Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 14, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese brouwers maken zich ongerust over een verhoging van de taksen op bier in Europa. Alberto da Ponte, voorzitter van The Brewers of Europe, heeft aan de Europese regeringen gevraagd dan ook heel goed na te denken alvorens een verhoging door te voeren. Da Ponte wijst erop dat Cyprus heeft beslist om over te gaan tot een verhoging van de taksen met 20 procent en het gevaar bestaat volgens hem dat dit ook zal gebeuren in andere landen zoals Groot-Brittannië of Spanje. Volgens da Ponte zal een dergelijke maatregel een negatieve impact hebben op het verbruik en bijgevolg ook op de fiscale inkomsten. Hij wijst erop dat de sector nu al geconfronteerd wordt met een afnemende consumptie. Uit een recent onderzoekblijkt dat een verhoging van de taksen met 20 procent in Europa meer dan 70.000 banen zou kosten en een afname van de fiscale inkomsten met zich zou meebrengen van 115 miljoen euro.


De Duitse sportautofabrikant Porsche verwacht in het huidige boekjaar jaar break-even te draaien en volgend jaar weer winst te boeken. Oorzaak van die positieve prognoses zijn de verbeterende marktomstandigheden. Porsche heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een verlies geleden van 454 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van het oorspronkelijk ingeschatte verlies. Het verlies is vooral te wijten aan de eerder mislukte plannen van Porsche om Volkswagen over te nemen. Porsche, die een terugkeer in de Formule 1 overweegt, zit nu middenin een fusieproces met Volkswagen. Inmiddels is bijna de helft van Porsche in handen van Volkwagen. Porsche heeft zijn aandeelhouders gevraagd om een benodigde kapitaalversterking van 2,5 miljard euro. Die extra middelen zijn nodig om een herfinanciering te kunnen doorvoeren.


De Britse bank Lloyds Banking Group (LBG) schrapt nog eens 4.500 banen. Dit keer worden vooral de informatica-afdelingen van de fusiebank geraakt. De sanering hangt samen met de overname door Lloyds Banking Group van de noodlijdende hypotheekverstrekker Halifax Bank of Scotland (HBOS) in januari vorig jaar. Doordat de informatica-afdelingen van beide banken worden samengevoegd is er minder werk voor de automatiseerders. De reorganisatie treft 2.750 banen in Groot-Brittannië en 1.750 arbeidsplaatsen in andere landen. Sinds het samengaan van Lloyds en Halifax schrapte de fusiegroep, die voor 41 procent in handen is van de Britse overheid, al ongeveer 13.000 banen. Lloyds is de grootste hypotheekverstrekker van Groot-Brittannië. De bank stelt de volgende twee jaar tot doel de kosten jaarlijks met 2 miljard pond te verminderen. Eind juni dit jaar had de bank 106.000 werknemers in dienst.


De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 4,4 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 3,6 miljard dollar. De winststijging is vooral te danken aan de lagere verliezen op consumentenleningen en creditcards. De totale baten bedroegen in het derde kwartaal 24,3 miljard dollar. De zakenbankdivisie droeg 5,4 miljard dollar bij aan de inkomsten. Bij de creditcarddivisie werd een winst behaald van 735 miljoen dollar, tegenover een verlies van 700 miljoen dollar een jaar eerder. JPMorgan hoefde minder af te schrijven op creditcardleningen die niet meer afgelost kunnen worden. Bij de retailtak kwam de winst uit op 907 miljoen dollar, tegenover een winst van slechts 7 miljoen dollar vorig jaar. Bij de hypotheekdivisie werd daarentegen een daling met 50 procent tot 207 miljoen dollar opgetekend.


De Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,21 miljard euro. Dat is een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De orderontvangst kwam in het derde kwartaal uit op ruim 1 miljard euro. De totale orderportefeuille stond eind september op 7,2 miljard euro. Het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op een sterke orderontvangst. Atos Origin verwacht dat de organische omzet dit jaar een licht daling zal kennen door het faillissement van het Duitse warenhuisconcern Arcandor, waar de Frans-Nederlandse groep diensten aan leverde. Die omzetdaling zal wel minder sterk uitvallen dan vorig jaar. In Frankrijk was in het derde kwartaal sprake van een autonome omzetstijging van 3,6 procent, maar in Groot-Brittannië werd een daling met 7,8 procent opgetekend. In de Benelux werd een terugval met 3,8 procent genoteerd.


Zes Franse raffinaderijen van het olieconcern Total in Frankrijk zijn door de stakingen tegen de pensioenhervormingen van de Franse regering stilgelegd. Dat heeft de directie van Total gemeld. Er wordt wel aan toegevoegd dat er voorlopig geen bevoorradingsproblemen waren. Total heeft in zijn thuisland Frankrijk twaalf raffinaderijen. In elf daarvan werd er gestaakt. De vakbonden hadden duidelijk gemaakt van plan te zijn om de staking langer te laten duren dan vierentwintig uur. Dat zou volgens een woordvoerder van Total een normale werking van de raffinaderijen hinderen, omdat de veiligheid dan in het gedrang zou kunnen komen. Het stilleggen van een raffinaderij is een omslachtig proces, dat verschillende dagen in beslag neemt. De vakbondsacties tegen de pensioenplannen van de Franse regering brachten naar eigen zeggen 3,5 miljoen manifestanten op de been. Volgens de politie waren er 1,2 miljoen actievoerders.


Het modehuis Olivier Strelli kan voortwerken aan zijn herstel. De handelsrechter heeft beslist dat het bedrijf goed werk maakt van zijn herstelplan en bevestigde de juridische bescherming tegen de schuldeisers. In september deden geruchten de ronde dat Olivier Strelli dicht bij een faillissement zou staan, maar dat werd met klem ontkend. Het bedrijf bevestigde wel dat het na een dure overname in Frankrijk financieel in problemen was gekomen. De gekochte winkels moesten weer afgestoten worden. De groep zegt echter aan het herstel te werken en inmiddels weer winst te maken. Olivier Strelli is opgericht door de ontwerper Nissim Israël. Hij verkocht zijn bedrijf twee jaar geleden aan de Franse investeringsgroep EverCapital, zijn zoon Olivier Israël en zijn zakenpartner Jacky Franco. De wereldwijde activiteiten van Olivier Strelli - inclusief licentieovereenkomsten - waren toen goed voor een omzet van 45 miljoen euro.


Een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas heeft belet dat de Engelse voetbalclub Liverpool is gekocht door New England Sport Ventures. Op verzoek van de Amerikaanse Liverpool-eigenaren Tom Hicks en George Gillett, die zich tegen de verkoop verzetten, is er een tijdelijk dwangbevel uitgevaardigd en een eis tot schadevergoeding ingediend. Eerder had een Britse rechter bepaald dat schuldeiser Royal Bank of Scotland (RBS) en de raad van bestuur van Liverpool het recht hadden om de club te verkopen. Tom Hicks en George Gillett eisen ook een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar van Royal bank of Scotland, Liverpool-bestuursvoorzitter Martin Broughton, bestuurslid Ian Ayre, financieel directeur Philip Nash en New England Sport Ventures. Volgens hun advocaten zijn de twee het slachtoffer van een samenzwering.


Zoltan Bakonyi, de directeur-generaal van de Hongaarse aluminiumfabriek waar begin oktober bijna één miljoen kubieke meter giftige modder weglekte, is na twee dagen voorhechtenis weer vrijgelaten. De Hongaarse autoriteiten achten hem persoonlijk verantwoordelijk voor het toebrengen van schade aan het milieu. Bakonyi zou de bevolking op grootschalige wijze hebben blootgesteld aan gevaar. Volgens zijn advocaat is de bewijslast vooralsnog onvoldoende. De overstroming eiste al negen levens. In een gebied van veertig vierkante kilometer zijn het water en de bodem verontreinigd. Bakonyi zal worden aangeklaagd voor achteloosheid. Bakonyi zou onvoldoende stappen hebben genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem.


De Britse financiële groep Standard Chartered, die haar winst vooral in Azië boekt, gaat 3,3 miljard pond vers geld ophalen. De extra middelen dienen om de kapitaalbuffer te versterken, nu er regels strengere kapitaalvereisten zitten aan te komen voor de financiële sector. De leiding van de bank benadrukte dat het bijkomende geld niet zal worden gebruikt voor grote overnames, waarover sommigen speculeerden. Temasek Holdings, het Singaporese staatsinvesteringsfonds dat met 17,7 procent de grootste aandeelhouder is van Standard Chartered, steunt de operatie. Standard Chartered is de eerste bank die aanklopt bij de beleggers met het oog op de strengere kapitaalvereisten. Deutsche Bank haalde onlangs wel 10,2 miljard euro op, maar dat bedrag wordt vooral gebruikt voor de overname van Deutsche Postbank. Analisten denken dat het initiatief van Standard Chartered andere grote banken onder druk zet om hetzelfde te doen.


De Chinese autofabrikant Byd is zeven fabrieken kwijt. De gebouwen in Centraal-China werden door de overheid in beslag genomen omdat ze illegaal gebouwd werden op landbouwgrond. Het beloftevolle bedrijf, waarvan de Amerikaanse miljardair Warren Buffett één van de grootste aandeelhouders is, moet ook een boete van 2,95 miljard yuan betalen. Dat komt overeen met een bedrag van 300.000 euro. Het bedrijf begon met de bouwwerken terwijl zo’n 92 procent van de oppervlakte voor landbouwactiviteiten was gereserveerd. De fabrieken zouden een gezamenlijke productie van ongeveer 200.000 voertuigen per jaar hebben. Byd zegt dat de zaak geen direct effect zal hebben op de productie omdat er nog niet werd geproduceerd. Analisten wijzen er wel op dat het bedrijf snel een andere oplossing moet zoeken om zijn productiedoelen voor de komende twee tot drie jaar te halen.


Voor het eerst is een hogesnelheidstrein van Duitse origine door de Kanaaltunnel gereden. Het ging om een testrit zonder passagiers aan boord. De test gebeurde over een afstand van één kilometer, aan een snelheid van dertig kilometer per uur. Tot op dit ogenblik bezit Eurostar het monopolie op het vervoer van treinreizigers tussen Frankrijk en Engeland. Maar sinds eind vorig jaar is het internationale reizigersverkeer in de Europese Unie volledig vrij, waarop Deutsche Bahn bij Eurotunnel een aanvraag indiende om over drie gebruik te kunnen beginnen maken van het spoor onder het Kanaal. Eurotunnel is de concessionaris van de tunnel. Bovendien heeft Eurostar onlangs tien nieuwe hst-treinen voor een bedrag van 600 miljoen euro besteld bij het Duitse Siemens, de hofleverancier van Deutsche Bahn. De situatie ligt bijzonder gevoelig, aangezien Eurostar voor 55 procent in Franse handen is.


De Europese Commissie vraagt de lidstaten terughoudend te zijn bij het uitreiken van nieuwe vergunningen voor olieboringen op zee. Eerst moet er volgens Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, meer duidelijkheid zijn over de oorzaken van het ongeval met het platform van British Petroleum in de Golf van Mexico. Tegen de lente van volgend jaar wil de Europese Commissie een pakket wettelijke maatregelen voorstellen om de controle en aansprakelijkheid verscherpen voor bedrijven die in Europese wateren boren naar gas en olie. Voorlopig wordt er geen gewag gemaakt van een tijdelijk moratorium op nieuwe boorinstallaties in de Europese diepzee. Vooral vanuit Groot-Brittannië kwam de een duidelijk verzet tegen een verbod op nieuwe boorplatformen. Meer dan de helft van de negenhonderd offshore-installaties in Europa ligt in Britse wateren.


De Amerikaanse Federal Reserve voorziet de noodzaak om binnenkort bijkomende relancemaatregelen te nemen. Dat blijkt uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve. Uit de notulen blijkt dat de centrale bankiers zich tijdens hun bijeenkomst in september voorbereidden op het nemen van bijkomende steunmaatregelen. De nieuwe stimuli moeten de Amerikaanse economie ondersteunen. Er werd geen verduidelijking gegeven over de concrete inhoud van die maatregelen, maar algemeen gaat men er van uit dat de Federal Reserve obligaties gaat opkopen. Er wordt verwacht dat de maatregelen begin november zullen worden aangekondigd. Eerder leek er sprake te zijn van verdeeldheid, maar inmiddels zijn veel beleidsmakers ervan overtuigd dat actie nodig is als de economie te langzaam groeit om de werkloosheid terug te dringen of als de inflatie te laag blijft.


De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 269 miljoen euro. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het kwartaal voordien. Het Nederlandse concern heeft daarmee het meest winstgevende kwartaal uit zijn geschiedenis gerealiseerd. De omzet steeg met 10 procent tot 1,18 miljard euro. Het bedrijf voegde er aan toe tijdens het derde kwartaal éénenvijftig chipmachines verkocht te hebben. Er werden ook zestig nieuwe orders opgetekend. In het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een verdere groei van het aantal orders. Vooral de nieuwe optische machines, waarmee nog kleinere chips kunnen worden geproduceerd, moeten daaraan bijdragen. Het bedrijf verkocht tijdens het voorbije kwartaal de eerste machines van het nieuwe type. Over het hele jaar wordt gerekend op een omzet van 4,3 miljard euro. Daarmee zou de recordomzet van 3,8 miljard euro van drie jaar geleden worden gebroken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home