Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 15, 2010

Amoureuze gevoelens hebben zelfde impact als drugs

Het euforisch gevoel tijdens de eerste dagen van de verliefdheid heeft dezelfde impact op de hersenen dan een aantal drugs zoals cocaïne of krachtige pijnstillers. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de State University of New York. Onderzoeksleider Arthur Aron merkt daarbij op dat cocaïne een impact heeft op het gebied van de hersenen dat het individu een goed gevoel geeft. Dat maakt de drug volgens hem ook zo aantrekkelijk. Een hevige verliefdheid activeert volgens Aron dezelfde hersengedeelten. Aron bestudeert al drie decennia de impact van amoureuze gevoelens en liefde op de menselijke hersenen.

Arthur Aron voerde in zijn onderzoek eerder al aan dat de euforische fase van een nieuwe romance gelinkt kan worden aan hersengebieden die rijk zijn aan het scheikundige product dopamine, dat zorgt voor een goed gevoel. De consumptie van onder meer chocolade werkt in op dat systeem en verslavende middelen zoals cocaïne zouden dat systeem gijzelen. Nora Volkow, directeur van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse, benadrukte dat er veel gelijkenissen zijn tussen verliefdheid en druggebruik. "Beide leiden immers tot opwinding en energie en een verlies aan eetlust en slaap," merkt ze op. Op een congres kwam Aron in contact met pijnspecialist Sean Mackey van het Stanford University Medical Center in California en beseften ze dat ze over heel verwante dingen praatten.

Sean Mackey had eerder vastgesteld dat afleiding de pijn kan verzachten. In het onderzoek bleek dat ook verliefdheid de pijn kan wegnemen, maar de onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat daarbij verschillende hersengedeelten werden ingeschakeld. Bij verliefdheid wordt daarbij het hersengedeelte ingeschakeld dat ook betrokken wordt bij het toedienen van drugs. Aron en Mackey zeggen dat hun onderzoek mogelijk nieuwe wegen kan creëren voor de pijnbestrijding. "Volgende generaties zullen onze aanpak van pijnbestrijding ongetwijfeld als middeleeuws bestempelen," merkt Sean Mackey op. "In de toekomst zullen er ongetwijfeld middelen worden ontwikkeld die de pijn veel gerichter aanpakken."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home