Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 16, 2010

Russisch parlement wil maatregel tegen absenteïsme

Het Russische parlement overweegt om een duur systeem van videobewaking te installeren. Die maatregel zou moeten toelaten om het absenteïsme van de Russische parlementairen te bestrijden. Gezegd wordt dat het videosysteem 3 miljoen roebel zou kosten. Dat komst overeen met een bedrag van 100.000 dollar. Volgens een aantal insiders zouden de kosten echter kunnen oplopen tot een bedrag tussen 10 miljoen roebel en 15 miljoen roebel. De Russische parlementairen verwierpen eerder een voorstel om een systeem met elektronische paspoorten, zoals dat in vele kantoren over de hele wereld wordt gebruikt, in te voeren.

"Het Russische parlement zou krachtige videocamera's en een complexe software voor gelaatsherkenning willen installeren," merkt de krant Nezavisimaya Gazeta op. "In mei van dit jaar kwam het Russsische lagerhuis zwaar onder vuur te liggen, nadat een televisiereportage aantoonde dat een wet werd goedgekeurd terwijl er slechts achtentachtig van de vierhonderdvijftig parlementairen aanwezig waren. In de reportage werd duidelijk hoe de aanwezigen door de zaal heen en weer holden om voor hun afwezige collega's te stemmen. In juli werd een wet aanvaard waardoor de aanwezigheid van de parlementsleden verplicht werd gemaakt, maar er zijn geen sancties voorzien tegen overtreders."

Volgens de krant wonen de meeste parlementsleden nu wel de zittingen bij wanneer er gestemd moet worden, wanneer ze worden gefotografeerd, maar videobeelden zouden aantonen dat de meeste andere vergaderingen worden overgeslagen. Boris Gryzlov, voorzitter van het Russische parlement, kondigde eerder aan dat alle vierhonderdvijftig parlementairen begin september de opening van de herfstzittingen hadden bijgewoond, maar later bleek dat Ashot Yegiazaryan, een parlementslid van de liberaal-democraten, sinds vorige zomer geen zittingen van het parlement meer heeft bijgewoond. Sommigen vermoeden dat Yegiazaryan na een zakelijk dispuut naar het buitenland is gevlucht, maar van zijn afwezigheid valt in de officiële parlementsverslagen niets terug te vinden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home