Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 15, 2010

Nieuwsoverzicht

De onderneming Gold Promise, een nieuwe dochter van de groep Cash America, heeft de Amerikaanse acteur Mr. T aangetrokken als het uithangbord voor goud. De acteur moet het middel worden om het voordeel van de stijgende goudprijs te accentueren. De Amerikaanse acteur, die furore maakte in de serie The A-team en de derde Rocky-film Rocky, heeft de taak de consument het voordeel te laten inzien van het omruilen van goud naar geld, nu de goudprijs naar recordhoogte is gestegen. Bij Gold Promise is het mogelijk gouden juwelen of munten op te sturen in ruil voor een bepaalde tegenwaarde die achteraf wordt bepaald. Gold Promise zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat 56 procent van de consumenten ontevreden is met de diensten die gelijkaardige aanbieders leveren. Het bedrijf maakt ook bekend een gedeelte van de omzet te zullen overdragen aan de Bear Necessites Pediatric Cancer Foundation.


De lidstaten van de Europese Unie mogen voorlopig nog niet zelf bepalen of ze de teelt van genetisch aangepaste gewassen toelaten binnen hun grenzen. Bij de milieuministers van de lidstaten bleek tijdens een beraad geen meerderheid te vinden te zijn voor het voorstel van de Europese Commissie. Twee weken terug was dat ook bij de landbouwministers van de Europese Unie nog niet het geval. De Europese Commissie wil de lidstaten vrijlaten bij het toelaten van gengewassen als bewezen is dat die niet schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Op dit moment verloopt de toelating van gengewassen erg traag, omdat de lidstaten daarover uiteenlopende opvattingen hebben. Tegenstanders van een nationale verantwoordelijkheid zeggen dat het voorstel zal leiden tot een verlammende versnippering van de markt. Europa heeft volgens hen de verplichting om een beslissing op Europees niveau te nemen.


Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 5,11 miljard euro. Dat is een stijging met 23,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 19 procent tot 14,2 miljard euro. Het concern - dat onder meer de merken Louis Vuitton, Moët et Chandon, Givenchy, Dior en Guerlain omvat - maakt vooral gewag van een groei op de Aziatische markt, maar ook in Europa en de Verenigde Staten zou een bevredigende stijging zijn opgetekend. De drankendivisie liet een groei met 22 procent tot 2,15 miljard euro optekenen. In de modedivisie werd een stijging met 20 procent tot 1,95 miljard euro opgetekend. Louis Vuitton maakte verder bekend dit najaar een nieuwe lijn lederen kleding te zullen lanceren. Het bedrijf voegt er aan toe dat de merken Fendi en Donna Karan sinds begin dit jaar een uitstekende groei hebben laten optekenen.


Het telecombedrijf Deutsche Telekom ontsnapt niet aan een boete van 12,6 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf had opgelegd. Het Duitse bedrijf had beroep aangetekend tegen de beslissing bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, maar daar werd de Europese Commissie in het gelijk gesteld. Het Duitse telecombedrijf kreeg de boete zeven jaar geleden wegens misbruik van zijn marktpositie. Het bedrijf had volgens de Europese Commissie oneerlijke prijsafspraken gemaakt en daardoor de concurrentie op de Duitse telefoniemarkt belemmerd. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentie, toonde zich tevreden over de uitspraak van het Europese hof. De uitspraak is volgens Almunia goed nieuws voor consumenten en voor de economie in het algemeen, omdat het vonnis niet alleen leidt tot meer keuze en lagere prijzen, maar ook tot meer groei en banen.


Het Griekse werkloosheidscijfer is tijdens de maand juli weer gestegen naar 12 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. Na een kleine daling in juni tot 11,6 procent, klom het Griekse werkloosheidscijfer in juli weer terug op het niveau van mei. De werkloosheid van Griekenland ligt nu 2 procentpunten hoger dan het gemiddelde van de eurozone, dat in juli naar boven is bijgesteld tot 10,1 procent. De Griekse overheid verwacht dat het werkloosheidspercentage volgend jaar verder zal stijgen naar 14,5 procent, nu de economie van het land voor het derde achtereenvolgende jaar krimpt. In juli vorig jaar was het werkloosheidscijfer nog 9,6 procent. De werkloosheid treft jongeren het hardst. In de groep tot vierentwintig jaar had in juli 32,6 procent geen baan. In de categorie van vijfentwintig tot vierendertig jaar zat 23,9 procent zonder baan.


De Filipijnse regering heeft de lokale afdeling van Shell beschuldigd van smokkel door het ontduiken van heffingen en belastingen. De overheid Filipijnse regering heeft een claim ingediend van 567 miljoen dollar en heeft de zaak neergelegd bij het Filipijnse ministerie van justitie, dat de beschuldigingen moet onderzoeken. Edgardo Chua, de topman van Shell op de Filipijnen, noemde de aantijgingen volstrekt belachelijk en sprak tegen dat het concern zich ooit met smokkel heeft beziggehouden. Het Brits-Nederlandse bedrijf, volgens Chua één van de grootste belastingbetalers van de Filipijnen, heeft de aanklacht naar eigen zeggen overigens nog niet zelf mogen aanschouwen. Shell zou volgens de Filipijnse regering de voorbije vier jaar hebben geknoeid met de import van brandstof. Het zou gaan om verkeerde declaraties en opgaves, waardoor de overheid inkomsten mis zou zijn gelopen


Het Spaanse bedrijf Gamesa, producent van windturbines, heeft in China drie nieuwe contracten ondertekend. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Gamesa gaat drie Chinese energieleveranciers voorzien van 197 windturbines, met een gezamenlijke capaciteit van 251 megawatt. Het Spaanse bedrijf, één de grootste windturbineproducenten van de wereld, verwacht de omzet in China de volgende drie jaar te kunnen verdubbelen. Over drie wil Gamesa 30 procent van zijn verkopen op de Chinese markt realiseren. Het Spaanse bedrijf voert aan dat China aanzienlijke kansen voor groei biedt, dankzij de omvang van de markt en de aandacht van de autoriteiten voor milieuproblemen. China wil dat hernieuwbare bronnen over tien jaar minstens 15 procent van zijn energiebehoefte kan invullen.


De Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL) onderzoekt de mogelijkheden om samen met verscheidene investeerders de internetzoekmachine Yahoo op te kopen. AOL, dat vorig jaar werd verzelfstandigd door moederbedrijf Time Warner, zou daarover in gesprek zijn onder meer de investeringsgroepen Silver Lake Partners en Blackstone Group. Er zouden meer bedrijven geïnteresseerd zijn om in een uiteindelijke koop mee te gaan. Zowel Yahoo als AOL zijn beursgenoteerd. AOL is met een marktwaarde van ongeveer 2,7 miljard dollar veel kleiner dan Yahoo, dat een beurswaarde heeft van bijna 20 miljard dollar. Yahoo werd twee jaar geleden bijna overgenomen door Microsoft, dat een bod van 47,5 miljard dollar had uitgebracht op het internetbedrijf. Het bestuur van Yahoo wees het overnamebod echter af. Sindsdien hebben Yahoo en Microsoft wel een samenwerkingsovereenkomst gesloten.


De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto heeft in het derde kwartaal van dit jaar een recordhoeveelheid ijzererts uit de bodem gehaald. Het concern profiteert daarmee van de sterke vraag en de hoge grondstoffenprijzen. De productie van ijzererts kwam uit op 47,6 miljoen ton, tegenover 46,9 miljoen ton tijdens dezelfde periode vorig jaar en 43,6 miljoen ton tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Ook bij de delving van alumina en cokes werden records geboekt. Tom Albanese, topman van Rio Tinto, benadrukte dat de installaties van het concern dicht of boven de maximale capaciteit draaien om te profiteren van de hoge prijzen voor zijn producten. Vooral in China en India is de vraag naar ijzererts erg sterk. Rio Tinto, het tweede grootste mijnbouwconcern van de wereld, rekent voor het hele jaar op een ijzerertsproductie van 179 miljoen ton.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens het voorbije seizoen een verlies geleden van 22,8 miljoen euro. Het seizoen voordien bedroeg het verlies 3,4 miljoen euro. Ajax stelt voor om geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De directie wil het negatieve resultaat aan de reserves onttrekken. De opbrengsten bij de club stegen met 2,3 miljoen euro tot 69,5 miljoen euro. De voetbalclub verwacht dat in het huidige boekjaar een gevoelige verbetering van het resultaat zal kunnen worden opgetekend. Er zal volgens het bestuur echter wellicht nog geen operationele winst geboekt kunnen worden. Ajax leed het voorbije seizoen een operationeel verlies van 13,1 miljoen euro, tegenover 12,9 miljoen euro het seizoen voordien. De deelname aan de Champions League zal het nieuwe seizoen wel leiden tot een verbetering van het operationeel resultaat met minimaal 10 miljoen euro. Transfers kunnen er verder toe leiden dat het boekjaar met een positief netto resultaat wordt afgesloten.


De Japanse autobouwer Toyota overweegt vanwege de dure yen de productie van het Corolla-model in Japan te staken en over drie jaar in zijn geheel te verplaatsen naar het buitenland. Japanse exporteurs kampen in toenemende mate met de stijgende koers van de Japanse munteenheid ten opzichte van de dollar. Er zou echter nog niet definitief zijn besloten om de productie van de populaire sedan te verplaatsen. Het voorbije jaar werden in Japan 235.000 exemplaren van het model geproduceerd, waarvan 60 procent bedoeld was voor de export. Buiten de Japanse landsgrenzen produceerde Toyota in datzelfde jaar 815.000 exemplaren van het model. Meerdere Japanse bedrijven overwegen productie te verplaatsen naar het buitenland. De yen staat op het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in vijftien jaar. Dat is ongunstig voor Japanse exporteurs omdat dit hun producten duurder maakt ten opzichte van de concurrentie.


Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,5 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 8,6 miljard euro. De omzet daalde daarmee met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is het gevolg van de sterkere Zwitserse frank, prijsdruk in de Verenigde Staten en de afwezigheid van grote orders van overheden voor het griepvaccin Tamiflu. Ondanks de tegenvallende omzet handhaaft Roche de winstverwachting voor het gehele jaar. Vooral dankzij kostenbesparingen rekent Roche op een winstgroei met 10 procent. De omzet van het kankergeneesmiddel Avastin, het best verkopende product van Roche, steeg vanwege de sterke Zwitserse munt slechts met 0,9 procent tot 1,6 miljard Zwitserse frank. De omzet van Tamiflu nam van 994 miljoen Zwitserse frank tot 98 miljoen Zwitserse frank.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat in januari volgend jaar zijn Franse standplaats in Marseille sluiten. Reden is de juridische procedure die loopt tegen Ryanair. De Ierse maatschappij zegt haar toestellen en personeel te zullen verhuizen naar andere Europese luchthavens. In april werd een gerechtelijk onderzoek geopend door het parket van Aix-en-Provence. Eind september werd het bedrijf in verdenking gesteld. Het onderzoek kwam er na een klacht van de vakbonden wegens zwartwerk. Werknemers die in Frankrijk zijn gestationeerd moeten volgens de vakbonden ook in Frankrijk worden aangemeld. Ryanair stelt dat de werknemers onder de Ierse sociale wetten vallen. Dertien lijnen zullen als gevolg van de beslissing van Ryanair worden gesloten, terwijl tien andere verbindingen zullen worden afgeleid. Ryanair opende Marseille als haar Franse basis in november vier jaar geleden. Op de luchthaven Marseille Provence werden vier toestellen gestationeerd.


Sinds de opening van het Panamakanaal zesennegentig jaar geleden zijn een er al één miljoen schepen door gevaren. De miljoenste passage kwam op rekening van een Chinees vrachtschip. De kapitein van het Chinese schip heeft van de autoriteiten een officiële oorkonde gekregen. Het tachtig kilometer lange Panamakanaal werd door de Amerikanen aangelegd en vormt een verbinding tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het beheer over het kanaal werd elf jaar geleden overgedragen aan de Panamese autoriteiten. Vorig jaar werd begonnen met de bouw van twee nieuwe, grotere sluizen om het kanaal ook toegankelijk te maken voor grotere schepen. De doortocht door het Panamakanaal levert schepen een belangrijke tijdswinst op. De doorsteek zorgt er immers voor dat er niet meer om Kaap Hoorn in Zuid-Amerika moet worden gevaren.


De investeringsfondsen Hermes en Fursa willen dat het onderzoek naar wanbeleid bij ASMI, een Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie, verder wordt afgerond. Dat hebben de investeringsfondsen, gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam gevraagd. De rechter wees ruim een jaar geleden een verzoek voor een onderzoek toe. In beroep werd die beslissing echter verworpen en werd de zaak terug verwezen naar de Ondernemingskamer. De advocaten van de investeringsfondsen zien in de uitspraak desondanks aanknopingspunten om het onderzoek door te laten gaan. Daarbij wezen ze erop dat het onderzoek bijna is afgerond en bijna alle betrokkenen zijn gehoord. De advocaten van ASMI stelden dat het tijd is om een punt achter de zaak te zetten. Alle feiten zouden al naar boven zijn gekomen. Daarbij wezen ze erop dat een onderzoek belastend is voor de onderneming.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home