Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 19, 2010

Lager inkomen heeft negatieve impact op gezondheid

Mensen met een lager inkomen zijn emotioneel en fysiek minder gezond, hebben ongezondere gewoontes en hebben ook beduidend minder toegang tot gezondheidszorg dan meer begoede burgers. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat de bevolkingscategorie met een inkomen van minder dan 24.000 dollar per jaar een gezondheidscore van 57,2 procent halen, vergeleken met een score van 67,7 procent voor de middenklasse en 74,3 procent bij de hogere inkomens. De kloof is niet alleen op te merken op lichamelijk vlak, want lagere inkomens geven ook vaker aan zich ongelukkig te voelen en gevoelens van bezorgdheid, droefheid, stress en boosheid te ervaren.

De onderzoekers merken op dat lagere inkomenscategorieën ook een groter risico lopen op chronische ziektes. De grootste kloof wordt daarbij opgemerkt voor depressies (18,7 procent), hoge bloeddruk (12,8 procent) en diabetes (9,4 procent). Die kloof is volgens Gallup wellicht te wijten aan de hogere graad van obesitas bij de lagere inkomenscategorie. In die groep wordt immers een obesitas-frequentie van 32 procent opgetekend, tegenover 22 procent in de hogere inkomensklasse. Ook bij andere ziektes, zoals verkoudheden en griep, blijkt de lagere inkomenscategorie een grotere gevoeligheid te vertonen. Ook blijken de laagste inkomens dubbel zoveel last te hebben van hoofdpijn dan de grootste verdieners.

Gallup voegt er aan toe dat één op drie Amerikanen uit de lagere inkomenscategorie geen verzekering heeft en de voorbije twaalf jaar geregeld onvoldoende financiële middelen gehad te hebben om medische zorgen te betalen. In deze bevolkingsgroep blijkt ook drie op tien respondenten geen persoonlijke arts te hebben en slechts 44 procent heeft de voorbije twaalf maanden een tandarts bezocht. In de hoogste inkomenscategorie heeft meer dan 80 procent een persoonlijke arts en heeft de voorbije twaalf maanden ook een bezoek gebracht aan een tandarts. In die hogere inkomenscategorie blijkt slechts 13 procent onverzekerd te zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home