Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 19, 2010

Nieuwe burgemeester Moskou belooft strijd tegen corruptie

Sergei Sobyanin, die door de Russische president Dmitry Medvedev is aangesteld tot burgemeester van Moskou, heeft aangekondigd de strijd te zullen aanbinden met de wijdverspreide corruptie. Volgens insiders mag verwacht worden dat Sobyanin vooral zal aansturen op een grondige sanering van de lucratieve vastgoedsector van de Russische hoofdstad. Sobyanin gaf toe dat Moskou in de ogen van de Russische bevolking het centrum van corruptie is. Sobyanin voegde er aan toe dat corruptie een belangrijk Russisch probleem is en hij gaf toe dat weinigen geloven dat het probleem daadwerkelijk kan worden uitgeroeid, maar hij benadrukte dat Moskou zich alleen verder kan ontwikkelen als de corruptie wordt aangepakt.

President Medvedev heeft Sobyanin bij zijn aanstelling tot burgemeester de strijd tegen corruptie, de verkeersproblematiek en de sociale problemen als belangrijkste prioriteiten meegegeven. Corruptie, sociale stabiliteit en de transportproblemen worden bestempeld als de belangrijkste hinderpalen in de ambities van de Russische hoofdstad om een wereldwijd financieel centrum te worden. In zakenkringen wordt opgemerkt dat de corruptie het ergste is in de bouwsector, die in belangrijke mate afhankelijk is van beslissingen van de ambtenarij. Yelena Baturina, de echtgenote van de afgezette burgemeester Yuri Luzhkov, is eigenaar van Inteko, één van de grootste bouwbedrijven van Moskou. Luzhkov en Baturina ontkennen elke betrokkenheid bij mogelijke corruptie.

Op de Russische staatstelevisie is inmiddels een reportage getoond over de problemen in de vastgoedsector van de Russische hoofdstad. "Die uitzending lijkt een onderdeel van de campagne van de Russische regering om de bondgenoten van Luzhkov weg te krijgen uit de lucratieve vastgoedprojecten in Moskou," aldus de Russische krant The Moscow Times. "In de documentaire werd aandacht besteed aan een aantal zakenrelaties van Luzhkov, zoals de Israëlische miljardair Lev Leviev. Daarbij werd opgemerkt dat AFI Development, het vastgoedbedrijf van Leviev, de afwerking van een winkelcentrum in de binnenstad van Moskou heeft vertraagd. Dat wordt door AFI Development echter met klem tegengesproken."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home