Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 14, 2010

Goede vrienden belangrijker dan gedeelde interesse

Goede vrienden lokken bij de hersenen een sterkere reactie los dan vreemden, zelfs wanneer men meer gemeenschappelijk heeft met die buitenstaanders. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Amerikaanse Harvard University. De onderzoekers merken op dat deze conclusie logisch lijkt, maar ze wijzen erop dat een aantal neurowetenschappers van het omgekeerde overtuigd is. De wetenschappers voegen er aan toe dat hun onderzoek laat uitschijnen dat sociale banden sterker zijn dan een gedeelde belangstelling. Er wordt aan toegevoegd dat mensen uit de directe omgeving bijzonder relevant zijn voor het individu.

"Vanuit de psychologie en evolutie kunnen argumenten worden aangebracht voor het idee dat de sociale factoren van verwantschap en gemeenschappelijkheid in het menselijk brein een geprivilegeerde behandeling ontvangen, onder meer om insiders van outsiders te onderscheiden en een verschil te maken tussen familie en anderen," merkt onderzoeksleider Fenna Krienen op. "Uit ons onderzoek is echter gebleken dat verwantschap daarbij de overheersende factor is in plaats van de gemeenschappelijkheid, zoals eerder werd verondersteld." Uit het onderzoek bleek dat respondenten bij het bespreken van vrienden een verhoogde activiteit vertoonden in bepaalde hersengebieden die betrokken zijn in de verwerking van sociale informatie.

Bij het bespreken van vrienden bleek die verhoogde activiteit niet op te treden, zelfs wanneer de buitenstaander meer dingen gemeen had met de respondent dan diens vrienden. Fenna Krienen merkt op dat de resultaten van het onderzoek ook zouden kunnen gebruikt worden in studies waarbij bekeken zou worden in welke mate patiƫnten met sociale afwijkingen, zoals autisten en schizofrenen, tegenover anderen zouden reageren. Read Montague, neurowetenschapper aan het Baylor College of Medicine, merkte op dat de onderzoekers een belangrijke component van de sociale interactie tussen individuen hebben aangeraakt.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home