Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 15, 2010

Gewezen Sovjet-gebied wordt grote klant vliegtuigbouwers

Luchtvaartmaatschappijen in Rusland en het Commonwealth of Independent States zullen de volgende twintig jaar voor 90 miljard dollar aan nieuwe passagiersvliegtuigen zullen kopen. Dat zegt de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing. Daarbij wordt verwezen dat de landen uit die regio immers hun oude vloot, die nog dateert van het Sovjet-tijdperk, moeten vervangen. Bovendien moet er in die landen volgens Boeing ook rekening mee gehouden worden dat het aantal passagiers de volgende periode ook gevoelig zal toenemen. Daarbij wordt een groei van ongeveer 4,8 procent per jaar in het vooruitzicht gesteld. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische vliegtuigconstructeurs deze groei niet kunnen bijhouden.

Boeing heeft berekend dat de vroegere Sovjet-landen de volgende twintig jaar ongeveer 960 nieuwe vliegtuigen nodig zullen hebben. Het Commonwealth of Independent States bestaat uit elf voormalige Sovjet-republieken. Rusland heeft vijfendertig luchtvaartmaatschappijen, geleid door het staatsbedrijf Aeroflot. Die maatschappijen kopen meer toestellen bij Boeing en zijn Europese concurrent Airbus om de Russische types Tupolev en Ilyushin, die nog ontworpen werden tijdens het Sovjet-tijdperk, te vervangen. De Russische maatschappijen vervoerden tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 38 miljoen passagiers. Dat is een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

"De luchtvaartmaatschappijen uit het Commonwealth of Independent States hebben op dit ogenblik een vloot van 339 Boeing-toestellen," aldus het persbureau Bloomberg. "Daarvan zijn 224 exemplaren actief bij Russische maatschappijen. Russische maatschappijen hebben bij Boeing op dit ogenblik orders lopen voor 41 toestellen. Airbus heeft in het Commonwealth of Independent States ruim 190 toestellen, verdeeld over veertien luchtvaartmaatschappijen. In Rusland heeft Airbus 190 toestellen. In de volgende drie tot vijf jaar zal de Europese constructeur nog eens 90 toestellen leveren aan maatschappijen uit de vroegere Sovjet-republieken."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home