Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 20, 2010

Nieuwsoverzicht

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een strengere regulering van de hedgefondsen. Aanvankelijk lag Frankrijk dwars, maar dat kon toch over de streep worden getrokken. De discussie spitste zich toe op de positie van hedgefondsen van buiten de Europese Unie. Frankrijk verzette zich ertegen dat deze fondsen onder voorwaarden een paspoort kunnen krijgen waardoor ze in de hele Europese Unie actief mogen zijn. Frankrijk eiste dat de externe hedgefondsen in elke afzonderlijke lidstaat van de Europese Unie een paspoort zouden moeten aanvragen. Uiteindelijk liet Frankrijk die eis echter vallen. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, benadrukte dat de hedgefondsen hun paspoort zullen moeten verdienen, berustend op een solide basis en gepaard gaand met alle garanties op het gebied van risicobeheer.


Het Amerikaanse concern Halliburton, toeleverancier voor de oliesector, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 544 miljoen dollar, tegenover 262 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 30 procent tot 4,7 miljard dollar. Halliburton, de tweede grootste dienstverlener aan de oliesector ter wereld, merkte op meer opdrachten gekregen te hebben voor onshore-boorprojecten in Noord-Amerika. Daarmee kon de terugval in de offshore-activiteiten, te wijten aan het boorverbod in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico, worden opgevangen. De activiteiten in Noord-Amerika kenden tijdens het derde kwartaal een stijging met 85 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en 13 procent tegenover het tweede kwartaal van dit jaar. Dave Lesar, chief executive van Halliburton, zegt te verwachten dat de activiteiten de volgende jaren nog verder zullen toenemen.


De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 89 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 26 miljoen dollar. De omzet daalde met 1,9 procent tot 1,1 miljard dollar. Er worden minder zware motoren verkocht en vooral op de Amerikaanse thuismarkt lopen de verkopen terug. Harley-Davidson is bezig met een herstructurering om de kosten te drukken. Het concern verwacht dit jaar minstens 207.000 exemplaren te kunnen afzetten bij de verdelers. Dat is een daling met 7,2 procent tegenover de voorspellingen voor vorig jaar. Uiteindelijk werden vorig jaar 223.000 exemplaren afgeleverd, tegenover 303.500 exemplaren het jaar voordien. Keith Wandell, chief executive van Harley Davidson, merkt echter op dat er nog altijd een grote affiniteit is met het merk en vele motorrijders een Harley-Davidson willen bezitten.


Dubai is voor reizigers op dit ogenblik de voordeligste luxebestemming. Dat blijkt uit cijfers van de boekingsite Hotels.com. In viersterrenhotels in Dubai werd volgens Hotels.com de grootste prijsdaling opgetekend van de hele wereld. Reizigers betaalden in Dubai gemiddeld 89 euro voor een overnachting. De prijzen voor een viersterrenhotelkamer lagen in het tweede kwartaal 16 procent lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van vijfsterrenhotels daalde met 8 procent. Toch kost een overnachting in een vijfsterrenhotel in Dubai gemiddeld nog altijd 193 euro. Dat is ruim twee keer zoveel als een overnachting in een viersterrenhotel. De Poolse hoofdstad Warschau heeft de best geprijsde vijfsterrenhotels ter wereld. Reizigers betaalden er slechts 76 euro voor een kamer in het hoogste segment. Warschau wordt gevolgd door Marrakech en Lissabon.


De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 453 miljoen dollar. De winstgroei was wel mede een gevolg van eenmalige posten voor de Britse bonusbelasting en de schikking van een geschil met de Amerikaanse toezichthouder. De prestaties van de meeste onderdelen van de bank kenden tijdens het derde kwartaal een verbetering. De baten uit de zakenbankactiviteiten namen met 22 procent toe tot 1,12 miljard dollar. De handelsactiviteiten leverden 6 procent meer op dan een kwartaal eerder. Goldman Sachs gaf 3,83 miljard dollar uit aan salarissen en andere vormen van beloning. Over de eerste negen maanden van het jaar bedroegen de totale uitgaven aan het personeel 13,1 miljard dollar. Dit was ongeveer een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,06 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 1,9 miljard dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 8,43 miljard dollar. De winstgroei is naar eigen zeggen te danken aan de wereldwijd stijgende verkoopvolumes. Vooral in Azië en Afrika werd een grotere verkoop opgetekend. Het wereldwijde volume ging met 5 procent omhoog, geleid door een groei van 12 procent in Azië en Afrika. In China steeg het volume met 12 procent en in Rusland met 30 procent. In Noord-Amerika steeg het volume met 2 procent. In dezelfde periode vorig jaar zakte het volume in Noord-Amerika nog met 4 procent. In Europa ging het volume in het afgelopen kwartaal licht omhoog. Het concern maakte verder bekend voor het einde van het jaar voor 2 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,42 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 0,7 procent tot 15 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde vooral van de zwakkere Amerikaanse dollar, waardoor de waarde van verkopen in het buitenland toenam. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een omzetdaling met 2,5 procent genoteerd, terwijl op de internationale markt een groei met 1,1 procent werd opgetekend. Het bedrijf voegt er aan toe dat er bijzonder sterke prestaties werden gerealiseerd met de Dabao-huidverzorgingsproducten, babyproducten en de internationale verkoop van therapieën tegen het roken. Wel werd de omzet aangetast door de terugroepactie van bepaalde middelen van dochter McNeil Consumer Healthcare en de devaluatie in Venezuela.


Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 571 miljoen dollar. Dat is een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 11,4 miljard dollar. De winst stond onder druk door ontslagvergoedingen voor vertrekkende bestuurders. Meer dan zeshonderd managers zijn op vrijwillige basis vertrokken om de kostenbasis van Lockheed Martin te verlagen. Dat programma kostte het concern 178 miljoen dollar. Het concern maakte ook bekend zijn winstprognoses voor het hele jaar bij te stellen. Dat hangt samen met de kosten van de verkoop van de divisie Enterprise Integration Group en de hogere lasten voor het pensioenfonds van Lockheed Martin. Het bedrijf staat ook onder druk omdat de Joint Strike Fighter, het duurste wapensysteem uit de Amerikaanse geschiedenis, geconfronteerd wordt met vertragingen en kostenstijgingen.


Oliemaatschappij British Petroleum koppelt de beloningen van mensen uit de operationele divisies tijdens het vierde kwartaal nog uitsluitend aan de prestaties op het gebied van veiligheid. Dat blijkt uit een email die de nieuwe topman Bob Dudley aan het personeel heeft verstuurd. Een woordvoerder van de maatschappij wees erop dat het plan van Dudley alleen geldt voor het vierde kwartaal. Een nieuw beloningssysteem binnen British Petroleum is nog onderwerp van discussie. British Petroleum heeft de voorbije periode vaak de kritiek het niet zo nauw te nemen met de veiligheid. In april van dit jaar ontplofte een boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexio. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en gingen miljoenen liters olie in zee verloren. Vijf jaar geleden was er ook al eens een zware explosie in een raffinaderij van de oliemaatschappij in Texas.


Software-specialist Ray Ozzie (54) heeft te kennen gegeven Microsoft te verlaten. Ozzie heeft bekend gemaakt met pensioen te gaan. Ray Ozzie was de software-architect van het Amerikaanse concern en stond in de organisatie direct onder oprichter Bill Gates. Onder zijn invloed besliste Microsoft zwaar te investeren in internetgebaseerde toepassingen, het zogeheten cloudcomputing. Tot aan zijn daadwerkelijke vertrek zal Ozzie zich verder bezighouden met een aantal specifieke activiteiten, zoals het mobiele besturingssysteem van Windows. Ozzie was in de jaren tachtig actief bij het bedrijf Lotus Development, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Lotus Symphony en Lotus Notes. Vijftien jaar geleden werd Lotus door IBM overgenomen. Ozzie startte daarop zijn eigen bedrijf Groove Networks, dat vijf jaar geleden door Microsoft werd opgekocht.


Drie brandstofdepots in het westen van Frankrijk zijn onder dwang van de Franse autoriteiten geopend. Werknemers van Franse olieraffinaderijen blokkeren de brandstofdepots al dagen uit protest tegen de regeringsplannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Door de blokkade zat één derde van de tankstations in het land zonder brandstof. Frans minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux dreigde de paramilitaire politie in te zetten tegen relschoppers die in het hele land auto's in brand staken, winkelpuien insloegen en geweld gebruikten tegen de politie. De minister zei dat tijdens de betogingen al veertienhonderd mensen zijn ingerekend. De Franse president Nicolas Sarkozy had eerder al toegezegd actie te ondernemen tegen stakingen bij de Franse olieraffinaderijen. Sarkozy benadrukte dat iedereen in een democratie duidelijk mag maken dat hij het ergens niet mee eens is, maar dat moet volgens de president zonder geweld of excessen gebeuren.


De Duitse sportautofabrikant Porsche werkt aan een aandelenuitgifte ter waarde van 5 miljard euro. De voorgenomen emissie wordt eind november ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders. Porsche zal de aandelen, met instemming van de aandeelhouders, uitgeven in de eerste helft van volgend jaar. De emissie is onderdeel van de complexe samensmelting van Porsche met Volkswagen. Volkswagen bezit nu een belang van 49,9 procent in Porsche en wil ook de rest van de aandelen overnemen. Oorspronkelijk wilde Porsche daarentegen Volkswagen inlijven, maar die overname liep spaak omdat Porsche diep in de schulden belandde. Daarop werden de rollen omgedraaid en nam Volkswagen een controlerend belang in Porsche. De opbrengst van de emissie zal vooral worden gebruikt om de schuldenlast van Porsche terug te dringen. Die bedraagt op dit ogenblik ongeveer 6 miljard euro.


Bank of America heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 7,3 miljard dollar. Het resultaat van de bank werd gedrukt door een zware afschrijving bij het creditcard-onderdeel. In het verliescijfer is een afschrijving, een zogenoemde goodwill impairment opgenomen van 10,4 miljard dollar. Wanneer de miljardenafschrijving buiten beschouwing wordt gelaten, boekte Bank of America tijdens het derde kwartaal echter een winst van 3,1 miljard dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar leed Bank of America nog een verlies van 1 miljard dollar. De voorzieningen voor slechte leningen die Bank of America in het derde kwartaal trof, halveerden ten opzichte van een jaar geleden en kwamen uit op bijna 5,4 miljard dollar. Bank of America realiseerde tijdens het derde kwartaal een omzet van 27 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn wil over drie jaar starten met reguliere diensten door de Kanaaltunnel van Londen naar Frankfurt en Amsterdam. De Duitse maatschappij zou dagelijks drie diensten willen uitvoeren die ook de stations van Brussel, Keulen en Rotterdam aan zullen doen. Het Duitse spoorbedrijf moet nog wel toestemming krijgen van de autoriteiten in verband met de veiligheidseisen, maar volgens Deutsche Bahn zal dat geen probleem opleveren. Tot nu toe is Eurostar Group de enige exploitant van passagierstreinen in de tunnel met de Eurostardiensten. Volgens Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, is er nog voldoende capaciteit voor andere dienstverleners. De treinen van Deutsche Bahn zullen vanuit Londen vertrekken richting Brussel en daar gesplitst worden. De helft van de trein gaat dan via Rotterdam naar Amsterdam, de andere helft via Keulen naar Frankfurt.


De Franse groep Nexans, de grootste kabelproducent ter wereld, heeft een bod gedaan op zijn Nederlandse rivaal Draka Holding. Met de transactie zou een bedrag van 731 miljoen euro zijn gemoeid. De Nederlandse holding Flint Beheer, die 48,5 procent van de aandelen Draka bezit, staat volgens Nexans achter het bod. Vorig jaar poogde de Italiaanse kabelproducent Prysmian al eens de Nederlandse groep over te nemen. Die operatie mislukte en Prysmian zegt ook nu niet in gesprek te zijn met Draka of dienst grootaandeelhouder Flint Beheer over een mogelijke overname van de Nederlandse kabelproducent. Volgens analisten is het bod van Nexans echter te laag, aangezien de Franse groep met de overname een schaalgrootte zou kunnen creëren die het concern de kans zou bieden om zijn concurrentiekracht aanzienlijk te versterken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home