Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 14, 2010

Cyberveiligheid cruciaal voor economische welvaart

Cyberaanvallen op de kritische infrastructuur van een land - zowel elektriciteitsnetwerken en hulpdiensten - zijn niet denkbeeldig. Dat heeft Iain Lobban, directeur van het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ), gezegd tijdens een vergadering van het International Institute for Strategic Studies. Hij voegt er aan toe dat de toekomstige economische welvaart zal afhangen van de mogelijkheden om zich tegen dergelijke aanvallen te verdedigen. Lobban merkte daarbij op dat er op dit ogenblik al maandelijks duizend bedreigende emails worden verstuurd naar computer-netwerken van de Britse regering.

"Het internet heeft grote mogelijkheden gecreëerd voor vijandige naties en criminelen," voerde Iain Lobban, topman van de Britse spionagediensten, aan. Hij wou daarbij niet concreet ingaan op de dreiging voor de kritische infrastructuur van Groot-Brittannië, maar wees erop dat die bedreiging realistisch is. Hij voegde er aan toe dat de overheid sneller moet reageren om de snelheid waarmee de incidenten zich voordoen, te kunnen bijhouden. Volgens hem omvat de kritische infrastructuur ook sectoren zoals financiële diensten, de overheid, massacommunicatie, gezondheid, transport en voeding en water. Dat zijn volgens Lobban diensten waarop het dagelijkse leven van de maatschappij steunt.

"Cyberveiligheid is niet alleen het terrein van nationale veiligheid en landsverdediging," benadrukte Iain Lobban nog. "Het is ook een kwestie van economisch welzijn en nationaal belang." Hij wees erop dat maandelijks 20.000 malafide emails worden afgestuurd op netwerken van de Britse overheid. Duizend van die emails worden volgens de topman van de Britse spionage bewust verstuurd. Hij voegde er aan toe dat ook diefstallen van intellectuele eigendom op een massale schaal worden georganiseerd. Ook daarvan heeft volgens Lobban een gedeelte implicaties voor de nationale veiligheid. De problematiek wordt volgens Lobban in de toekomst nog acuter, aangezien de overheid steeds meer diensten online wil brengen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home