Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 20, 2010

Dreigend milieuconflict tussen elektriciteit en water

De concurrentie tussen elektriciteit en water klimt steeds hoger op de Europese agenda naarmate de klimaatverandering de voorraden drinkbaar water steeds verder aantast. Er komt immers steeds meer vrees dat het hernieuwbare beleid van de Europese Unie en elektrische wagens het probleem nog verder op de spits zouden kunnen drijven. Verwacht wordt dat de vraag naar elektriciteit in Europa zal blijven stijgen, terwijl de klimaatverandering een groeiende druk uitoefent op de beschikbare watervoorraden. In een eerder rapport waarschuwde de Europese Unie al voor een permanente waterschaarste in een aantal lidstaten. Daarbij wordt opgemerkt dat het probleem zich van het mediterrane bekken naar Zuid-Oost Europa en Centraal-Europa zou kunnen uitbreiden.

Malta is volgens het Worldwatch Institute een prototype van de problematiek. Door een chronisch watertekort is Malta immers verplicht om zeewater te ontzilten in energie-intensieve filter-installaties. Die stijgende energiekosten weerspiegelen zich in de waterfactuur. "Er is een duidelijk verband tussen water en energie," merkt Peter Gammeltoft, hoofd van de waterdivisie binnen de milieudivisie van de Europese Commissie, op. De elektrificatie van de Europese energiebevoorrading zal zich volgens insiders verder zetten, wat nog zou kunnen verscherpt worden door de doorbraak van de elektrische wagens. Dat heeft een grote impact op de vraag naar water. Elektriciteitscentrales hebben immers grote hoeveelheden koelwater nodig.

"De duurzame alternatieven leiden wel tot een lagere uitstoot van koolstofdioxide, maar hebben niet noodzakelijk een betere water-voetafdruk," aldus Euractiv.com. "Windturbines en zonnepanelen zijn op dat vlak wel voordeliger, aangezien ze alleen water verbruiken tijdens de productie van de uitrusting. Een andere technologie, waarbij zonnewarmte met spiegels wordt geconcentreerd om stoomturbines aan te drijven, verbruikt daarentegen meer water dan de conventionele energie-ontwikkeling. Die installaties hebben water nodig voor het koelen en de reiniging van de spiegels. Deze installaties gebruiken twee tot drie keer meer water dan klassieke steenkoolcentrales. Bovendien zijn die installaties vaak gelegen in regio's met veel zonlicht en weinig water."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home