Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 20, 2010

Opnieuw buitenlandse interesse voor Russisch vastgoed

Er is opnieuw buitenlandse interesse voor de Russische vastgoedmarkt, maar er moet nog een hele weg worden afgelegd vooraleer het herstel opnieuw tot een niveau van voor de economische crisis leidt. Dat zegt Olesya Cherdantseva, hoofd marktonderzoek bij de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle. Cherdantseva stelt dat de nieuwe vastgoedprojecten voor 80 procent door Russische groepen worden gerealiseerd en slechts 20 procent door buitenlandse investeerders. De vastgoedconsulente voegt er echter aan toe dat daarbij wel sprake is van een belangrijke evolutie, want vorig jaar vertegenwoordigden buitenlandse investeerders slechts 10 procent van alle gerealiseerde projecten.

Voor de economische crisis vertegenwoordigden buitenlandse investeerders echter 50 procent tot 75 procent van alle Russische vastgoedprojecten. "De buitenlandse investeerders komen echter terug omdat ze een stabilisering van de Russische economie opmerken en ervan uitgaan dat de Russische vastgoedsector zijn bodemprijs inmiddels heeft bereikt," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Cherdantseva merkt dan ook op dat buitenlandse investeerders duidelijk een grotere interesse tonen dan tijdens de economische crisis en opnieuw plannen hebben om te investeren in Russische projecten." Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden volgens Jones Lang LaSalle achttien grote vastgoedprojecten voor een totaalbedrag van 2,9 miljard dollar.

Buitenlandse investeerders zouden in zes tot acht van die grote projecten zijn betrokken. Het Russische ministerie van landsverdediging vertegenwoordigde ongeveer 20 procent van de totale vastgoedactiviteiten, waarbij 543 miljoen dollar werd geïnvesteerd in de bouw van ruim zesduizend residentiële appartementen. Jones Lang LaSalle raamt dat het aantal investeringen tijdens het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger lagen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Tegen het einde van het jaar wordt gerekend op een totale investering van 4 miljard dollar. Buitenlandse investeerders zijn onder meer afkomstig uit Noorwegen, Turkije, Zwitserland en voor de eerste keer ook China. Moskou en Sint-Petersburg blijven de belangrijkste Russische investeringsmarkten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home