelling is uit commerciële hoek, terwijl ook een aantal internationale sportfederaties hun steun aan de European Games al zouden hebben toegezegd.


De Amerikaanse kinderartikelenfabrikant Graco heeft in de Verenigde Staten twee miljoen kinderwagens teruggeroepen na vier dodelijke ongevallen. Dat heeft de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission gezegd. Volgens het Amerikaanse agentschap voor de consumentenveiligheid zouden tijdens de eerste helft van het voorbije decennium vier kinderen in de kinderwagens geklemd zijn geraakt en zijn gestikt. Opgemerkt werd dat een kind tussen het tafeltje en het stoeltje van de kinderwagen kan wegglijden en met het hoofd of de nek kan komen vast te zitten, met risico op verstikking tot gevolg. In januari van dit jaar riep Graco in de Verenigde Staten ook al eens anderhalf miljoen kinderwagens terug wegens een risico op amputatie. Een woordvoerder van de consumentenorganisatie wees er ook op dat de verkoop of doorverkoop van de teruggeroepen producten onwettelijk is.


De Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, die onder voogdij staan van de overheid, zouden mogelijk nog eens 215 miljard dollar overheidssteun nodig kunnen hebben. Dat zegt de Federal Housing Finance Agency. De Amerikaanse hypotheekregulator onderwierp Fannie Mae en Freddie Mac aan stresstests. Daaruit bleek dat de hypotheekverstrekkers over drie jaar, afhankelijk van de verschillende scenario's, mogelijk tussen 73 miljard dollar en 215 miljard dollar nodig zullen hebben. Dat komt bovenop de 148 miljard dollar die de Amerikaanse overheid eerder al injecteerde in beide hypotheekgroepen. Bedoeling van de projecties is volgens de hypotheekregulator de overheid en het publiek schattingen te geven van mogelijke toekomstige steun van de belastingbetaler aan Fannie Mae en Freddie Mac. De hypotheekverstrekkers werden twee jaar geleden, in de nasleep van de vastgoedcrisis, onder voogdij van de overheid geplaatst om een faillissement te vermijden.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft bekendgemaakt 7,5 miljard dollar te investeren in de exploitatie van twee olievelden in de Golf van Mexico. De olievelden Jack en St. Malo, bevinden zich 45 kilometer ten zuiden van New Orleans, op een diepte van 2.100 meter. De Californische groep zegt dat het rekent over vier jaar met de productie te kunnen starten. Het project zal Chevron naar eigen zeggen helpen een antwoord te bieden op de toekomstige energiebehoeften van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering had eerder deze maand het moratorium op diepzeeboringen opgeheven, al gelden er sindsdien wel strengere regels voor bedrijven die er naar olie willen boren. Het moratorium was ingesteld na de olieramp in de golf van Mexico, die in april veroorzaakt werd door een ontploffing op een olieboorplatform dat door British Petroleum werd uitgebaat.


De Japanse autobouwer Toyota gaat wereldwijd 1,53 miljoen wagens terugroepen als gevolg van een probleem met de remmen, waarbij er remvloeistof kan ontsnappen. Het gaat om de zoveelste terugroepactie van het bedrijf, die een zware slag aan het imago toebrengt. De jongste terugroepactie heeft betrekking op de modellen Avalon, Reiz, Highlander en de Lexus. De meeste wagens werden in de Verenigde Staten en in Japan verkocht, maar ook in Europa worden er 50.000 stuks naar de garage teruggeroepen. Er kan volgens Toyota een kleine hoeveelheid remvloeistof ontsnappen, waardoor er een lichtje gaat flikkeren dat wijst op een probleem in het remsysteem. In het slechtste geval kan volgens een woordvoerder de rem iets aan kracht verliezen. Er wordt tegelijkertijd opgemerkt dat er nog geen ongevallen gebeurden als gevolg van het defect.


De Duitse autobouwer Audi, onderdeel van de Volkswagen-groep, heeft in China tot nu toe één miljoen wagens verkocht. Het jubileumexemplaar werd verkocht aan een klant uit de industriestad Changchun. Audi is meer dan twintig jaar actief op de Chinese markt. Rupert Stalder, topman van Audi, had het over een bijkomende mijlpaal in de geschiedenis van het Duitse automerk. De Volkswagen-dochter is de eerste Duitse constructeur uit het luxesegment die één miljoen wagens verkocht heeft in China. Dietmar Voggenreiter, topman van Audi China, merkt op dat de Duitse autobouwer over een periode van drie jaar opnieuw één miljoen exemplaren wil verkopen op de Chinese markt. Voor dit jaar rekent Audi op een verkoop van 200.000 exemplaren op de Chinese markt. China vormt door het stijgende inkomen van de bevolking een aantrekkelijke markt voor producenten van luxewagens.


De Zwitserse bank Credit Suisse heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 609 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 627,8 miljoen dollar. De winst lag 74 procent lager dan tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de tegenvallende tradingactiviteiten. De bank leed naar eigen zeggen onder de lage marktvolumes en de zwakke activiteit bij de klanten. De omzet daalde met 30 procent tot 6,28 miljard Zwitserse frank. De bank is voorzichtig met het geven van vooruitzichten en zegt alleen maar goed gepositioneerd te zijn om de teruggang in de verzekeringsactiviteiten te doorstaan. De bank stelt daarnaast zich te hebben voorbereid op striktere Zwitserse kapitaalregels en voor de veranderingen binnen het Zwitserse bankgeheim.


Het Amerikaanse bedrijf Xerox, producent van kopieerapparaten en printers, gaat 2.500 banen schrappen. Xerox vermindert het personeelsbestand hiermee met 2 procent. De banenvermindering is gepland voor de komende twaalf maanden en komt bovenop de 2.500 banen die Xerox eerder aankondigde te zullen schrappen. Ursula Burns, chief executive van Xerox, wil kosten besparen na de overname voor 6 miljard dollar van softwarebedrijf Affiliated Computer Services (ACS). In het derde kwartaal steeg de omzet van Xerox met 48 procent tot 5,43 miljard dollar, terwijl de winst van 123 miljoen dollar steeg tot 250 miljoen dollar. Toen moest de overname van Affiliated Computer Services echter nog gerealiseerd worden. Het bedrijf zag naar eigen zeggen een sterk groeiende vraag in alle segmenten. Het aantal servicecontracten steeg met 26 procent, terwijl de verkoop van apparatuur met 13 procent toenam.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Continental heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 741 miljoen dollar. Het zijn de eerste cijfers die bekend worden gemaakt na de fusie tussen Continental Airlines en United Airlines, die samen de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld hebben gevormd. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar leden de beide luchtvaartmaatschappijen samen nog een verlies van 75 miljoen dollar. De omzet van de fusiemaatschappij steeg met 21 procent tot 9,3 miljard dollar. Jeff Smisek, topman van United Continental, merkte op dat beide maatschappijen sterk bezig zijn. Hij voegde er aan toe dat het concern met de integratie is begonnen, maar dat er nog veel werk voor de boeg is. De fusie tussen Continental Airlines en United Airlines werd begin oktober afgerond.


De Chinese economie is in het derde kwartaal met 9,6 procent gegroeid. Dat heeft de Chinese regering bekend gemaakt. Het groeicijfer ligt daarmee iets lager dan in de eerste zes maanden, toen er sprake was van een dubbelcijferige groei. Economisten wijten de lichte groeivertraging aan het feit dat de Chinese regering beperkende maatregelen heeft opgelegd om een oververhitting in de vastgoedsector te vermijden. Opvallend is de inflatie, die in september 3,6 procent bedroeg, het hoogste cijfer in bijna twee jaar. Verwacht wordt dat de Chinese regering de yuan verder zal opwaarderen om inflatie te bestrijden. Onlangs verhoogde de Chinese centrale bank al onverwacht de rentevoeten. Over de eerste negen maanden van dit jaar groeide de Chinese economie met 10,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse industriële groep Fiat, die onder meer auto's, vrachtwagens en landbouwmachines produceert, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 190 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 25 miljoen euro opgetekend. De winststijging in het derde kwartaal was vooral te danken aan de betere verkoop van vrachtwagens en tractoren. De kwartaalomzet steeg met 12 procent tot 13,5 miljard euro. Het Italiaanse concern verhoogde ook zijn jaarprognose. Fiat zegt nu een jaarwinst van ongeveer 400 miljoen euro te verwachten. Eerder was vooropgesteld dat Fiat dit jaar ongeveer een break-even zou realiseren. Bij het Italiaanse autoconcern worden onder meer de automerken Fiat, Alfa Romeo en Lancia gebouwd, Iveco-vrachtwagens en New Holland-landbouwmachines.


Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, gaat wereldwijd 1.800 banen schrappen. De herstructurering maakt naar eigen zeggen deel uit van een plan om de transformatie van het Finse bedrijf te versnellen en de doeltreffendheid te vergroten. Het aangekondigde banenverlies komt overeen met 3 procent van het personeelsbestand. De banen worden vooral geschrapt vanwege het stroomlijnen van de smartphone afdeling, om de concurrentie aan te kunnen. Het Finse concern schrapte vorig jaar ook al 1.700 banen om kosten te besparen en de winst op te drijven. Nokia heeft het moeilijk om marktaandeel te heroveren bij de smartphones. Het Finse bedraag verlaagde ook zijn marktaandeelprognose voor dit jaar. Dat zal iets lager uitvallen dan vorig jaar. Nokia boekte in het derde kwartaal wel een nettowinst van 529 miljoen euro. Tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar werd een nettoverlies van 559 miljoen euro geleden. De omzet steeg met 5 procent tot 10,3 miljard euro.


De domeinnaam sex.com is voor een bedrag van 13 miljoen dollar verkocht aan het bedrijf Clover Holdings, gevestigd op het Caribische eiland St. Vincent. De huidige eigenaar van de domeinnaam, het bedrijf Escom, is failliet verklaard en stemt in met de verkoop. Escom had de domeinnaam zes jaar geleden bemachtigd en had daarvoor ongeveer hetzelfde bedrag betaald. Sex.com wordt algemeen beschouwd als de duurste domeinnaam ter wereld. Sex.com werd zestien jaar geleden voor het eerst officieel geregistreerd door de zakenman Gary Kremen, oprichter van de datingsite match.com. Korte tijd later werd het domein gekaapt door de crimineel Stephen Cohen, die daarvoor pas jaren later werd veroordeeld. Intussen had Cohen al een fortuin verdiend aan advertentie-inkomsten op de site. Cohen kreeg een boete van 65 miljoen dollar opgelegd en vluchtte naar Mexico, waar hij later gearresteerd werd. Hij verliet de gevangenis vier jaar geleden.


De Britse regering gaat de volgende vijf jaar in de openbare diensten bijna een half miljoen banen schrappen. George Osborne, Brits minister van begroting, voegde eraan toe dat de inkrimping grotendeels zal plaatsvinden door natuurlijke afvloeiingen. De minister voegde er echter aan toe dat de ontslagen onvermijdelijk zijn. Hij herhaalde dat de regering echter geen keuze had als ze een faillissement van het land wou voorkomen. De middelen van alle ministeries zullen tegen het midden van het decennium gemiddeld met 19 procent dalen. Onder de zwaarst getroffene departementen bevinden zich de ministeries van buitenlandse zaken en cultuur, die hun budget met 24 procent moeten inkrimpen. Het ministerie van financiën moet zijn budget met 33 procent afbouwen. Het ministerie van milieu moet een besparing van 29 procent doorvoeren.


Groupe Danone heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,35 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autonome groei bedroeg 6,9 procent, veroorzaakt door een stijging van de volumes van 6,3 procent en een positief prijseffect van 0,6 procent. In de zuiveldivisie werd een omzetgroei met 5,5 procent opgetekend, terwijl bij babyvoeding een omzetgroei met 8,6 procent werd opgetekend. Bij medische voeding werd een toename met 8,4 procent opgetekend. De waterdivisie liet een toename met 8,7 procent noteren. De omzetgroei werd in belangrijke mate buiten Europa gerealiseerd. Binnen Europa nam de omzet van Danone in het derde kwartaal met 2,1 procent toe. Danone zegt voor het lopende jaar vast te houden aan zijn prognose van een autonome omzetgroei met 6 procent.


Meer Nieuws

Thursday, October 21, 2010

Grensoverschrijdende gezondheidszorg cruciaal voor Europese e-health

Een nieuwe Europese wetgeving die patiënten de mogelijkheid zou bieden om buiten de nationale landsgrenzen gezondheidszorg te zoeken, zou volgens een aantal analisten een sleutelelement kunnen worden in de ontwikkeling van online medische diensten in Europa. Incompatibele informatica-systemen blijven volgens hen echter een belangrijke hinderpaal om die mogelijkheden te realiseren. Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar een grensoverschrijdende gezondheids-directieve zal worden uitgewerkt, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een revolutie in de gezondheids-technologie. De toepassing van technologie zou volgens de analisten ook tot belangrijke kostenbesparingen kunnen leiden.

"Informaticasystemen vormen een belangrijk probleem in de gezondheidszorg," aldus de website Euractiv.com. "In een aantal ziekenhuizen blijkt de computer-software uit de radiologie-afdeling niet compatibel te zijn met het systeem van de spoedgevallen. Maar ook het delen van testresultaten en de medische beeldvorming tussen ziekenhuizen kan een probleem vormen, wat grensoverschrijdende samenwerkingen moeilijk kan maken. Ook verschillen in taal en terminologie kunnen problemen opleveren, net zoals systemen van gegevensbescherming, waardoor het versturen van informatie tussen lidstaten problematisch wordt."

Een aantal analisten stellen dat e-health patiënten met zeldzame aandoeningen toegang zouden kunnen krijgen tot gespecialiseerde centra over heel Europa. "Dat kan tijd en geld besparen en de reisstress bij de patiënt in kwestie verlagen," wordt er opgemerkt. "Dat kan echter alleen worden gerealiseerd indien er geïnvesteerd wordt in gelijke onderwijsniveaus en internettoegang." Er wordt wel aan toegevoegd dat er ook zal moeten geïnvesteerd worden in de vorming van gespecialiseerde telemedicine-assistenten. Ook wordt opgemerkt dat artsen en verplegend personeel zullen moeten overtuigd worden om van e-health een succes te maken.

Labels: , ,

Russische innovatie-plannen blijven gehypothekeerd

De nobelprijs-winnaars Andre Geim en Konstantin Novoselov zeggen geen enkele intentie te hebben om terug te keren naar hun Russische geboorteland of betrokken te worden bij het nieuwe Russische innovatie-centrum Skolkovo. De twee natuurkundigen voeren aan dat de Russische regering mogelijk wel zwaar kan investeren in wetenschap, maar onderzoek zal volgens hen nog altijd worden afgeremd door corruptie, bureaucratie en een gebrek aan internationale teams en faciliteiten om baanbrekend werk te kunnen realiseren. Volgens hen zal het voor Rusland onmogelijk zijn om de beste wetenschappers en studenten van de wereld aan te trekken.

"Onze opleiding in Moskou behoorde tot de beste van de wereld, maar we hebben geen enkele intentie om terug te keren," voeren Geim en Novoselov aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. De krant voegt er aan toe dat Geim en Novoselov nochtans tot het soort wetenschappers behoort dat de Russische regering nodig heeft om van de lancering van het innovatie-centrum Skolkovo een succes te maken. De Nederlander Andre Geim en de Brit Konstantin Novoselov ontvingen onlangs de nobelprijs natuurkunde voor hun baanbrekend onderzoek inzake tweedimensionaal grafeen, het dunste en tegelijkertijd het sterkste materiaal ter wereld.

Geim en Novoselov merkten op Rusland voor professionele redenen verlaten te hebben en zeggen geen enkele reden te zien om hun vooruitstrevend onderzoekslaboratorium in Groot-Brittannië te verlaten. Geim heeft eerder al een officiële uitnodiging om in Rusland onderzoek uit te voeren, afgewezen. Ook Novoselov zegt geen interesse te hebben om in een mastodont zoals Skolkovo te werken en de voorkeur te geven aan een klein, dynamisch laboratorium. Geim verwijst naar de uitspraken van de gewezen Russische eerste minister Viktor Chernomyrdin, die zich ooit na een mislukte financiële hervorming had laten ontvallen dat Rusland wel het beste nastreeft, maar uiteindelijk op hetzelfde matige resultaat uitkomt.

Labels: , ,

Online Chinese retailverkoop staat voor grote groei

De omzet van de online retailverkoop in China staat voor een snelle groei en leidt tot een toenemende concurrentie tussen merken en websites. Volgens Alan Hellawell, analist bij Deutsche Bank, zal e-commerce over drie jaar een aandeel van 7,2 procent hebben op de Chinese retailmarkt. Op dit ogenblik blijft het aandeel van e-commerce beperkt tot 2 procent. Opgemerkt wordt dat Taobao.com, die 75 procent van alle elektronische transacties op de Chinese markt vertegenwoordigt, tijdens die periode wellicht zijn leidende rol zal handhaven. Volgens de zoekmachine Baidu, die 73 procent van de Chinese zoekmarkt vertegenwoordigt, zoekt 60 procent van de Chinese internetgebruikers online informatie over producten en diensten in de aanloop naar een aankoop.

Het Duitse bedrijf Adidas heeft een exclusieve winkel geopend op de virtuele Taobao Mall, waarmee het concern hoopt in te kunnen spelen op de veranderende gewoontes van de Chinese consument. "De winkel laat ons toe om op een rechtstreekse manier miljoenen consumenten te bereiken," merkt Christophe Bezu, directeur e-commerce bij Adidas, op tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. "Diezelfde consumenten hadden we met de traditionele kanalen veel moeilijker kunnen bereiken. De beslissing is ook een erkenning dat de Chinese consument steeds vaker bij zijn winkelactiviteiten overschakelt naar het internet. Adidas probeert op die manier voordeel te creëren uit deze trend."

De adviesgroep Wolf Group Asia merkt op dat Taobao meer dan 200 miljoen leden telt en vorig jaar 29 miljard dollar omzet realiseerde. "Taobao biedt bedrijven niet alleen een nieuw kanaal, maar ook een manier om een heel nieuw spectrum van consumenten te bereiken," wordt er daarbij opgemerkt. Een woordvoerder van het Chinese online concern Tencent merkt op dat de commerciële waarde van het Chinese internet nog altijd relatief beperkt is. Tencent merkt op dat grote lokale bedrijven de plaatselijke consument beter kennen en beter op de lokale markt kunnen reageren door een relatief plaatselijk beslissingsniveau en distributiesysteem. Ook het adviesbureau McKinsey merkt op dat de Chinese online retail snel zal groeien.

Labels: , ,

Wereld heeft nog tien jaar om biodiversiteit te redden

De wereld heeft tien jaar tijd om een natuurcrisis te voorkomen. Dat is gezegd op een congres van de Verenigde Naties rond de problematiek van biodiversiteit in de Japanse stad Nagoya. Ryo Matsumoto, minister van milieu van Japan, benadrukte daarbij dat het verlies aan biodiversiteit onomkeerbaar dreigt te worden, tenzij er snel voor een ommekeer kan worden gezorgd. Hij voegde er echter aan toe dat er wel hoop mag geput worden uit het feit dat analyses hebben uitgewezen dat het verlies aan soorten en ecosystemen de wereldwijde economie elk jaar triljoenen dollars kost. Gehoopt wordt dat in Nagoya een nieuwe reeks doelstellingen voor het einde van het decennium kan worden afgesproken.

Ryo Matsumoto wees erop dat alle leven op aarde afhankelijk is van biodiversiteit. "De wereld nadert echter een keerpunt, waarna het verlies aan biodiversiteit onomkeerbaar dreigt te worden," merkte de Japanse milieuminister op. "Indien er geen proactieve inspanningen worden gedaan om de biodiversiteit te bewaren, zou dat keerpunt mogelijk de volgende tien jaar worden bereikt. De voorbije jaren is de milieuproblematiek grotendeels gedomineerd door de klimaatverandering, maar Achim Steiner, executive director van het United Nations Environment Programme (UNEP), stelt dat er op het politieke niveau geen besef is over het belang van het behoud van de biodiversiteit.

"De aarde is de enige planeet in het universum die deze vorm van leven heeft," voerde Steiner aan. "Dat alleen zou iedereen aan het denken moeten zetten. Belangrijker is nog echter dat we de fundamenten van het leven op deze planeet aan het ondermijnen zijn. Maar op het intergouvernementele vlak blijkt het bijzonder moeilijk te zijn om het belang van deze problematiek te beseffen." Gehoopt wordt dat economische argumenten het beleid wel zullen kunnen aanzetten om actie te ondernemen. Uit een onderzoek van de Verenigde Naties is immers gebleken dat het verlies aan biodiversiteit een verlies van 2 triljoen dollar tot 5 triljoen dollar veroorzaakt, meestal in armere landen.

Labels: ,

Globalstar vernieuwt netwerk communicatiesatellieten

Het Amerikaanse bedrijf Globalstar heeft vanop de ruimtevaartbasis Baikonur in Kazachstan zes nieuwe communicatiesatellieten gelanceerd. De satellieten werden met een Russische Soyouz-raket gelanceerd. Het uitzetten van de satellieten nam honderd minuten in beslag. Globalstar is de eerste grote aanbieder van mobiele satelliettelefoon en datadiensten die zijn netwerk moderniseert. In de loop van de volgende twaalf maanden zullen nog eens achttien satellieten worden gelanceerd ter vervanging van het verouderde netwerk. Tegen de zomer van volgend jaar zou het hele netwerk operationeel moeten zijn.

"Gebruikers van satelliettelefoon op het netwerk van Globalstar werden geconfronteerd met een dalende kwaliteit omdat de performantie van de eerste generatie satellieten begon af te kalven," merkt BBC News op. "Het netwerk werd op het einde van de jaren negentig uitgezet, maar een groot gedeelte van de originele satellieten heeft stralingsschade opgelopen, waardoor hun mogelijkheden voor tweerichtingscommunicatie gevoelig zijn afgenomen. Als compensatie heeft Globalstar zich gericht op markten die steunen op éénrichtingscommunicatie voor allerhande veiligheidsdiensten, zoals localiseringdiensten voor kinderen, reizigers of schepen."

De vervanging van het verouderde netwerk vergt een investering van 1 miljard dollar. Globalstar stelt echter dat de investering niet alleen de capaciteit van het netwerk zal herstellen, maar ook een aantal services gevoelig zal verbeteren. De nieuwe satellieten werden gebouwd door de Frans-Italiaanse constructeur Thales Alenia Space. De vierentwintig nieuwe satellieten zullen in een netwerk worden geplaatst met de acht jongste exemplaren van de eerste generatie. Daardoor wordt een netwerk van tweeëndertig satellieten gecreëerd, dat operationeel is op 1.414 kilometer boven de aarde. Thales Alenia Space werd ook gecontacteerd door Iridium, de belangrijkste concurrent van Globalstar. Ook Iridium werkt aan een tweede generatie van zijn netwerk.

Labels: , , ,

Amerikanen wonen het liefst in Californië

Amerikanen zouden het liefst in de staat Californië wonen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Harris. Het is de zevende keer op rij dat Californië door de Amerikanen tot de meest favoriete staat wordt verkozen. Californië gaat daarbij Hawaii, Florida, Colorado, Arizona, North Carolina, Oregon, Texas, New York en Washington vooraf. Harris voegt er aan toe dat zeven van de tien populairste staten een warm en zonnig klimaat hebben. Alleen New York, Oregon en Washington hebben een koeler en meer bewolkt weerpatroon. Californië en Florida zijn echter de enige staten die bij elke generatie in de top vijf van meest populaire staten worden vermeld.

Harris voegt er aan toe dat babyboomers en vijfenzestigplussers een voorkeur hebben voor Hawaii, terwijl bij de echoboomers en Generation X een duidelijke voorkeur hebben voor Californië. Bij de babyboomers staat Florida op de tweede plaats, gevolg door Californië. Bij de vijfenzestigplussers komt Californië echter pas op de vijfde plaats, samen met Oregon. De onderzoekers merken op dat New York alleen bij de echoboomers binnen de top vijf wordt geplaatst. In die leeftijdsgroep moet New York alleen Californië laten voorgaan. De echoboomers plaatsen ook New Jersey op de derde plaats. Die staat wordt in de algemene rangschikking niet bij de eerste tien vermeld. In de top vijf van de echoboomers is geen plaats voor Hawaii.

De onderzoekers merken op dat mannen en vrouwen ongeveer dezelfde voorkeuren hebben. Beide groepen plaatsen Californië, Hawaii en Florida in de top drie. De top vijf wordt bij mannen echter vol gemaakt door Texas en New Jersey. Vrouwen vullen die plaatsen in met Colorado en North-Carolina. In de algemene rangschikking zijn South-Carolina, Massachusetts en Georgia uit de top vijftien verdwenen. Hun plaats werd ingenomen door New Jersey, Nevada en Virginia. Er wordt aan toegevoegd dat Hawaii en Florida al zeven jaar haasje-over spelen achter lijstaanvoerder Californië. De grootste vooruitgang dit jaar was voor Oregon, dat van een tiende naar een zevende plaats steeg.

Labels: ,

Rusland verhuist gokzone aan Zwarte Zee

Rusland gaat een nieuwe gokzone creëren in de omgeving van de stad Anapa, een badplaats aan de Zwarte Zee. Opgemerkt wordt dat er van investeerders al heel wat interesse is voor de nieuwe gokzone Golden Sands, die ongeveer honderdzestig kilometer ten westen van de stad Krasnodar is gesitueerd. Het project zou volgens ramingen een waarde hebben van ongeveer 14 miljard dollar. Golden Sands komt in de plaats van de Rostov-zone in het gokgebied Azov-City. Die zone blijkt immers nog altijd niet te functioneren. De verschuiving is een initiatief van Alexander Tkachyov, de gouverneur van Krasnodar. Tkachyov had eerder aan de Russische president Dmity Medvedev gezegd dat Azo-City noch spelers, noch investeerders aantrekt.

Golden Sands is een gebied van duizend hectaren in de buurt van de stad Anapa op het schiereiland Blagoveshchensky. "Het gokgebied ligt op vijftien minuten afstand van de luchthaven Vityazevo van Anapa," benadrukte senator Alexander Pochinok, één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel. "Bovendien beschikt het gebied over een goede infrastructuur en een uitstekend wegennet." Golden Sands krijgt stranden, een casino, hotels, golfterreinen, marinas en ontspanningscentra. Pochinok voegde er aan toe dat een aantal investeerders al belangstelling heeft getoond in het project. Het bedrijf Oscar Yard zou al toegezegd hebben om 300 miljoen dollar te investeren en zou kandidaat zijn om het projectmanagement op zich te nemen.

De Russische overheid moet echter nog wel onderzoeken op welke manier de investeerders in Azov-City gecompenseerd zouden kunnen worden. Krasnodar zou bereid zijn om compensaties te voorzien in de vorm van landconcessies in de nieuwe gokzone. Rostov zegt ongeveer 32,5 miljoen dollar aan compensaties te verwachten. Royal Time, het eerste casino van Azov-City, zegt echter dat tot nu toe nog geen enkele compensatie is voorgesteld. Royal Time heeft in Azov-City een concessie van tweeëntwintig hectaren. Het casino-concern zegt te verwachten dat de nieuwe gokzone op tweeënhalf jaar tijd operationeel zou kunnen zijn. In Rusland is gokken verboden, op uitzondering van een aantal geselecteerde gebieden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Burger King is definitief in handen gekomen van de Braziliaanse investeerder 3G Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar. Burger King, de tweede grootste hamburgerketen van de wereld, zal volgens 3G Capital van de beurs worden gehaald. Burger King was tot nu toe in handen van een groep investeerders, waaronder Goldman Sachs Capital Partners. Bernardo Hees, de nieuwe topman van Burger King, zegt vooral te mikken op een groei op de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markt. Burger King heeft een belangrijke achterstand opgelopen tegenover zijn concurrent McDonald's, die tien keer groter is in omvang. Burger King werd bovendien geconfronteerd met teruglopende inkomsten en winsten, terwijl McDonald's een groei blijft kennen. John Chidsey, tot nu toe chief executive en voorzitter van Burger King, wordt mede-voorzitter van de nieuwe groep, samen met Alexandre Behring, managing director van 3G Capital.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,15 miljard euro. Dat is een stijging met 122 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna een kwart tot 15,8 miljard euro. BASF kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere prijzen en aantrekkende vraag, onder meer in de groeilanden. Tijdens de crisis werden in de sector productiefaciliteiten gesloten, waardoor er niet langer sprake is van een overaanbod. Aan de andere kant deed BASF tal van overnames, onder meer in Azië, waar het concern nu van kan profiteren. Het Duitse concern trekt ook zijn verwachtingen voor het volledige jaar naar boven op. Daarbij wordt een jaaromzet van minstens 63 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. De winst zou minstens 8 miljard euro bedragen. Daarmee zouden de records van drie en twee jaar geleden worden overtroffen.


De Franse groep Alstom heeft bij het Hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend tegen de beslissing van treinoperator Eurostar om tien hogesnelheidstreinen te bestellen bij concurrent Siemens. Met het contract is een investering gemoeid van 600 miljoen euro. De woordvoerder van Alstom voert aan dat de openbare aanbesteding moet worden opgeschort zolang de specificaties van de treinen door Eurostar niet beantwoorden aan de reglementering van het treinverkeer onder het Kanaal. Alstom voegt er aan toe dat de treinen niet voldoen aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden. Het order van Eurostar bij Siemens dateert van begin oktober. De beslissing werd genomen op basis van een openbare aanbesteding. Het nieuws zorgde toen voor spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, respectievelijk de thuislanden van Alstom en Siemens.


Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 375 miljoen euro. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 37 procent tot 19 miljoen euro. De winstdaling was te wijten aan de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en aan de lagere dollarkoers. TomTom slaagde er naar eigen zeggen in zijn marktaandeel in Europa en in de Verenigde Staten op te drijven. In Europa zou het marktaandeel zijn gestegen van 45 procent naar 48 procent. In de Verenigde Staten werd een groei van 20 procent naar 25 procent opgetekend. Het bedrijf zegt ook bij zijn verwachtingen voor het hele jaar te blijven. TomTom had eerder vooropgesteld dat de winst en omzet ongeveer constant zouden blijven tegenover vorig jaar.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 396 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 186 miljoen dollar werd opgetekend. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan zware besparingen. Bovendien leverde de verkoop van HotJobs aan Monster Worldwide een eenmalige inkomst van 186 miljoen dollar op. De omzet steeg met 2 procent tot 1,6 miljard. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, merkt op dat het internetbedrijf de voorbije periodes gevoelige vooruitgang heeft gerealiseerd. Daarbij werden volgens haar een aantal stappen genomen om de winstgevendheid van het bedrijf op lange termijn te vergroten en de inkomstengroei te kunnen bestendigen. Er is volgens Bartz hard gewerkt om van Yahoo een sterker en efficiënter bedrijf te maken.


Luchtvaartconstructeur Boeing verkoopt opnieuw meer toestellen. Nadat de vliegtuigmaatschappijen tijdens de economische crisis fors in hun bestellingen sneden, blijken de orders opnieuw vlot binnen te lopen. Volgens Jim McNerney, topman van Boeing, is het vertrouwen in de markt teruggekeerd. Het orderboek steeg de voorbije drie maanden van 312 miljard dollar naar 321 miljard dollar. Grote bestellingen komen onder meer uit Rusland en Arabië. Ook het Amerikaanse leger dreef het aantal orders gevoelig op. Boeing realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd tevens een nettowinst gerealiseerd van 837 miljoen dollar, terwijl tijdens het derde kwartaal van vorig jaar nog een verlies van 1,6 miljard dollar werd opgetekend.


De Europese Commissie heeft een eerste reeks maatregelen voorgesteld die moeten voorkomen dat faillissementen van banken de stabiliteit van de hele sector in gevaar brengen. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, merkte daarbij op dat geen enkele bank te groot of te sterk verweven mag zijn met andere instellingen om failliet te kunnen gaan. De Europese Commissie heeft een instrumentarium ontwikkeld om de autoriteiten toe te laten een bankencrisis zo vroeg mogelijk aan te pakken en te voorkomen dat de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt. Dat instrumentarium bevat onder meer een herstelplan en een afwikkelingsplan, bevoegdheden om vroegtijdig maatregelen te nemen en aparte afwikkelingsinstrumenten. Bij de afwikkeling moet het risico op besmetting volgens Barnier zoveel mogelijk worden beperkt en moet de continuïteit van essentiële diensten worden gegarandeerd.


In Groot-Brittannië wordt de wettelijke pensioenleeftijd tegen het einde van het decennium opgetrokken tot zesenzestig jaar, zowel voor mannen als vrouwen. De pensioenplannen maken deel uit van de Britse bezuinigingsmaatregelen. Momenteel ligt de wettelijke pensioenleeftijd in Groot-Brittannië op vijfenzestig jaar voor mannen en zestig jaar voor vrouwen. Over acht jaar zal de nieuwe pensioenleeftijd geleidelijk worden doorgevoerd. De maatregel moet jaarlijks ongeveer 5 miljard pond besparingen opleveren. De besparingen moeten volgens George Osborne, Brits minister van financiën, toelaten om een genereuzer pensioen uit te keren. George Osborne wees erop dat vele landen het wettelijk pensioen naar boven bijstellen. Drie jaar geleden had de vorige Britse regering al beslist dat de pensioenleeftijd geleidelijk zou worden opgetrokken. De pensioenleeftijd van zesenzestig jaar wordt nu echter zes jaar jaar vroeger ingevoerd.


Het Europees Parlement heeft nieuwe maatregelen tegen laattijdige betalingen bekrachtigd. Als algemene regel geldt dat publieke overheden en bedrijven binnen dertig dagen hun facturen moeten vereffenen, zoniet moeten ze 8 procent intrest ophoesten. De regels, die binnen twee jaar moeten worden omgezet in nationale wetgeving, zouden volgens de Europese Commissie het bedrijfsleven 180 miljard euro extra cash kunnen opleveren. In sommige gevallen, zoals voor openbare ziekenhuizen, is uitstel mogelijk, maar de betaling mag nooit langer dan zestig dagen op zich laten wachten. Ook bedrijven moeten in principe binnen dertig dagen betalen, maar ze kunnen contractueel een periode van zestig dagen afspreken. Ook kunnen beide partijen instemmen met een langere betalingstermijn, op voorwaarde dat die niet onbillijk is voor de schuldeiser.


Het Zweedse Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenconstructeur van de wereld, heeft voor het eerst op de openbare weg tests uitgevoerd met vrachtwagens op vloeibaar gas. De start van de proef viel samen met de opening van het eerste tankstation voor vloeibaar gas in de Zweedse stad Göteborg. Volvo Trucks zelf spreekt van een revolutionaire stap omdat de combinatie van vloeibaar gas met dieseltechnologie de actieradius van de vrachtwagens verviervoudigt ten opzichte van de klassieke gastrucks. De test-modellen zouden zonder bij te tanken tussen vijfhonderd en duizend kilometer kunnen rijden, afhankelijk van de rijomstandigheden. De technologie is ook goed voor het milieu. Wanneer de vrachtwagens voor 80 procent opereren op puur biogas en 20 procent op biodiesel, zal de uitstoot van koolstofdioxide volgens Volvo 80 procent lager liggen dan de conventionele dieseltechnologie.


Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft tijdens het voorbije kwartaal 4,19 miljoen exemplaren verkocht van de nieuwe tabletcomputer iPad. Dat bleef beneden de algemene verwachtingen, waarbij geraamd was op een verkoop van minstens 5 miljoen exemplaren. Volgens een aantal analisten is de iPad toch niet het megasucces dat in de media werd gemeld. Anderen wijzen er echter op dat Apple zonder leveringsproblemen de verkoop van de iPad gevoelig had kunnen opdrijven. De fabrieken konden immers niet snel genoeg produceren om aan de vraag te voldoen. Als Apple die problemen heeft opgelost, zou de verkoop volgens insiders explosief kunnen groeien. Volgens een aantal ramingen zouden er volgend jaar 44 miljoen exemplaren van de tabletcomputer worden verkocht. Er wordt daarbij opgemerkt dat de tabletcomputers nog een plaats in de markt moeten veroveren. Het gebruik zou nog ingeburgerd moeten raken.


De Nederlandse krant NRC Handelsblad gaat op de redactie een dertigtal banen schrappen. Dit jaar zouden nog vijftien banen moeten verdwijnen. De rest van de operatie zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar worden doorgevoerd. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch maakt NRC Media een gezonde winst, maar staat die onder druk door een tegenvallende advertentiemarkt. Volgens Vandermeersch moet er worden ingegrepen vooraleer de groep met financiële moeilijkheden zou worden geconfronteerd. De Nederlandse uitgever had eerder dit jaar al een regeling uitgewerkt voor redacteuren die vrijwillig willen vertrekken. Een aantal redacteuren heeft al aangegeven gebruik te willen maken van deze vertrekregeling. Vandermeersch voegt er aan toe dat de reorganisatie moet leiden tot een verbetering van de kwaliteit en de zorgvuldigheid. De krant wil ook extra nadruk leggen op onderzoeksjournalistiek.


In de Verenigde Staten is de Crystal Cathedral, een protestants-christelijke kerk van televisie-evangelist Robert H. Schuller, failliet verklaard. De schuldenberg van de kerk zou opgelopen zijn tot ongeveer 100 miljoen dollar bedragen. Een aantal schuldeisers wenste niet te wachten op een mogelijke schuldherschikking en stapte naar de rechter. Vele Amerikaanse megakerken zijn in grote mate afhankelijk van giften van hun leden. De Crystal Cathedral zou ongeveer 10.000 leden tellen, maar die schonken door de economische crisis beduidend minder dan in het verleden. Volgens een woordvoerder van de kerk daalden de totale inkomsten dit jaar met ongeveer 40 procent. Vorig jaar waren de inkomsten ook al gezakt tot 22 miljoen dollar, terwijl er het jaar voordien nog 30 miljoen dollar was ingezameld. De Crystal Cathedral dankt een groot deel van zijn bekendheid aan de televisie-uitzendingen van The Hour of Power.


De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft twee leden van zijn uitvoerend comité, het hoogste bestuursorgaan van de wereldvoetbalbond, op non-actief gezet. De betrokkenen, de Nigeriaan Amos Adamu en de Tahitiaan Reynald Temarii, worden ervan verdacht steekpenningen aan te nemen in ruil voor hun stem bij de toewijzing voor de wereldkampioenschappen over acht en twaalf jaar. Ook vier andere Fifa-leden mogen hun functie niet uitvoeren zolang een onderzoek naar fraude loopt. De bal ging aan het rollen door een undercoverreportage in de Britse krant Sunday Times. Daarbij deden twee journalisten zich voor als lobbyisten voor de Amerikaanse kandidatuur. Ze benaderden leden van het Uitvoerend Comité die stemrecht hebben voor de toewijzing van een wereldbeker. Adamu en Temarii werden gefilmd terwijl ze financiële steun voor voetbalprojecten in hun land vroegen. In ruil beloofden ze een stem voor de Verenigde Staten.


Bob Guccione, de oprichter van het tijdschrift Penthouse, is overleden. Guccione (79) leed al enkele jaren aan longkanker. Guccione richtte Penthouse vijfenveertig jaar geleden op in Engeland om zijn carrière als kunstenaar te financieren. Hij maakte destijds zelf de foto’s voor het blad. Op het einde van de jaren zestig in de Verenigde Staten, introcudeerde hij het tijdschrift bij het Amerikaanse publiek. Penthouse vormde al vlug een concurrent voor Playboy van Hugh Hefner, door de combinatie van boulevardjournalisme en uitdagende naaktfoto’s van vrouwen, die Penthouse Pets werden gedoopt. Rond het tijdschrift construeerde Guccione zijn erotisch imperium General Media, dat van de man een miljardair maakte. Een deel van dat fortuin verloor Guccione weer door slechte investeringen en risicovolle ondernemingen. General Media ging zeven jaar geleden failliet, onder meer door de concurrentie van het internet.


Meer Nieuws

Wednesday, October 20, 2010

Dreigend milieuconflict tussen elektriciteit en water

De concurrentie tussen elektriciteit en water klimt steeds hoger op de Europese agenda naarmate de klimaatverandering de voorraden drinkbaar water steeds verder aantast. Er komt immers steeds meer vrees dat het hernieuwbare beleid van de Europese Unie en elektrische wagens het probleem nog verder op de spits zouden kunnen drijven. Verwacht wordt dat de vraag naar elektriciteit in Europa zal blijven stijgen, terwijl de klimaatverandering een groeiende druk uitoefent op de beschikbare watervoorraden. In een eerder rapport waarschuwde de Europese Unie al voor een permanente waterschaarste in een aantal lidstaten. Daarbij wordt opgemerkt dat het probleem zich van het mediterrane bekken naar Zuid-Oost Europa en Centraal-Europa zou kunnen uitbreiden.

Malta is volgens het Worldwatch Institute een prototype van de problematiek. Door een chronisch watertekort is Malta immers verplicht om zeewater te ontzilten in energie-intensieve filter-installaties. Die stijgende energiekosten weerspiegelen zich in de waterfactuur. "Er is een duidelijk verband tussen water en energie," merkt Peter Gammeltoft, hoofd van de waterdivisie binnen de milieudivisie van de Europese Commissie, op. De elektrificatie van de Europese energiebevoorrading zal zich volgens insiders verder zetten, wat nog zou kunnen verscherpt worden door de doorbraak van de elektrische wagens. Dat heeft een grote impact op de vraag naar water. Elektriciteitscentrales hebben immers grote hoeveelheden koelwater nodig.

"De duurzame alternatieven leiden wel tot een lagere uitstoot van koolstofdioxide, maar hebben niet noodzakelijk een betere water-voetafdruk," aldus Euractiv.com. "Windturbines en zonnepanelen zijn op dat vlak wel voordeliger, aangezien ze alleen water verbruiken tijdens de productie van de uitrusting. Een andere technologie, waarbij zonnewarmte met spiegels wordt geconcentreerd om stoomturbines aan te drijven, verbruikt daarentegen meer water dan de conventionele energie-ontwikkeling. Die installaties hebben water nodig voor het koelen en de reiniging van de spiegels. Deze installaties gebruiken twee tot drie keer meer water dan klassieke steenkoolcentrales. Bovendien zijn die installaties vaak gelegen in regio's met veel zonlicht en weinig water."

Labels: , , ,

Productbesprekingen hebben grote impact in hotelsector

Aanbevelingen en besprekingen hebben, samen met loyaliteitsprogramma's, een belangrijke invloed op de hotelkeuze van de consumenten, zelfs wanneer ze eerder al op de betrokken locatie hebben verbleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het marketing-bureau Epsilon. De onderzoekers merken op dat slechts 33 procent van de consumenten duidelijk blijkt te weten welk ze hotel zouden selecteren. Er wordt aan toegevoegd dat de prijs voor alle respondenten de belangrijkste beslissingfactor blijft. Op de tweede plaats staat het gebruikscomfort. De onderzoekers voegen er aan toe dat positieve besprekingen een belangrijke keuzefactor zijn voor consumenten die nog niet zeker zijn over hun beslissing.

Vrienden en familie vormen volgens de onderzoekers een invloedrijke bron bij de hotelkeuze, samen met websites met productbesprekingen en hotelwebsites. Wanneer er informatie wordt gezocht, blijken hotelsites, zoekmachines en reissites de meest populaire bronnen te zijn. In emails van hotels wenst de consument vooral informatie over prijzen en kortingen en een overzicht van de extra voorzieningen. Ook is de consument zwaar geïnteresseerd in informatie op maat. Er wordt aan toegevoegd dat meer dan 80 procent van de leden van loyaliteit-programma's geneigd zijn om een voorkeur te uiten voor de keten waarbij ze zijn aangesloten.

De onderzoekers wijzen erop dat de hotelsector bijzonder veel ervaring heeft met loyaliteit-programma's. Met consumenten die op dit ogenblik een toegang heeft tot grote hoeveelheden informatie, is het volgens Epsilon noodzakelijk dat marketeers grote aandacht hebben voor de voorkeuren van de consument. Er wordt aan toegevoegd dat er op dat vlak eigenlijk weinig is veranderd. "Consumenten staan open voor marketing-communicatie indien de informatie relevant is en geleverd wordt op een manier die beantwoordt aan de eisen van de consument," merken de onderzoekers op. "Dat is onder meer belangrijk voor consumenten die niet alleen afgaan op de prijs en dus gevoelig zouden kunnen zijn voor de juiste boodschap."

Labels: , , ,

China verdaagt kandidatuur organisatie wereldkampioenschap voetbal

China is bereid om zijn kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal met minstens vier tot acht jaar uit te stellen. Dat heeft Mohammed Bin Hamman, voorzitter van de Asian Football Confederation, gezegd. China had eerder bekend gemaakt kandidaat te zijn om over zestien jaar het wereldkampioenschap te organiseren, maar Wei Di, voorzitter van de China Football Association, bevestigde dat het land zijn kandidatuur niet zou indienen wanneer de organisatie van de editie voordien aan één van de andere vier Aziatische landen - Zuid-Korea, Japan, Qatar en Australië - zou worden toegewezen.

Volgens bepaalde bronnen heeft China de deadline voor de kandidaturen voor de organisatie van het wereldkampioenschap over twaalf jaar gemist wegens een lopend corruptie-schandaal, dat zich inmiddels heeft uitgebreid tot beschuldigingen aan het adres van de vroegere manager van de Shenhua Football Club uit Shanghai. In augustus van dit jaar was Shao Wenzhong, het hoofd van de commerciële divisie van de Chinese voetbalfederatie, door de politie gearresteerd bij een onderzoek naar het regelen van wedstrijden. Er zijn ook geruchten dat er een onderzoek is gestart naar zes spelers uit het Chinese nationale team dat zich probeerde te kwalificeren van het wereldkampioenschap acht jaar geleden.

Lou Shifang, manager van Shenhua Football Club, zou worden beticht van een betrokkenheid bij omkooppraktijken voor een bedrag van 200 miljoen yuan. De fraude zou plaats hebben gehad toen Shenhua zeven jaar geleden het Chinese voetbalkampoenschap won. De spelers Qi Hong en Jiang Jin zouden ondervraagd worden over afspraken voor de wedstrijd van de Chinese nationale ploeg tegen Oman in de aanloop naar het wereldkampioenschap van acht jaar geleden in Korea en Japan. Volgens een aantal bronnen zijn Chinese voetbal-afgevaardigden geregeld betrokken bij het regelen van wedstrijden door het omkopen van teams of scheidsrechters.

Labels: , , , ,

Verenigde Staten onderzoeken Chinese quota zeldzame grondstoffen

De Verenigde Staten zijn gestart met een onderzoek naar de mogelijke beperkingen die China mogelijk heeft ingevoerd voor de export van zeldzame grondstoffen. China produceert 97 procent van de speciale metalen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van duurzame technologieën. Volgens een aantal berichten zou de Chinese douane de exportbeperkingen op die grondstoffen hebben uitgebreid. Inmiddels heeft ook het Chinese ministerie van handel een rapport tegengesproken waarin gemeld werd dat de quota volgend jaar met 30 procent zouden worden teruggeschroefd om te vermijden dat de grondstoffen te snel uitgeput zouden raken. Volgens het Chinese ministerie van handel is het rapport compleet vals.

"China zal de internationale wereld verder met zeldzame grondstoffen blijven bevoorraden," merkte het Chinese ministerie van handel op. "Om de voorraden en duurzame ontwikkelingen te beschermen, zullen er echter beperkingen blijven voor de exploratie, productie en import en export van deze zeldzame grondstoffen." De Amerikaanse Geological Survey onderscheidt zeventien verschillende zeldzame grondstoffen. De betrokken materialen worden in een brede waaier van toepassingen gebruikt, zoals de katalysatoren in auto's, computers, televisietoestellen en farmaceutische producten. Zonder die zeldzame grondstoffen zou volgens analisten een groot gedeelte van de moderne economie stilvallen.

Paul Mason, analist van de Britse omroep BBC, merkt op dat de zeldzame grondstoffen een basis vormen van de relatie tussen China en de westerse wereld. De Verenigde Staten zijn één van de grote verbruikers van zeldzame grondstoffen. De Amerikaanse markt zelf heeft het voorbije jaar echter geen zeldzame grondstoffen geproduceerd. Eerder was er al sprake van een Chinees embargo op de export van zeldzame grondstoffen naar Japan. Volgens een aantal Chinese bronnen zou dat embargo echter worden uitgebreid. Het Amerikaanse ministerie van handel zegt te bekijken of de houding van China in overeenstemming is met de regels van de World Trade Organization.

Labels: , ,

Autosector staat voor eigen Facebook-revolutie

Technologie zal de autosector drastisch en definitief veranderen. Dat schrijft Doug Newcomb, technologie-specialist van de automotive-website Edmunds.com. Hij voegt er aan toe dat de technologie-impact op de autosector nog maar in zijn beginstadium zit en stelt dat amper enkele jaren geleden niemand kon dromen dat sociale netwerken zoals Facebook snel een centrale plaats in het dagelijkse
leven zouden gaan innemen. Newcomb maakt daarbij gewag van een interessant technologisch evenwicht tussen privacy, veiligheid en gebruiksgemak. Privacy-bezwaren zullen volgens hem de doorbraak van de technologie echter niet kunnen tegenhouden.

Newcomb heeft het in de eerste plaats over zogenaamde connected cars. "De auto is één van de laatste bastions van isolatie in een steeds meer geconnecteerde wereld," merkt hij op. "Handenvrij bellen heeft voor een eerste barst in die isolatie gezorgd, maar dat is slechts een tipje van de ijsberg. Autobouwers werken aan systemen om de bestuurder informatie te bezorgen over reistrajecten en verkeerssituatie, maar ook over sportuitslagen, beurskoersen en filmreleases. Bovendien zal de verkeersinformatie door crowd-sourcing ook daadwerkelijk real-time worden. Connected cars bieden bovendien ook de mogelijkheid om de bestuurder te voorzien van informatie over allerhande locale services en aanbiedingen."

Er wordt echter ook gewezen op een hele reeks technologieën die de verkeersveiligheid moeten verhogen, zoals infrarode-camera's die de boorden van de weg in de voorruit projecteren bij een beperkte zichtbaarheid. Newcomb voegt er aan toe dat de volgende jaren een hele reeks nieuwe technologieën, waarvan sommige nu al toegepast worden in wagens uit de hogere prijsklasse, de massamarkt zullen bereiken. Volgens Newcomb zal daarbij ook gebruikt kunnen worden van een brede waaier downloadbare applicaties. Ook de telecomatica-sector, die toelaat om wagens en bestuurders te detecteren, zal volgens Newcomb een verdere evolutie kennen.

Labels: ,

Opnieuw buitenlandse interesse voor Russisch vastgoed

Er is opnieuw buitenlandse interesse voor de Russische vastgoedmarkt, maar er moet nog een hele weg worden afgelegd vooraleer het herstel opnieuw tot een niveau van voor de economische crisis leidt. Dat zegt Olesya Cherdantseva, hoofd marktonderzoek bij de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle. Cherdantseva stelt dat de nieuwe vastgoedprojecten voor 80 procent door Russische groepen worden gerealiseerd en slechts 20 procent door buitenlandse investeerders. De vastgoedconsulente voegt er echter aan toe dat daarbij wel sprake is van een belangrijke evolutie, want vorig jaar vertegenwoordigden buitenlandse investeerders slechts 10 procent van alle gerealiseerde projecten.

Voor de economische crisis vertegenwoordigden buitenlandse investeerders echter 50 procent tot 75 procent van alle Russische vastgoedprojecten. "De buitenlandse investeerders komen echter terug omdat ze een stabilisering van de Russische economie opmerken en ervan uitgaan dat de Russische vastgoedsector zijn bodemprijs inmiddels heeft bereikt," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Cherdantseva merkt dan ook op dat buitenlandse investeerders duidelijk een grotere interesse tonen dan tijdens de economische crisis en opnieuw plannen hebben om te investeren in Russische projecten." Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden volgens Jones Lang LaSalle achttien grote vastgoedprojecten voor een totaalbedrag van 2,9 miljard dollar.

Buitenlandse investeerders zouden in zes tot acht van die grote projecten zijn betrokken. Het Russische ministerie van landsverdediging vertegenwoordigde ongeveer 20 procent van de totale vastgoedactiviteiten, waarbij 543 miljoen dollar werd geïnvesteerd in de bouw van ruim zesduizend residentiële appartementen. Jones Lang LaSalle raamt dat het aantal investeringen tijdens het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger lagen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Tegen het einde van het jaar wordt gerekend op een totale investering van 4 miljard dollar. Buitenlandse investeerders zijn onder meer afkomstig uit Noorwegen, Turkije, Zwitserland en voor de eerste keer ook China. Moskou en Sint-Petersburg blijven de belangrijkste Russische investeringsmarkten.

Labels: ,

Muzieklabel EMI beschuldigt Citigroup van fraude

Voor een rechtbank in New York is het proces begonnen van het investeringsfonds Terra Firma Capital Partners van de Britse financier Guy Hands tegen de Amerikaanse bankgroep Citigroup. Volgens Terra Firma heeft de Amerikaanse groep het investeringsfonds misleid bij de overname van het muzieklabel EMI, dat in zware financiële problemen verkeert. Door die misleidende informatie heeft Terra Firma naar eigen zeggen teveel betaalt voor het muzieklabel. Citigroup ontkent de aantijgingen. Gedacht werd dat de partijen op de valreep nog een compromis zouden kunnen vinden, maar de standpunten bleken te ver uit elkaar te liggen.

"Financier Guy Hands benadrukte tegenover de rechter dat hij het muzieklabel drie jaar geleden alleen had gekocht omdat Citigroup-bankier David Wormsley gewag had gemaakt van een hoger tegenbod, dat achteraf niet bleek te bestaan," aldus het persbureau Reuters. "Hands gaf aan dat hij 265 pence per aandeel had betaald voor het muzieklabel, omdat hem was verteld dat concurrent Cerberus Capital Management een bod van 262 pence per aandeel had betaald. Er was echter geen tegenbod en de overname voor een bedrag van 4 miljard pond en zadelde het investeringsfonds op met zware schulden. Hands merkte op dat de argumentatie van zijn toenmalige vriend Wormsley bijzonder doorslaggevend was."

Indien Hands had geweten dat het Cerberus-bod niet bestond, zou de overname volgens hem helemaal anders zijn gelopen. Citigroup verstrekte een lening van 2,6 miljard pond voor de overname van het muzieklabel. EMI - dat coryfeeën zoals onder meer Nat King Cole, The Beatles en Pink Lloyd vertegenwoordigt - is door de lening in zware financiële problemen gekomen. Het muzieklabel probeert wanhopig financiële middelen te verzamelen om zijn financiële verplichtingen aan Citigroup na te komen en te vermijden dat de Amerikaanse groep beslag zou leggen op zijn activa. Onderhandelingen met Citigroup brachten geen oplossing, waarop Hands besliste om de Amerikaanse groep wegens fraude voor de rechter te dagen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een strengere regulering van de hedgefondsen. Aanvankelijk lag Frankrijk dwars, maar dat kon toch over de streep worden getrokken. De discussie spitste zich toe op de positie van hedgefondsen van buiten de Europese Unie. Frankrijk verzette zich ertegen dat deze fondsen onder voorwaarden een paspoort kunnen krijgen waardoor ze in de hele Europese Unie actief mogen zijn. Frankrijk eiste dat de externe hedgefondsen in elke afzonderlijke lidstaat van de Europese Unie een paspoort zouden moeten aanvragen. Uiteindelijk liet Frankrijk die eis echter vallen. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, benadrukte dat de hedgefondsen hun paspoort zullen moeten verdienen, berustend op een solide basis en gepaard gaand met alle garanties op het gebied van risicobeheer.


Het Amerikaanse concern Halliburton, toeleverancier voor de oliesector, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 544 miljoen dollar, tegenover 262 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 30 procent tot 4,7 miljard dollar. Halliburton, de tweede grootste dienstverlener aan de oliesector ter wereld, merkte op meer opdrachten gekregen te hebben voor onshore-boorprojecten in Noord-Amerika. Daarmee kon de terugval in de offshore-activiteiten, te wijten aan het boorverbod in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico, worden opgevangen. De activiteiten in Noord-Amerika kenden tijdens het derde kwartaal een stijging met 85 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en 13 procent tegenover het tweede kwartaal van dit jaar. Dave Lesar, chief executive van Halliburton, zegt te verwachten dat de activiteiten de volgende jaren nog verder zullen toenemen.


De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 89 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 26 miljoen dollar. De omzet daalde met 1,9 procent tot 1,1 miljard dollar. Er worden minder zware motoren verkocht en vooral op de Amerikaanse thuismarkt lopen de verkopen terug. Harley-Davidson is bezig met een herstructurering om de kosten te drukken. Het concern verwacht dit jaar minstens 207.000 exemplaren te kunnen afzetten bij de verdelers. Dat is een daling met 7,2 procent tegenover de voorspellingen voor vorig jaar. Uiteindelijk werden vorig jaar 223.000 exemplaren afgeleverd, tegenover 303.500 exemplaren het jaar voordien. Keith Wandell, chief executive van Harley Davidson, merkt echter op dat er nog altijd een grote affiniteit is met het merk en vele motorrijders een Harley-Davidson willen bezitten.


Dubai is voor reizigers op dit ogenblik de voordeligste luxebestemming. Dat blijkt uit cijfers van de boekingsite Hotels.com. In viersterrenhotels in Dubai werd volgens Hotels.com de grootste prijsdaling opgetekend van de hele wereld. Reizigers betaalden in Dubai gemiddeld 89 euro voor een overnachting. De prijzen voor een viersterrenhotelkamer lagen in het tweede kwartaal 16 procent lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van vijfsterrenhotels daalde met 8 procent. Toch kost een overnachting in een vijfsterrenhotel in Dubai gemiddeld nog altijd 193 euro. Dat is ruim twee keer zoveel als een overnachting in een viersterrenhotel. De Poolse hoofdstad Warschau heeft de best geprijsde vijfsterrenhotels ter wereld. Reizigers betaalden er slechts 76 euro voor een kamer in het hoogste segment. Warschau wordt gevolgd door Marrakech en Lissabon.


De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 453 miljoen dollar. De winstgroei was wel mede een gevolg van eenmalige posten voor de Britse bonusbelasting en de schikking van een geschil met de Amerikaanse toezichthouder. De prestaties van de meeste onderdelen van de bank kenden tijdens het derde kwartaal een verbetering. De baten uit de zakenbankactiviteiten namen met 22 procent toe tot 1,12 miljard dollar. De handelsactiviteiten leverden 6 procent meer op dan een kwartaal eerder. Goldman Sachs gaf 3,83 miljard dollar uit aan salarissen en andere vormen van beloning. Over de eerste negen maanden van het jaar bedroegen de totale uitgaven aan het personeel 13,1 miljard dollar. Dit was ongeveer een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,06 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 1,9 miljard dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 8,43 miljard dollar. De winstgroei is naar eigen zeggen te danken aan de wereldwijd stijgende verkoopvolumes. Vooral in Azië en Afrika werd een grotere verkoop opgetekend. Het wereldwijde volume ging met 5 procent omhoog, geleid door een groei van 12 procent in Azië en Afrika. In China steeg het volume met 12 procent en in Rusland met 30 procent. In Noord-Amerika steeg het volume met 2 procent. In dezelfde periode vorig jaar zakte het volume in Noord-Amerika nog met 4 procent. In Europa ging het volume in het afgelopen kwartaal licht omhoog. Het concern maakte verder bekend voor het einde van het jaar voor 2 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,42 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 0,7 procent tot 15 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde vooral van de zwakkere Amerikaanse dollar, waardoor de waarde van verkopen in het buitenland toenam. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een omzetdaling met 2,5 procent genoteerd, terwijl op de internationale markt een groei met 1,1 procent werd opgetekend. Het bedrijf voegt er aan toe dat er bijzonder sterke prestaties werden gerealiseerd met de Dabao-huidverzorgingsproducten, babyproducten en de internationale verkoop van therapieën tegen het roken. Wel werd de omzet aangetast door de terugroepactie van bepaalde middelen van dochter McNeil Consumer Healthcare en de devaluatie in Venezuela.


Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 571 miljoen dollar. Dat is een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 11,4 miljard dollar. De winst stond onder druk door ontslagvergoedingen voor vertrekkende bestuurders. Meer dan zeshonderd managers zijn op vrijwillige basis vertrokken om de kostenbasis van Lockheed Martin te verlagen. Dat programma kostte het concern 178 miljoen dollar. Het concern maakte ook bekend zijn winstprognoses voor het hele jaar bij te stellen. Dat hangt samen met de kosten van de verkoop van de divisie Enterprise Integration Group en de hogere lasten voor het pensioenfonds van Lockheed Martin. Het bedrijf staat ook onder druk omdat de Joint Strike Fighter, het duurste wapensysteem uit de Amerikaanse geschiedenis, geconfronteerd wordt met vertragingen en kostenstijgingen.


Oliemaatschappij British Petroleum koppelt de beloningen van mensen uit de operationele divisies tijdens het vierde kwartaal nog uitsluitend aan de prestaties op het gebied van veiligheid. Dat blijkt uit een email die de nieuwe topman Bob Dudley aan het personeel heeft verstuurd. Een woordvoerder van de maatschappij wees erop dat het plan van Dudley alleen geldt voor het vierde kwartaal. Een nieuw beloningssysteem binnen British Petroleum is nog onderwerp van discussie. British Petroleum heeft de voorbije periode vaak de kritiek het niet zo nauw te nemen met de veiligheid. In april van dit jaar ontplofte een boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexio. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en gingen miljoenen liters olie in zee verloren. Vijf jaar geleden was er ook al eens een zware explosie in een raffinaderij van de oliemaatschappij in Texas.


Software-specialist Ray Ozzie (54) heeft te kennen gegeven Microsoft te verlaten. Ozzie heeft bekend gemaakt met pensioen te gaan. Ray Ozzie was de software-architect van het Amerikaanse concern en stond in de organisatie direct onder oprichter Bill Gates. Onder zijn invloed besliste Microsoft zwaar te investeren in internetgebaseerde toepassingen, het zogeheten cloudcomputing. Tot aan zijn daadwerkelijke vertrek zal Ozzie zich verder bezighouden met een aantal specifieke activiteiten, zoals het mobiele besturingssysteem van Windows. Ozzie was in de jaren tachtig actief bij het bedrijf Lotus Development, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Lotus Symphony en Lotus Notes. Vijftien jaar geleden werd Lotus door IBM overgenomen. Ozzie startte daarop zijn eigen bedrijf Groove Networks, dat vijf jaar geleden door Microsoft werd opgekocht.


Drie brandstofdepots in het westen van Frankrijk zijn onder dwang van de Franse autoriteiten geopend. Werknemers van Franse olieraffinaderijen blokkeren de brandstofdepots al dagen uit protest tegen de regeringsplannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Door de blokkade zat één derde van de tankstations in het land zonder brandstof. Frans minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux dreigde de paramilitaire politie in te zetten tegen relschoppers die in het hele land auto's in brand staken, winkelpuien insloegen en geweld gebruikten tegen de politie. De minister zei dat tijdens de betogingen al veertienhonderd mensen zijn ingerekend. De Franse president Nicolas Sarkozy had eerder al toegezegd actie te ondernemen tegen stakingen bij de Franse olieraffinaderijen. Sarkozy benadrukte dat iedereen in een democratie duidelijk mag maken dat hij het ergens niet mee eens is, maar dat moet volgens de president zonder geweld of excessen gebeuren.


De Duitse sportautofabrikant Porsche werkt aan een aandelenuitgifte ter waarde van 5 miljard euro. De voorgenomen emissie wordt eind november ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders. Porsche zal de aandelen, met instemming van de aandeelhouders, uitgeven in de eerste helft van volgend jaar. De emissie is onderdeel van de complexe samensmelting van Porsche met Volkswagen. Volkswagen bezit nu een belang van 49,9 procent in Porsche en wil ook de rest van de aandelen overnemen. Oorspronkelijk wilde Porsche daarentegen Volkswagen inlijven, maar die overname liep spaak omdat Porsche diep in de schulden belandde. Daarop werden de rollen omgedraaid en nam Volkswagen een controlerend belang in Porsche. De opbrengst van de emissie zal vooral worden gebruikt om de schuldenlast van Porsche terug te dringen. Die bedraagt op dit ogenblik ongeveer 6 miljard euro.


Bank of America heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 7,3 miljard dollar. Het resultaat van de bank werd gedrukt door een zware afschrijving bij het creditcard-onderdeel. In het verliescijfer is een afschrijving, een zogenoemde goodwill impairment opgenomen van 10,4 miljard dollar. Wanneer de miljardenafschrijving buiten beschouwing wordt gelaten, boekte Bank of America tijdens het derde kwartaal echter een winst van 3,1 miljard dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar leed Bank of America nog een verlies van 1 miljard dollar. De voorzieningen voor slechte leningen die Bank of America in het derde kwartaal trof, halveerden ten opzichte van een jaar geleden en kwamen uit op bijna 5,4 miljard dollar. Bank of America realiseerde tijdens het derde kwartaal een omzet van 27 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn wil over drie jaar starten met reguliere diensten door de Kanaaltunnel van Londen naar Frankfurt en Amsterdam. De Duitse maatschappij zou dagelijks drie diensten willen uitvoeren die ook de stations van Brussel, Keulen en Rotterdam aan zullen doen. Het Duitse spoorbedrijf moet nog wel toestemming krijgen van de autoriteiten in verband met de veiligheidseisen, maar volgens Deutsche Bahn zal dat geen probleem opleveren. Tot nu toe is Eurostar Group de enige exploitant van passagierstreinen in de tunnel met de Eurostardiensten. Volgens Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, is er nog voldoende capaciteit voor andere dienstverleners. De treinen van Deutsche Bahn zullen vanuit Londen vertrekken richting Brussel en daar gesplitst worden. De helft van de trein gaat dan via Rotterdam naar Amsterdam, de andere helft via Keulen naar Frankfurt.


De Franse groep Nexans, de grootste kabelproducent ter wereld, heeft een bod gedaan op zijn Nederlandse rivaal Draka Holding. Met de transactie zou een bedrag van 731 miljoen euro zijn gemoeid. De Nederlandse holding Flint Beheer, die 48,5 procent van de aandelen Draka bezit, staat volgens Nexans achter het bod. Vorig jaar poogde de Italiaanse kabelproducent Prysmian al eens de Nederlandse groep over te nemen. Die operatie mislukte en Prysmian zegt ook nu niet in gesprek te zijn met Draka of dienst grootaandeelhouder Flint Beheer over een mogelijke overname van de Nederlandse kabelproducent. Volgens analisten is het bod van Nexans echter te laag, aangezien de Franse groep met de overname een schaalgrootte zou kunnen creëren die het concern de kans zou bieden om zijn concurrentiekracht aanzienlijk te versterken.


Meer Nieuws