Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 21, 2010

Globalstar vernieuwt netwerk communicatiesatellieten

Het Amerikaanse bedrijf Globalstar heeft vanop de ruimtevaartbasis Baikonur in Kazachstan zes nieuwe communicatiesatellieten gelanceerd. De satellieten werden met een Russische Soyouz-raket gelanceerd. Het uitzetten van de satellieten nam honderd minuten in beslag. Globalstar is de eerste grote aanbieder van mobiele satelliettelefoon en datadiensten die zijn netwerk moderniseert. In de loop van de volgende twaalf maanden zullen nog eens achttien satellieten worden gelanceerd ter vervanging van het verouderde netwerk. Tegen de zomer van volgend jaar zou het hele netwerk operationeel moeten zijn.

"Gebruikers van satelliettelefoon op het netwerk van Globalstar werden geconfronteerd met een dalende kwaliteit omdat de performantie van de eerste generatie satellieten begon af te kalven," merkt BBC News op. "Het netwerk werd op het einde van de jaren negentig uitgezet, maar een groot gedeelte van de originele satellieten heeft stralingsschade opgelopen, waardoor hun mogelijkheden voor tweerichtingscommunicatie gevoelig zijn afgenomen. Als compensatie heeft Globalstar zich gericht op markten die steunen op éénrichtingscommunicatie voor allerhande veiligheidsdiensten, zoals localiseringdiensten voor kinderen, reizigers of schepen."

De vervanging van het verouderde netwerk vergt een investering van 1 miljard dollar. Globalstar stelt echter dat de investering niet alleen de capaciteit van het netwerk zal herstellen, maar ook een aantal services gevoelig zal verbeteren. De nieuwe satellieten werden gebouwd door de Frans-Italiaanse constructeur Thales Alenia Space. De vierentwintig nieuwe satellieten zullen in een netwerk worden geplaatst met de acht jongste exemplaren van de eerste generatie. Daardoor wordt een netwerk van tweeëndertig satellieten gecreëerd, dat operationeel is op 1.414 kilometer boven de aarde. Thales Alenia Space werd ook gecontacteerd door Iridium, de belangrijkste concurrent van Globalstar. Ook Iridium werkt aan een tweede generatie van zijn netwerk.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home