Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 21, 2010

Grensoverschrijdende gezondheidszorg cruciaal voor Europese e-health

Een nieuwe Europese wetgeving die patiënten de mogelijkheid zou bieden om buiten de nationale landsgrenzen gezondheidszorg te zoeken, zou volgens een aantal analisten een sleutelelement kunnen worden in de ontwikkeling van online medische diensten in Europa. Incompatibele informatica-systemen blijven volgens hen echter een belangrijke hinderpaal om die mogelijkheden te realiseren. Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar een grensoverschrijdende gezondheids-directieve zal worden uitgewerkt, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een revolutie in de gezondheids-technologie. De toepassing van technologie zou volgens de analisten ook tot belangrijke kostenbesparingen kunnen leiden.

"Informaticasystemen vormen een belangrijk probleem in de gezondheidszorg," aldus de website Euractiv.com. "In een aantal ziekenhuizen blijkt de computer-software uit de radiologie-afdeling niet compatibel te zijn met het systeem van de spoedgevallen. Maar ook het delen van testresultaten en de medische beeldvorming tussen ziekenhuizen kan een probleem vormen, wat grensoverschrijdende samenwerkingen moeilijk kan maken. Ook verschillen in taal en terminologie kunnen problemen opleveren, net zoals systemen van gegevensbescherming, waardoor het versturen van informatie tussen lidstaten problematisch wordt."

Een aantal analisten stellen dat e-health patiënten met zeldzame aandoeningen toegang zouden kunnen krijgen tot gespecialiseerde centra over heel Europa. "Dat kan tijd en geld besparen en de reisstress bij de patiënt in kwestie verlagen," wordt er opgemerkt. "Dat kan echter alleen worden gerealiseerd indien er geïnvesteerd wordt in gelijke onderwijsniveaus en internettoegang." Er wordt wel aan toegevoegd dat er ook zal moeten geïnvesteerd worden in de vorming van gespecialiseerde telemedicine-assistenten. Ook wordt opgemerkt dat artsen en verplegend personeel zullen moeten overtuigd worden om van e-health een succes te maken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home