Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 20, 2010

Verenigde Staten onderzoeken Chinese quota zeldzame grondstoffen

De Verenigde Staten zijn gestart met een onderzoek naar de mogelijke beperkingen die China mogelijk heeft ingevoerd voor de export van zeldzame grondstoffen. China produceert 97 procent van de speciale metalen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van duurzame technologieën. Volgens een aantal berichten zou de Chinese douane de exportbeperkingen op die grondstoffen hebben uitgebreid. Inmiddels heeft ook het Chinese ministerie van handel een rapport tegengesproken waarin gemeld werd dat de quota volgend jaar met 30 procent zouden worden teruggeschroefd om te vermijden dat de grondstoffen te snel uitgeput zouden raken. Volgens het Chinese ministerie van handel is het rapport compleet vals.

"China zal de internationale wereld verder met zeldzame grondstoffen blijven bevoorraden," merkte het Chinese ministerie van handel op. "Om de voorraden en duurzame ontwikkelingen te beschermen, zullen er echter beperkingen blijven voor de exploratie, productie en import en export van deze zeldzame grondstoffen." De Amerikaanse Geological Survey onderscheidt zeventien verschillende zeldzame grondstoffen. De betrokken materialen worden in een brede waaier van toepassingen gebruikt, zoals de katalysatoren in auto's, computers, televisietoestellen en farmaceutische producten. Zonder die zeldzame grondstoffen zou volgens analisten een groot gedeelte van de moderne economie stilvallen.

Paul Mason, analist van de Britse omroep BBC, merkt op dat de zeldzame grondstoffen een basis vormen van de relatie tussen China en de westerse wereld. De Verenigde Staten zijn één van de grote verbruikers van zeldzame grondstoffen. De Amerikaanse markt zelf heeft het voorbije jaar echter geen zeldzame grondstoffen geproduceerd. Eerder was er al sprake van een Chinees embargo op de export van zeldzame grondstoffen naar Japan. Volgens een aantal Chinese bronnen zou dat embargo echter worden uitgebreid. Het Amerikaanse ministerie van handel zegt te bekijken of de houding van China in overeenstemming is met de regels van de World Trade Organization.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home