Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 20, 2010

Muzieklabel EMI beschuldigt Citigroup van fraude

Voor een rechtbank in New York is het proces begonnen van het investeringsfonds Terra Firma Capital Partners van de Britse financier Guy Hands tegen de Amerikaanse bankgroep Citigroup. Volgens Terra Firma heeft de Amerikaanse groep het investeringsfonds misleid bij de overname van het muzieklabel EMI, dat in zware financiële problemen verkeert. Door die misleidende informatie heeft Terra Firma naar eigen zeggen teveel betaalt voor het muzieklabel. Citigroup ontkent de aantijgingen. Gedacht werd dat de partijen op de valreep nog een compromis zouden kunnen vinden, maar de standpunten bleken te ver uit elkaar te liggen.

"Financier Guy Hands benadrukte tegenover de rechter dat hij het muzieklabel drie jaar geleden alleen had gekocht omdat Citigroup-bankier David Wormsley gewag had gemaakt van een hoger tegenbod, dat achteraf niet bleek te bestaan," aldus het persbureau Reuters. "Hands gaf aan dat hij 265 pence per aandeel had betaald voor het muzieklabel, omdat hem was verteld dat concurrent Cerberus Capital Management een bod van 262 pence per aandeel had betaald. Er was echter geen tegenbod en de overname voor een bedrag van 4 miljard pond en zadelde het investeringsfonds op met zware schulden. Hands merkte op dat de argumentatie van zijn toenmalige vriend Wormsley bijzonder doorslaggevend was."

Indien Hands had geweten dat het Cerberus-bod niet bestond, zou de overname volgens hem helemaal anders zijn gelopen. Citigroup verstrekte een lening van 2,6 miljard pond voor de overname van het muzieklabel. EMI - dat coryfeeën zoals onder meer Nat King Cole, The Beatles en Pink Lloyd vertegenwoordigt - is door de lening in zware financiële problemen gekomen. Het muzieklabel probeert wanhopig financiële middelen te verzamelen om zijn financiële verplichtingen aan Citigroup na te komen en te vermijden dat de Amerikaanse groep beslag zou leggen op zijn activa. Onderhandelingen met Citigroup brachten geen oplossing, waarop Hands besliste om de Amerikaanse groep wegens fraude voor de rechter te dagen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home