Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 15, 2010

Russisch internet wil geen verantwoordelijkheid piraterij

Vijf grote internetbedrijven hebben in een open brief de Russische overheid gevraagd om inbreuken tegen intellectuele eigendomsrechten uit hun verantwoordelijkheid te schrappen. De Russische regering wordt daarbij gevraagd om zich te spiegelen aan de internationaal aanvaarde methodes om de problematiek aan te pakken. Op dit ogenblik wordt door het Russische ministerie van communicatie een nieuwe internet-wetgeving voorbereid. In de open brief - ondertekend door Google Russia, Mail.Ru, Vkontakte, Yandex en Afisha-Rambler - wordt gevraagd dat bepaald zou worden dat eigenaars van intellectuele eigendomsrechten zich rechtstreeks tot de individuele overtreders zouden richten.

"De internetbedrijven stellen dat de vrijheid van het web wordt ingeperkt wanneer de overheid hen verantwoordelijk zou stellen voor de piraterij," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De houders van intellectuele eigendomsrechten zeggen daarentegen dat de internet-providers alleen maar hun eigen zakelijke belangen proberen te verdedigen en volledig verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de content die ze opslaan. Aangezien de intellectuele eigendomsrechten zeker in Rusland een bijzonder heikel probleem vormen, hebben de bedrijven aan de overheid gevraagd om bij geschillen de praktijken en regels toe te passen die in de hele wereld worden gehanteerd.

De Russische internetbedrijven zeggen bij een melding van een overtreding de toegang tot de betrokken content te zullen blokkeren en de betrokken gebruiker op de hoogte te zullen brengen van de klacht. Indien de gebruiker de klacht wil betwisten, zou hij daarop in contact worden gebracht met de klager. "Daarop zouden de twee partijen kunnen proberen om een oplossing te vinden, waarbij het internetbedrijf zou kunnen optreden als tussenpersoon," aldus het voorstel. Yelena Trusova, hoofd intellectuele eigendom bij het Russische juristenbureau Goltsblat, heeft het over een redelijk voorstel, dat in ieder een oplossing zou bieden om de identiteit van de overtreder te achterhalen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home