Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 21, 2010

Wereld heeft nog tien jaar om biodiversiteit te redden

De wereld heeft tien jaar tijd om een natuurcrisis te voorkomen. Dat is gezegd op een congres van de Verenigde Naties rond de problematiek van biodiversiteit in de Japanse stad Nagoya. Ryo Matsumoto, minister van milieu van Japan, benadrukte daarbij dat het verlies aan biodiversiteit onomkeerbaar dreigt te worden, tenzij er snel voor een ommekeer kan worden gezorgd. Hij voegde er echter aan toe dat er wel hoop mag geput worden uit het feit dat analyses hebben uitgewezen dat het verlies aan soorten en ecosystemen de wereldwijde economie elk jaar triljoenen dollars kost. Gehoopt wordt dat in Nagoya een nieuwe reeks doelstellingen voor het einde van het decennium kan worden afgesproken.

Ryo Matsumoto wees erop dat alle leven op aarde afhankelijk is van biodiversiteit. "De wereld nadert echter een keerpunt, waarna het verlies aan biodiversiteit onomkeerbaar dreigt te worden," merkte de Japanse milieuminister op. "Indien er geen proactieve inspanningen worden gedaan om de biodiversiteit te bewaren, zou dat keerpunt mogelijk de volgende tien jaar worden bereikt. De voorbije jaren is de milieuproblematiek grotendeels gedomineerd door de klimaatverandering, maar Achim Steiner, executive director van het United Nations Environment Programme (UNEP), stelt dat er op het politieke niveau geen besef is over het belang van het behoud van de biodiversiteit.

"De aarde is de enige planeet in het universum die deze vorm van leven heeft," voerde Steiner aan. "Dat alleen zou iedereen aan het denken moeten zetten. Belangrijker is nog echter dat we de fundamenten van het leven op deze planeet aan het ondermijnen zijn. Maar op het intergouvernementele vlak blijkt het bijzonder moeilijk te zijn om het belang van deze problematiek te beseffen." Gehoopt wordt dat economische argumenten het beleid wel zullen kunnen aanzetten om actie te ondernemen. Uit een onderzoek van de Verenigde Naties is immers gebleken dat het verlies aan biodiversiteit een verlies van 2 triljoen dollar tot 5 triljoen dollar veroorzaakt, meestal in armere landen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home