Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 19, 2010

Nieuwsoverzicht

Eelco Blok (53) wordt de nieuwe topman van het Nederlandse telecomconcern KPN. De nieuwe topman neemt zijn functie in april volgend jaar op. Na alle kostenbesparingen onder de huidige topman Ad Scheepbouwer, moet Blok het concern weer nieuwe groeimarkten bezorgen. Blok wordt per meteen uitvoerend topman en krijgt dus eigenlijk vanaf nu de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken bij het Nederlandse concern. Eelco Blok is meer dan zevenentwintig jaar in dienst van KPN en was tot nu toe verantwoordelijk voor de internationale activiteiten. De nieuwe topman krijgt een basissalaris van 800.000 euro en een prestatiebeloning van maximaal 720.000 euro. Daarnaast heeft hij ook uitzicht op een langetermijnbonus van 1,08 miljoen euro in aandelen. Daarbij wordt gekeken naar de prestaties van het bedrijf over een periode van drie jaar.


De Russische oliemaatschappij TNK-BP neemt voor een bedrag van 1,8 miljard dollar bezittingen in Vietnam en Venezuela over van de Britse groep British Petroleum. TNK-BP, de derde grootste oliemaatschappij van Rusland, is voor 50 procent in handen van British Petroleum. De andere helft is in handen van Alfa Access-Renova, een conglomeraat van een groep Russische miljardairs, onder wie bankmagnaat Mikhail Fridman. Olieconcern British Petroleum wil voor tientallen miljarden dollars aan bezittingen verkopen om de schade te compenseren die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico. Mikhail Fridman merkte in een reactie op dat de acquisities in Vietnam en Venezuela een mijlpaal markeren in de strategie van TNK-BP om uit te breiden op de wereldwijde energiemarkt. Tony Hayward, die als topman van British Petroleum na de Amerikaanse olieramp moest opstappen, is inmiddels directeur bij de Russische oliemaatschappij.


India heeft de grootste aandelenemissie uit zijn geschiedenis doorgevoerd. De Indiase overheid wil 3,5 miljard dollar ophalen met de verkoop van 10 procent van het staatsbedrijf Coal India, het grootste steenkoolbedrijf van de wereld. Het concern vertegenwoordigt 80 procent van de 471 steenkoolmijnen in acht Indiase staten. Coal India bezit met meer dan 22 miljard ton winbare voorraden kolen de grootste reserves ter wereld. Voor de beursgang bestond grote belangstelling bij zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders. Binnen de eerste twee uur handel werden volgens de Bombay Stock Exchange meer dan vijf miljoen biedingen. Steenkool levert momenteel meer dan de helft van de totale vraag naar energie van India. Het verbruik neemt naar verwachting verder toe door snelgroeiende energie-intensieve industrieën, zoals de staalsector en cementproductie.


In Frankrijk hebben meer dan duizend benzinestations door de protestacties tegen de pensioenhervorming geen brandstof meer. Dat zegt de Unie van Onafhankelijke Olie-invoerders (UIP), die naar eigen zeggen 60 procent van de verkoop vertegenwoordigt en onder meer de distributie van de grote winkelketens Carrefour, Cora en Intermarché overkoepelt. Een vijfde tot een kwart van het distributiepotentieel ligt volgens de organisatie stil of zit in moeilijkheden. Vooral in Bretagne zou de toestand zorgwekkend zijn. Frankrijk telt in totaal ongeveer 12.500 benzinestations. Daarvan worden er 4.500 vestigingen uitgebaat door de winkelketens. De strijd om de pensioenhervorming in Frankrijk blijft fel. De Franse vrachtwagenchauffeurs hebben eveneens aangekondigd hun acties te zullen verstrakken. Total heeft zijn raffinaderijen moeten stilleggen.


De Amerikaanse bank Citigroup heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,17 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 101 miljoen euro. Citigroup zegt minder provisies genomen te moeten hebben voor slechte kredieten. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar moest nog voor 12,1 miljard dollar aan provisies worden ingeschreven. Dat kon tijdens dezelfde periode dit jaar beperkt worden gehouden tot 5,9 miljard dollar. Tijdens het tweede kwartaal bedroegen de provisies nog 6,7 miljard dollar. De voorzieningen liggen daarmee op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van drie jaar geleden. De omzet daalde met 10 procent tot 20,7 miljard dollar. Over de eerste negen maanden werd een winst gerealiseerd van 9,3 miljard dollar. Vikram Pandit, bestuursvoorzitter van Citigroup, merkt op dat de bank goed is gepositioneerd voor een aanhoudende winstgevendheid.


De mijnbouwconcerns BHP Billiton en Rio Tinto hebben hun controversieel samenwerkingsakkoord in Australië opgeborgen. Het Brits-Australische mijnconcern Rio Tinto sloot in februari vorig jaar een akkoord met Chinalco, de grootste aluminiumproducent van China. Chinalco zou 19,5 miljard dollar investeren in Rio Tinto. Maar omdat die overeenkomst met de Chinese groep uiteindelijk niet doorging, lanceerde Rio Tinto in juni vorig jaar een kapitaalverhoging van 15,2 miljard dollar en sloot het bedrijf een samenwerkingsakkoord af met BHP Billiton inzake de ijzerertsontginning in West-Australië. De Europese Commissie startte begin dit jaar al een onderzoek naar de alliantie tussen de mijnbouwbedrijven. Ook de concurrenten vreesden dat de samenwerking zou leiden tot een duopolie en de prijzen omhoog zou stuwen. Wegens die aanhoudende kritiek op de alliantie hebben de twee concerns nu beslist om de samenwerking te schrappen.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 524 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 174 miljoen euro. De omzet steeg met 10 procent tot 6,16 miljard euro. De winstgroei is vooral te danken aan een eenmalige bate en verbeterde marges als gevolg van kostenbesparingen, maar de vergelijkbare omzetgroei viel bijna stil en het concern toont zich voorzichtig ten aanzien van het vierde kwartaal, vanwege het aanhoudend onzekere economische klimaat en het fragiele consumentenvertrouwen. In de opkomende markten zijn er volgens Pierre-Jean Sivignon, financieel topman van Philips, geen tekenen van zwakte merkbaar, maar hij voegt er aan toe dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en West-Europa onzeker blijft.


Softwareontwikkelaars verdienen meer aan de verkoop van virtuele objecten in iPhone-applicaties dan aan de reclame in die programma's. Dat blijkt uit een recent onderzoek van marktbureau Flurry, dat keek naar de inkomsten van een aantal sociaalnetwerk-applicaties voor de iPhone en iPad. De ontwikkelaars halen bijna 80 procent van hun inkomsten uit de zogenaamde applicaties. Bij dergelijke aankopen kan de speler van bijvoorbeeld een avonturenspel echt geld uitgeven om zijn personage uit te rusten met nieuwe wapens of kleding. Op die manier kan de speler sneller vorderen in de game. Uit het onderzoek van Flurry blijkt dat ontwikkelaars tijdens de maand september per gebruiker ongeveer 9 euro verdienden aan dergelijke aankopen, terwijl ze iets meer dan 1 euro binnenhaalden aan reclameopbrengsten.


Het patent van de webwinkel Amazon rond het kopen met één klik is wel degelijk wettelijk. Dat heeft een Canadese rechter beslist. Het Amerikaanse octrooibureau besloot na een jarenlang onderzoek eerder dit jaar dat het patent geldig is, maar een Canadees bureau had het aanvankelijk geweigerd. Het patent beschermt de methode waarbij consumenten met een enkele muisklik een aankoop kunnen doen, nadat ze eerder gegevens rond betalingen en leveringen hebben ingevoerd. Critici stellen dat het patent veel te algemeen is en concurrentie onmogelijk maakt. De Canadese rechter meent echter dat het systeem kan beschermd worden omdat ook patenten voor bedrijfsmethodes zijn toegestaan. Amazon heeft de aanvraag voor het patent al dertien jaar geleden ingediend. Twee jaar later kreeg de webwinkel het octrooi toegewezen. Apple nam tien jaar geleden al een licentie op het systeem.


De topmannen van een aantal van de grootste bedrijven in Groot-Brittannië hebben hun steun uitgesproken voor de bezuinigingsmaatregelen van de Britse overheid. In een brief waarschuwen de vijfendertig industriëlen dat markten het vertrouwen in Groot-Brittannië kunnen verliezen als de Britse overheid er niet in slaagt het torenhoge begrotingstekort terug te dringen. Het Britse begrotingstekort bedraagt naar verwachting 149 miljard pond. De conservatief-liberale regering van premier David Cameron heeft daarom enorme bezuinigingsmaatregelen in het vooruitzicht gesteld om het tekort terug te dringen. De bezuinigingsplannen zijn echter controversieel omdat critici vrezen dat ze Groot-Brittannië opnieuw in een recessie kunnen doen belanden. De industriëlen waarschuwen echter dat het tekort de komende jaren met nog eens 100 miljard pond oploopt, als de overheid niet tijdig ingrijpt.


Het Amerikaanse concern Apple heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,31 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 2,53 miljard dollar. De omzet steeg met 67 procent tot 20,3 miljard dollar. Daarmee boekt Apple een nieuw omzetrecord. Het bedrijf merkt op tijdens het voorbije kwartaal 14,1 miljoen exemplaren van de iPhone verkocht te hebben. Dat is een stijging met 91 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de Macintosh-computerlijn werd een stijging met 27 procent tot 3,89 miljoen exemplaren opgetekend. De verkoop van de iPod viel daarentegen met 11 procent verder terug tot 9,05 miljoen exemplaren. Van de iPad, die in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar werd gelanceerd, werden 4,19 miljoen exemplaren verkocht. Van Apple TV werden 250.000 exemplaren verkocht.


Het Amerikaanse computerbedrijf IBM heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 3,2 miljard dollar genoteerd. De omzet steeg van 23,6 miljard dollar naar 24,3 miljard dollar. Vooral de verkoop van zogeheten mainframe computers nam toe. Samuel Palmisano, chief executive van IBM, merkte op dat het bedrijf zowel zijn inkomsten uit hardware, software en services wist op te drijven. Vooral in de groeimarkten werd een belangrijke stijging opgetekend. In Asia-Pacific werd een groei met 14 procent opgetekend, terwijl in Brazilië, China, India en Rusland een stijging met 29 procent werd vastgesteld. In Amerika werd een toename met 3 procent genoteerd. In Afrika, Europa en het Midden-Oosten werd daarentegen een daling met 6 procent gemeld.


De Oostenrijkse groep Flaga, dochter van het Amerikaanse energieconcern UGI, neemt de gasactiviteiten van de Brits-Nederlandse groep Shell in Polen over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Shell Gas Polska heeft zijn hoofdkantoor in Wenen. Het dochterbedrijf van Shell distribueert gas in Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Zwitserland. Shell Gas Polska is de derde Europese gasproducent die UGI sinds augustus van dit jaar heeft gerealiseerd. Lon Greenberg, chief executive van UGI, merkte op dat de overnames de productie van Flaga meer dan verdubbeld hebben. Greenberg voegde er aan toe dat het concern verder kijkt naar overnamemogelijkheden op de Europese markt. UGI is in Europa onder meer eigenaar van Antargaz, één van de grootste gasproducenten in Frankrijk.


De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 155,2 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 150,4 miljoen euro. De omzet steeg met 3 procent tot 1,31 miljard dollar. Hasbro profiteerde vooral van een sterke vraag naar speelgoed voor kleuters en jongens. Ook kostenreducties droegen bij aan de winstgroei. Bij het speelgoed op basis van de bioscoopfilms Transformers en GI Joe werd daarentegen een daling met 34 procent opgetekend. Ook de verkoop van meisjesspeelgoed vertoonde een afname. Desondanks voorziet Hasbro voor het hele jaar een omzetgroei. In de Verenigde Staten en Canada werd een omzetgroei van 4 procent tot 825,5 miljoen dollar opgetekend. Op de internationale markt werd een groei met 3 procent tot 458,9 miljoen dollar genoteerd.


De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar zijn wereldwijde omzet met 1 procent kunnen opdrijven. Tegenvallende verkoopcijfers in de Verenigde Staten en Europa werden goedgemaakt door een groeiende afzetmarkt in Afrika en Azië. In Europa werd een terugval met 5 procent genoteerd en in Noord-Amerika werd een daling van 3,2 procent vastgesteld, maar in Zuid-Afrika werd een groei met 3 procent opgetekend en in Azië werd een stijging met 10 procent gemeld. In Latijns-Amerika werd een marginale afname genoteerd. Het volume van frisdranken nam toe met 2 procent, dankzij volumestijgingen, prijsstijgingen en lagere grondstoffenprijzen. Over de financiële prestaties in het afgelopen halfjaar meldde het concern alleen dat het in lijn met de eigen verwachting heeft gepresteerd. SABMiller heeft zwaar geleden onder de economische crisis, maar lijkt daar nu langzaam van te herstellen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home