Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 19, 2010

Groei Europese voedingsector blijft achter op opkomende markten

De beperkte inspanningen in onderzoek en ontwikkeling, hoge inputkosten en onevenwichtige relaties met retailers zorgen ervoor dat de sector van voeding en drank in de Europese Unie een tragere groei kent dan in de opkomende markten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Confederation of Food and Drink Industries (CIAA). Er wordt wel opgemerkt dat de sector in de Europese regio een sterke basis heeft en een stabiele, maar trage groei kent. Er wordt aan toegevoegd dat de sector er ook in geslaagd is om de economische crisis op te vangen, zonder beroep gedaan te moeten hebben op hulp van de overheid. Europa is ook de grootste exporteur van voeding en drank.

De sector realiseerde twee jaar geleden in Europa een omzet van 965 miljard euro en had op dat ogenblik 4,4 miljoen medewerkers in dienst. "Een aantal factoren vormen echter een bedreiging voor de verdere groei," merkt het rapport op. "Dat zorgt ervoor dat de groei in Europa trager verloopt dan in een aantal opkomende markten, vooral China en Braziliƫ." Er wordt daarbij gewezen op de relatief lage investeringen in onderzoek en ontwikkeling en de druk vanuit de retailsector. Bovendien is de sector er in belangrijke mate gereguleerd en de arbeidsproductiviteit zou er volgens het rapport lager liggen dan in een aantal andere regio's van de wereld. Ook wordt gewezen op de hoge inputprijzen.

Jesus Serafin Perez, voorzitter van de Confederation of Food and Drink Industries, merkt op dat de organisatie aanstuurt op politieke steun voor een aantal initiatieven die de concurrentiekracht van de Europese sector moeten verbeteren. "Dat is volgens de sector de manier om de toekomststrategie van de Europese Unie voor het einde van het decennium te realiseren," voert hij aan tegenover het magazine Foodnavigator.com. De organisatie merkt wel op dat de Europese sector vorig jaar wel een belangrijk gedeelte van het tekort op zijn handelsbalans kon wegwerken. Dat is te wijten aan de scherpe terugval van de import tijdens de economische crisis. Daardoor viel de import met 11 procent terug tegenover het jaar voordien, terwijl de daling van de export tot 7,4 procent beperkt ble

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home