Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 21, 2010

Nieuwsoverzicht

Burger King is definitief in handen gekomen van de Braziliaanse investeerder 3G Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar. Burger King, de tweede grootste hamburgerketen van de wereld, zal volgens 3G Capital van de beurs worden gehaald. Burger King was tot nu toe in handen van een groep investeerders, waaronder Goldman Sachs Capital Partners. Bernardo Hees, de nieuwe topman van Burger King, zegt vooral te mikken op een groei op de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markt. Burger King heeft een belangrijke achterstand opgelopen tegenover zijn concurrent McDonald's, die tien keer groter is in omvang. Burger King werd bovendien geconfronteerd met teruglopende inkomsten en winsten, terwijl McDonald's een groei blijft kennen. John Chidsey, tot nu toe chief executive en voorzitter van Burger King, wordt mede-voorzitter van de nieuwe groep, samen met Alexandre Behring, managing director van 3G Capital.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,15 miljard euro. Dat is een stijging met 122 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna een kwart tot 15,8 miljard euro. BASF kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere prijzen en aantrekkende vraag, onder meer in de groeilanden. Tijdens de crisis werden in de sector productiefaciliteiten gesloten, waardoor er niet langer sprake is van een overaanbod. Aan de andere kant deed BASF tal van overnames, onder meer in Azië, waar het concern nu van kan profiteren. Het Duitse concern trekt ook zijn verwachtingen voor het volledige jaar naar boven op. Daarbij wordt een jaaromzet van minstens 63 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. De winst zou minstens 8 miljard euro bedragen. Daarmee zouden de records van drie en twee jaar geleden worden overtroffen.


De Franse groep Alstom heeft bij het Hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend tegen de beslissing van treinoperator Eurostar om tien hogesnelheidstreinen te bestellen bij concurrent Siemens. Met het contract is een investering gemoeid van 600 miljoen euro. De woordvoerder van Alstom voert aan dat de openbare aanbesteding moet worden opgeschort zolang de specificaties van de treinen door Eurostar niet beantwoorden aan de reglementering van het treinverkeer onder het Kanaal. Alstom voegt er aan toe dat de treinen niet voldoen aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden. Het order van Eurostar bij Siemens dateert van begin oktober. De beslissing werd genomen op basis van een openbare aanbesteding. Het nieuws zorgde toen voor spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, respectievelijk de thuislanden van Alstom en Siemens.


Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 375 miljoen euro. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 37 procent tot 19 miljoen euro. De winstdaling was te wijten aan de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en aan de lagere dollarkoers. TomTom slaagde er naar eigen zeggen in zijn marktaandeel in Europa en in de Verenigde Staten op te drijven. In Europa zou het marktaandeel zijn gestegen van 45 procent naar 48 procent. In de Verenigde Staten werd een groei van 20 procent naar 25 procent opgetekend. Het bedrijf zegt ook bij zijn verwachtingen voor het hele jaar te blijven. TomTom had eerder vooropgesteld dat de winst en omzet ongeveer constant zouden blijven tegenover vorig jaar.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 396 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 186 miljoen dollar werd opgetekend. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan zware besparingen. Bovendien leverde de verkoop van HotJobs aan Monster Worldwide een eenmalige inkomst van 186 miljoen dollar op. De omzet steeg met 2 procent tot 1,6 miljard. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, merkt op dat het internetbedrijf de voorbije periodes gevoelige vooruitgang heeft gerealiseerd. Daarbij werden volgens haar een aantal stappen genomen om de winstgevendheid van het bedrijf op lange termijn te vergroten en de inkomstengroei te kunnen bestendigen. Er is volgens Bartz hard gewerkt om van Yahoo een sterker en efficiënter bedrijf te maken.


Luchtvaartconstructeur Boeing verkoopt opnieuw meer toestellen. Nadat de vliegtuigmaatschappijen tijdens de economische crisis fors in hun bestellingen sneden, blijken de orders opnieuw vlot binnen te lopen. Volgens Jim McNerney, topman van Boeing, is het vertrouwen in de markt teruggekeerd. Het orderboek steeg de voorbije drie maanden van 312 miljard dollar naar 321 miljard dollar. Grote bestellingen komen onder meer uit Rusland en Arabië. Ook het Amerikaanse leger dreef het aantal orders gevoelig op. Boeing realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd tevens een nettowinst gerealiseerd van 837 miljoen dollar, terwijl tijdens het derde kwartaal van vorig jaar nog een verlies van 1,6 miljard dollar werd opgetekend.


De Europese Commissie heeft een eerste reeks maatregelen voorgesteld die moeten voorkomen dat faillissementen van banken de stabiliteit van de hele sector in gevaar brengen. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, merkte daarbij op dat geen enkele bank te groot of te sterk verweven mag zijn met andere instellingen om failliet te kunnen gaan. De Europese Commissie heeft een instrumentarium ontwikkeld om de autoriteiten toe te laten een bankencrisis zo vroeg mogelijk aan te pakken en te voorkomen dat de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt. Dat instrumentarium bevat onder meer een herstelplan en een afwikkelingsplan, bevoegdheden om vroegtijdig maatregelen te nemen en aparte afwikkelingsinstrumenten. Bij de afwikkeling moet het risico op besmetting volgens Barnier zoveel mogelijk worden beperkt en moet de continuïteit van essentiële diensten worden gegarandeerd.


In Groot-Brittannië wordt de wettelijke pensioenleeftijd tegen het einde van het decennium opgetrokken tot zesenzestig jaar, zowel voor mannen als vrouwen. De pensioenplannen maken deel uit van de Britse bezuinigingsmaatregelen. Momenteel ligt de wettelijke pensioenleeftijd in Groot-Brittannië op vijfenzestig jaar voor mannen en zestig jaar voor vrouwen. Over acht jaar zal de nieuwe pensioenleeftijd geleidelijk worden doorgevoerd. De maatregel moet jaarlijks ongeveer 5 miljard pond besparingen opleveren. De besparingen moeten volgens George Osborne, Brits minister van financiën, toelaten om een genereuzer pensioen uit te keren. George Osborne wees erop dat vele landen het wettelijk pensioen naar boven bijstellen. Drie jaar geleden had de vorige Britse regering al beslist dat de pensioenleeftijd geleidelijk zou worden opgetrokken. De pensioenleeftijd van zesenzestig jaar wordt nu echter zes jaar jaar vroeger ingevoerd.


Het Europees Parlement heeft nieuwe maatregelen tegen laattijdige betalingen bekrachtigd. Als algemene regel geldt dat publieke overheden en bedrijven binnen dertig dagen hun facturen moeten vereffenen, zoniet moeten ze 8 procent intrest ophoesten. De regels, die binnen twee jaar moeten worden omgezet in nationale wetgeving, zouden volgens de Europese Commissie het bedrijfsleven 180 miljard euro extra cash kunnen opleveren. In sommige gevallen, zoals voor openbare ziekenhuizen, is uitstel mogelijk, maar de betaling mag nooit langer dan zestig dagen op zich laten wachten. Ook bedrijven moeten in principe binnen dertig dagen betalen, maar ze kunnen contractueel een periode van zestig dagen afspreken. Ook kunnen beide partijen instemmen met een langere betalingstermijn, op voorwaarde dat die niet onbillijk is voor de schuldeiser.


Het Zweedse Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenconstructeur van de wereld, heeft voor het eerst op de openbare weg tests uitgevoerd met vrachtwagens op vloeibaar gas. De start van de proef viel samen met de opening van het eerste tankstation voor vloeibaar gas in de Zweedse stad Göteborg. Volvo Trucks zelf spreekt van een revolutionaire stap omdat de combinatie van vloeibaar gas met dieseltechnologie de actieradius van de vrachtwagens verviervoudigt ten opzichte van de klassieke gastrucks. De test-modellen zouden zonder bij te tanken tussen vijfhonderd en duizend kilometer kunnen rijden, afhankelijk van de rijomstandigheden. De technologie is ook goed voor het milieu. Wanneer de vrachtwagens voor 80 procent opereren op puur biogas en 20 procent op biodiesel, zal de uitstoot van koolstofdioxide volgens Volvo 80 procent lager liggen dan de conventionele dieseltechnologie.


Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft tijdens het voorbije kwartaal 4,19 miljoen exemplaren verkocht van de nieuwe tabletcomputer iPad. Dat bleef beneden de algemene verwachtingen, waarbij geraamd was op een verkoop van minstens 5 miljoen exemplaren. Volgens een aantal analisten is de iPad toch niet het megasucces dat in de media werd gemeld. Anderen wijzen er echter op dat Apple zonder leveringsproblemen de verkoop van de iPad gevoelig had kunnen opdrijven. De fabrieken konden immers niet snel genoeg produceren om aan de vraag te voldoen. Als Apple die problemen heeft opgelost, zou de verkoop volgens insiders explosief kunnen groeien. Volgens een aantal ramingen zouden er volgend jaar 44 miljoen exemplaren van de tabletcomputer worden verkocht. Er wordt daarbij opgemerkt dat de tabletcomputers nog een plaats in de markt moeten veroveren. Het gebruik zou nog ingeburgerd moeten raken.


De Nederlandse krant NRC Handelsblad gaat op de redactie een dertigtal banen schrappen. Dit jaar zouden nog vijftien banen moeten verdwijnen. De rest van de operatie zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar worden doorgevoerd. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch maakt NRC Media een gezonde winst, maar staat die onder druk door een tegenvallende advertentiemarkt. Volgens Vandermeersch moet er worden ingegrepen vooraleer de groep met financiële moeilijkheden zou worden geconfronteerd. De Nederlandse uitgever had eerder dit jaar al een regeling uitgewerkt voor redacteuren die vrijwillig willen vertrekken. Een aantal redacteuren heeft al aangegeven gebruik te willen maken van deze vertrekregeling. Vandermeersch voegt er aan toe dat de reorganisatie moet leiden tot een verbetering van de kwaliteit en de zorgvuldigheid. De krant wil ook extra nadruk leggen op onderzoeksjournalistiek.


In de Verenigde Staten is de Crystal Cathedral, een protestants-christelijke kerk van televisie-evangelist Robert H. Schuller, failliet verklaard. De schuldenberg van de kerk zou opgelopen zijn tot ongeveer 100 miljoen dollar bedragen. Een aantal schuldeisers wenste niet te wachten op een mogelijke schuldherschikking en stapte naar de rechter. Vele Amerikaanse megakerken zijn in grote mate afhankelijk van giften van hun leden. De Crystal Cathedral zou ongeveer 10.000 leden tellen, maar die schonken door de economische crisis beduidend minder dan in het verleden. Volgens een woordvoerder van de kerk daalden de totale inkomsten dit jaar met ongeveer 40 procent. Vorig jaar waren de inkomsten ook al gezakt tot 22 miljoen dollar, terwijl er het jaar voordien nog 30 miljoen dollar was ingezameld. De Crystal Cathedral dankt een groot deel van zijn bekendheid aan de televisie-uitzendingen van The Hour of Power.


De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft twee leden van zijn uitvoerend comité, het hoogste bestuursorgaan van de wereldvoetbalbond, op non-actief gezet. De betrokkenen, de Nigeriaan Amos Adamu en de Tahitiaan Reynald Temarii, worden ervan verdacht steekpenningen aan te nemen in ruil voor hun stem bij de toewijzing voor de wereldkampioenschappen over acht en twaalf jaar. Ook vier andere Fifa-leden mogen hun functie niet uitvoeren zolang een onderzoek naar fraude loopt. De bal ging aan het rollen door een undercoverreportage in de Britse krant Sunday Times. Daarbij deden twee journalisten zich voor als lobbyisten voor de Amerikaanse kandidatuur. Ze benaderden leden van het Uitvoerend Comité die stemrecht hebben voor de toewijzing van een wereldbeker. Adamu en Temarii werden gefilmd terwijl ze financiële steun voor voetbalprojecten in hun land vroegen. In ruil beloofden ze een stem voor de Verenigde Staten.


Bob Guccione, de oprichter van het tijdschrift Penthouse, is overleden. Guccione (79) leed al enkele jaren aan longkanker. Guccione richtte Penthouse vijfenveertig jaar geleden op in Engeland om zijn carrière als kunstenaar te financieren. Hij maakte destijds zelf de foto’s voor het blad. Op het einde van de jaren zestig in de Verenigde Staten, introcudeerde hij het tijdschrift bij het Amerikaanse publiek. Penthouse vormde al vlug een concurrent voor Playboy van Hugh Hefner, door de combinatie van boulevardjournalisme en uitdagende naaktfoto’s van vrouwen, die Penthouse Pets werden gedoopt. Rond het tijdschrift construeerde Guccione zijn erotisch imperium General Media, dat van de man een miljardair maakte. Een deel van dat fortuin verloor Guccione weer door slechte investeringen en risicovolle ondernemingen. General Media ging zeven jaar geleden failliet, onder meer door de concurrentie van het internet.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home