Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 17, 2010

Nieuwsoverzicht

Masoud Mir-Kazemi, de Iraanse minister van olie, wordt bij het begin van het nieuwe jaar de nieuwe voorzitter van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC). Het is de eerste keer in zesendertig jaar dat Iran voorzitter wordt van de organisatie. Het voorzitterschap van Iran, dat de functie overneemt van Ecuador, loopt over een periode van drie jaar. De voorzitter heeft geen specifieke politieke macht binnen de organisatie, maar toch zou er vanuit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten vele jaren verzet zijn geweest tegen het Iraanse voorzitterschap. Iran is de tweede grootste olieproducent van de organisatie en heeft ongeveer 10 procent van de wereldwijde petroleumreserves. De organisatie werd ruim veertig jaar geleden opgericht door Iran, Irak, Saudi-Arabia, Koeweit en Venezuela. Later traden ook Angola, Algerije, Ecuador, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Libië en Nigeria toe.


Het Amerikaanse bedrijf Mattel, de grootste speelgoedfabrikant van de wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,83 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 229,8 miljoen dollar naar 283,3 miljoen dollar. Bij dochterbedrijf Fisher-Price, dat ongeveer 40 procent van de totale verkopen van Mattel vertegenwoordigt, werd een omzetdaling met 5 procent tot 743,4 miljoen dollar opgetekend. Fisher-Price moest in september uit veiligheidsoverwegingen meer dan 10 miljoen stuks speelgoed teruggeroepen. Het ging alleen om artikelen die in de Verenigde Staten en in Canada werden verkocht. De Barbie-divisie liet daarentegen wereldwijd een groei met 6 procent optekenen. De omzet van andere poppen, geleid door Disney Princess, steeg met 7 procent.


Technologie-ondernemer Marc Andreessen (39) is de meest invloedrijke min-veertiger ter wereld. Dat is de conclusie van een rapport van het magazine Fortune. Andreessen is mede-oprichter van Netscape, één van de eerste browsers ter wereld. Hij is op dit ogenblik vooral bekend als bestuurder bij bedrijven. Op de tweede plaats staat Mark Zuckerberg (26), oprichter van de sociale netwerksite Facebook. De derde plaats wordt ingenomen door Even Williams (38) en Biz Stone (36), de oprichters van Twitter. Op de vierde plaats staan Raul Vazquez (39), topman van Wal-Mart West. Sergey Brin (37) en Larry Page (37), de oprichters van Google, sluiten de top vijf af. Daarna volgen Aditya Mittal (34) van het staalconcern ArcelorMittal, Pony Ma Huateng (39) van de internetportal Tencent, James Murdoch (37) van het mediaconcern News Corp, John Arnold (36) van het investeringsfonds Centaurus Advisors en Marcos Galperin (39) van het internetbedrijf MercadoLibre.


Het Chinese chemiebedrijf Sinochem laat zijn plannen varen voor een tegenbod op het Canadese Potash. Sinochem wilde het bod van BHP Billiton van 39 miljard dollar counteren, maar slaagde er niet in om voldoende investeerders te vinden. Potash is de grootste kunstmeststoffenproducent ter wereld. Canada was een overname door China niet genegen en heeft dan ook verhinderd dat Canadese pensioenfondsen Sinochem financiële steun zouden verlenen in een tegenbod. Sinochem heeft een maand lang geprobeerd verschillende consortia samen te stellen, maar heeft volgens een aantal bronnen beslist om zijn pogingen te staken. Meteen lijkt de weg vrij te zijn voor een overname van Potash door de mijnbouwgroep BHP Billiton. Sinds het bod van BHP Billiton in augustus is er immers geen andere kandidaat-overnemer opgedoken. Het bestuur van Potash noemde het oorspronkelijk bod te laag.


Het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel wil met de beursgang van dochter Green Power een bedrag van 3 miljard euro ophalen. De Italiaanse groep brengt 30 procent van de aandelen naar de markt. Daarmee wordt Green Power de grootste beursgang in Europa in drie jaar tijd. De plannen van Enel om met de dochter voor hernieuwbare energie naar de beurs te gaan, lekten twee jaar geleden al uit. Toen was er sprake van een bedrag van 2,8 miljard euro. Green Power is actief in alle vormen van hernieuwbare energie. Fulvio Conti, voorzitter van Enel, beloofde beleggers een dividend boven het gemiddelde van de hernieuwbare energiesector. De opbrengst van de beursgang moet Enel toelaten zijn hoge schuldenlast af te bouwen. Vermoed wordt dat de aandelen zullen worden overgenomen door een grotere institutionele investeerder. Er zou ook interesse zijn van investeerders uit het Midden-Oosten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home