Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 21, 2010

Russische innovatie-plannen blijven gehypothekeerd

De nobelprijs-winnaars Andre Geim en Konstantin Novoselov zeggen geen enkele intentie te hebben om terug te keren naar hun Russische geboorteland of betrokken te worden bij het nieuwe Russische innovatie-centrum Skolkovo. De twee natuurkundigen voeren aan dat de Russische regering mogelijk wel zwaar kan investeren in wetenschap, maar onderzoek zal volgens hen nog altijd worden afgeremd door corruptie, bureaucratie en een gebrek aan internationale teams en faciliteiten om baanbrekend werk te kunnen realiseren. Volgens hen zal het voor Rusland onmogelijk zijn om de beste wetenschappers en studenten van de wereld aan te trekken.

"Onze opleiding in Moskou behoorde tot de beste van de wereld, maar we hebben geen enkele intentie om terug te keren," voeren Geim en Novoselov aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. De krant voegt er aan toe dat Geim en Novoselov nochtans tot het soort wetenschappers behoort dat de Russische regering nodig heeft om van de lancering van het innovatie-centrum Skolkovo een succes te maken. De Nederlander Andre Geim en de Brit Konstantin Novoselov ontvingen onlangs de nobelprijs natuurkunde voor hun baanbrekend onderzoek inzake tweedimensionaal grafeen, het dunste en tegelijkertijd het sterkste materiaal ter wereld.

Geim en Novoselov merkten op Rusland voor professionele redenen verlaten te hebben en zeggen geen enkele reden te zien om hun vooruitstrevend onderzoekslaboratorium in Groot-Brittannië te verlaten. Geim heeft eerder al een officiële uitnodiging om in Rusland onderzoek uit te voeren, afgewezen. Ook Novoselov zegt geen interesse te hebben om in een mastodont zoals Skolkovo te werken en de voorkeur te geven aan een klein, dynamisch laboratorium. Geim verwijst naar de uitspraken van de gewezen Russische eerste minister Viktor Chernomyrdin, die zich ooit na een mislukte financiële hervorming had laten ontvallen dat Rusland wel het beste nastreeft, maar uiteindelijk op hetzelfde matige resultaat uitkomt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home