Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 22, 2010

Nieuwsoverzicht

De Association of European National Olympic Committees overweegt een eigen Europees sportevenement te organiseren. Deze European Games zouden tussen halverwege tussen twee edities van de Olympische Spelen worden georganiseerd en geboetseerd worden naar het model van de Asian Games en de Pan American Games. Patrick Hickey, voorzitter van het Irish Olympic Committee, stelde dat de opdracht gegeven werd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. De resultaten daarvan zouden vervolgens worden overgemaakt aan een professionele organisatie, die een beslissing zou moeten nemen om het initiatief al dan niet te realiseren. Hickey voegde er aan toe dat er voor het initiatief inmiddels al belangstelling is uit commerciële hoek, terwijl ook een aantal internationale sportfederaties hun steun aan de European Games al zouden hebben toegezegd.


De Amerikaanse kinderartikelenfabrikant Graco heeft in de Verenigde Staten twee miljoen kinderwagens teruggeroepen na vier dodelijke ongevallen. Dat heeft de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission gezegd. Volgens het Amerikaanse agentschap voor de consumentenveiligheid zouden tijdens de eerste helft van het voorbije decennium vier kinderen in de kinderwagens geklemd zijn geraakt en zijn gestikt. Opgemerkt werd dat een kind tussen het tafeltje en het stoeltje van de kinderwagen kan wegglijden en met het hoofd of de nek kan komen vast te zitten, met risico op verstikking tot gevolg. In januari van dit jaar riep Graco in de Verenigde Staten ook al eens anderhalf miljoen kinderwagens terug wegens een risico op amputatie. Een woordvoerder van de consumentenorganisatie wees er ook op dat de verkoop of doorverkoop van de teruggeroepen producten onwettelijk is.


De Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, die onder voogdij staan van de overheid, zouden mogelijk nog eens 215 miljard dollar overheidssteun nodig kunnen hebben. Dat zegt de Federal Housing Finance Agency. De Amerikaanse hypotheekregulator onderwierp Fannie Mae en Freddie Mac aan stresstests. Daaruit bleek dat de hypotheekverstrekkers over drie jaar, afhankelijk van de verschillende scenario's, mogelijk tussen 73 miljard dollar en 215 miljard dollar nodig zullen hebben. Dat komt bovenop de 148 miljard dollar die de Amerikaanse overheid eerder al injecteerde in beide hypotheekgroepen. Bedoeling van de projecties is volgens de hypotheekregulator de overheid en het publiek schattingen te geven van mogelijke toekomstige steun van de belastingbetaler aan Fannie Mae en Freddie Mac. De hypotheekverstrekkers werden twee jaar geleden, in de nasleep van de vastgoedcrisis, onder voogdij van de overheid geplaatst om een faillissement te vermijden.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft bekendgemaakt 7,5 miljard dollar te investeren in de exploitatie van twee olievelden in de Golf van Mexico. De olievelden Jack en St. Malo, bevinden zich 45 kilometer ten zuiden van New Orleans, op een diepte van 2.100 meter. De Californische groep zegt dat het rekent over vier jaar met de productie te kunnen starten. Het project zal Chevron naar eigen zeggen helpen een antwoord te bieden op de toekomstige energiebehoeften van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering had eerder deze maand het moratorium op diepzeeboringen opgeheven, al gelden er sindsdien wel strengere regels voor bedrijven die er naar olie willen boren. Het moratorium was ingesteld na de olieramp in de golf van Mexico, die in april veroorzaakt werd door een ontploffing op een olieboorplatform dat door British Petroleum werd uitgebaat.


De Japanse autobouwer Toyota gaat wereldwijd 1,53 miljoen wagens terugroepen als gevolg van een probleem met de remmen, waarbij er remvloeistof kan ontsnappen. Het gaat om de zoveelste terugroepactie van het bedrijf, die een zware slag aan het imago toebrengt. De jongste terugroepactie heeft betrekking op de modellen Avalon, Reiz, Highlander en de Lexus. De meeste wagens werden in de Verenigde Staten en in Japan verkocht, maar ook in Europa worden er 50.000 stuks naar de garage teruggeroepen. Er kan volgens Toyota een kleine hoeveelheid remvloeistof ontsnappen, waardoor er een lichtje gaat flikkeren dat wijst op een probleem in het remsysteem. In het slechtste geval kan volgens een woordvoerder de rem iets aan kracht verliezen. Er wordt tegelijkertijd opgemerkt dat er nog geen ongevallen gebeurden als gevolg van het defect.


De Duitse autobouwer Audi, onderdeel van de Volkswagen-groep, heeft in China tot nu toe één miljoen wagens verkocht. Het jubileumexemplaar werd verkocht aan een klant uit de industriestad Changchun. Audi is meer dan twintig jaar actief op de Chinese markt. Rupert Stalder, topman van Audi, had het over een bijkomende mijlpaal in de geschiedenis van het Duitse automerk. De Volkswagen-dochter is de eerste Duitse constructeur uit het luxesegment die één miljoen wagens verkocht heeft in China. Dietmar Voggenreiter, topman van Audi China, merkt op dat de Duitse autobouwer over een periode van drie jaar opnieuw één miljoen exemplaren wil verkopen op de Chinese markt. Voor dit jaar rekent Audi op een verkoop van 200.000 exemplaren op de Chinese markt. China vormt door het stijgende inkomen van de bevolking een aantrekkelijke markt voor producenten van luxewagens.


De Zwitserse bank Credit Suisse heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 609 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 627,8 miljoen dollar. De winst lag 74 procent lager dan tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de tegenvallende tradingactiviteiten. De bank leed naar eigen zeggen onder de lage marktvolumes en de zwakke activiteit bij de klanten. De omzet daalde met 30 procent tot 6,28 miljard Zwitserse frank. De bank is voorzichtig met het geven van vooruitzichten en zegt alleen maar goed gepositioneerd te zijn om de teruggang in de verzekeringsactiviteiten te doorstaan. De bank stelt daarnaast zich te hebben voorbereid op striktere Zwitserse kapitaalregels en voor de veranderingen binnen het Zwitserse bankgeheim.


Het Amerikaanse bedrijf Xerox, producent van kopieerapparaten en printers, gaat 2.500 banen schrappen. Xerox vermindert het personeelsbestand hiermee met 2 procent. De banenvermindering is gepland voor de komende twaalf maanden en komt bovenop de 2.500 banen die Xerox eerder aankondigde te zullen schrappen. Ursula Burns, chief executive van Xerox, wil kosten besparen na de overname voor 6 miljard dollar van softwarebedrijf Affiliated Computer Services (ACS). In het derde kwartaal steeg de omzet van Xerox met 48 procent tot 5,43 miljard dollar, terwijl de winst van 123 miljoen dollar steeg tot 250 miljoen dollar. Toen moest de overname van Affiliated Computer Services echter nog gerealiseerd worden. Het bedrijf zag naar eigen zeggen een sterk groeiende vraag in alle segmenten. Het aantal servicecontracten steeg met 26 procent, terwijl de verkoop van apparatuur met 13 procent toenam.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Continental heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 741 miljoen dollar. Het zijn de eerste cijfers die bekend worden gemaakt na de fusie tussen Continental Airlines en United Airlines, die samen de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld hebben gevormd. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar leden de beide luchtvaartmaatschappijen samen nog een verlies van 75 miljoen dollar. De omzet van de fusiemaatschappij steeg met 21 procent tot 9,3 miljard dollar. Jeff Smisek, topman van United Continental, merkte op dat beide maatschappijen sterk bezig zijn. Hij voegde er aan toe dat het concern met de integratie is begonnen, maar dat er nog veel werk voor de boeg is. De fusie tussen Continental Airlines en United Airlines werd begin oktober afgerond.


De Chinese economie is in het derde kwartaal met 9,6 procent gegroeid. Dat heeft de Chinese regering bekend gemaakt. Het groeicijfer ligt daarmee iets lager dan in de eerste zes maanden, toen er sprake was van een dubbelcijferige groei. Economisten wijten de lichte groeivertraging aan het feit dat de Chinese regering beperkende maatregelen heeft opgelegd om een oververhitting in de vastgoedsector te vermijden. Opvallend is de inflatie, die in september 3,6 procent bedroeg, het hoogste cijfer in bijna twee jaar. Verwacht wordt dat de Chinese regering de yuan verder zal opwaarderen om inflatie te bestrijden. Onlangs verhoogde de Chinese centrale bank al onverwacht de rentevoeten. Over de eerste negen maanden van dit jaar groeide de Chinese economie met 10,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse industriële groep Fiat, die onder meer auto's, vrachtwagens en landbouwmachines produceert, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 190 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 25 miljoen euro opgetekend. De winststijging in het derde kwartaal was vooral te danken aan de betere verkoop van vrachtwagens en tractoren. De kwartaalomzet steeg met 12 procent tot 13,5 miljard euro. Het Italiaanse concern verhoogde ook zijn jaarprognose. Fiat zegt nu een jaarwinst van ongeveer 400 miljoen euro te verwachten. Eerder was vooropgesteld dat Fiat dit jaar ongeveer een break-even zou realiseren. Bij het Italiaanse autoconcern worden onder meer de automerken Fiat, Alfa Romeo en Lancia gebouwd, Iveco-vrachtwagens en New Holland-landbouwmachines.


Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, gaat wereldwijd 1.800 banen schrappen. De herstructurering maakt naar eigen zeggen deel uit van een plan om de transformatie van het Finse bedrijf te versnellen en de doeltreffendheid te vergroten. Het aangekondigde banenverlies komt overeen met 3 procent van het personeelsbestand. De banen worden vooral geschrapt vanwege het stroomlijnen van de smartphone afdeling, om de concurrentie aan te kunnen. Het Finse concern schrapte vorig jaar ook al 1.700 banen om kosten te besparen en de winst op te drijven. Nokia heeft het moeilijk om marktaandeel te heroveren bij de smartphones. Het Finse bedraag verlaagde ook zijn marktaandeelprognose voor dit jaar. Dat zal iets lager uitvallen dan vorig jaar. Nokia boekte in het derde kwartaal wel een nettowinst van 529 miljoen euro. Tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar werd een nettoverlies van 559 miljoen euro geleden. De omzet steeg met 5 procent tot 10,3 miljard euro.


De domeinnaam sex.com is voor een bedrag van 13 miljoen dollar verkocht aan het bedrijf Clover Holdings, gevestigd op het Caribische eiland St. Vincent. De huidige eigenaar van de domeinnaam, het bedrijf Escom, is failliet verklaard en stemt in met de verkoop. Escom had de domeinnaam zes jaar geleden bemachtigd en had daarvoor ongeveer hetzelfde bedrag betaald. Sex.com wordt algemeen beschouwd als de duurste domeinnaam ter wereld. Sex.com werd zestien jaar geleden voor het eerst officieel geregistreerd door de zakenman Gary Kremen, oprichter van de datingsite match.com. Korte tijd later werd het domein gekaapt door de crimineel Stephen Cohen, die daarvoor pas jaren later werd veroordeeld. Intussen had Cohen al een fortuin verdiend aan advertentie-inkomsten op de site. Cohen kreeg een boete van 65 miljoen dollar opgelegd en vluchtte naar Mexico, waar hij later gearresteerd werd. Hij verliet de gevangenis vier jaar geleden.


De Britse regering gaat de volgende vijf jaar in de openbare diensten bijna een half miljoen banen schrappen. George Osborne, Brits minister van begroting, voegde eraan toe dat de inkrimping grotendeels zal plaatsvinden door natuurlijke afvloeiingen. De minister voegde er echter aan toe dat de ontslagen onvermijdelijk zijn. Hij herhaalde dat de regering echter geen keuze had als ze een faillissement van het land wou voorkomen. De middelen van alle ministeries zullen tegen het midden van het decennium gemiddeld met 19 procent dalen. Onder de zwaarst getroffene departementen bevinden zich de ministeries van buitenlandse zaken en cultuur, die hun budget met 24 procent moeten inkrimpen. Het ministerie van financiën moet zijn budget met 33 procent afbouwen. Het ministerie van milieu moet een besparing van 29 procent doorvoeren.


Groupe Danone heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,35 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autonome groei bedroeg 6,9 procent, veroorzaakt door een stijging van de volumes van 6,3 procent en een positief prijseffect van 0,6 procent. In de zuiveldivisie werd een omzetgroei met 5,5 procent opgetekend, terwijl bij babyvoeding een omzetgroei met 8,6 procent werd opgetekend. Bij medische voeding werd een toename met 8,4 procent opgetekend. De waterdivisie liet een toename met 8,7 procent noteren. De omzetgroei werd in belangrijke mate buiten Europa gerealiseerd. Binnen Europa nam de omzet van Danone in het derde kwartaal met 2,1 procent toe. Danone zegt voor het lopende jaar vast te houden aan zijn prognose van een autonome omzetgroei met 6 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home