Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Vrouwen betalen meer voor auto


Autodealers laten vrouwen meer betalen voor een nieuwe auto. Dat blijkt uit een onderzoek van 'What Car?', een Britse automagazine. Dat kwam tot de vaststelling dat vrouwen veel minder korting kregen en ook geen extra opties aangeboden kregen.

Het onderzoek van het magazine bracht aan het licht dat vrouwen gemiddeld 800 euro meer betaalden voor een auto dan mannelijke klanten. Eén dame betaalde voor een nieuwe auto zelfs 2.700 euro meer.

Bij mannen die alleen naar de autodealers trokken, kreeg 86 procent een korting op de aangegeven prijs. Bij vrouwen was dit slechts 40 procent en de kortingen bleken ook veel veel minder groot te zijn. Koppels kregen wel grotere kortingen dan vrouwen alleen, zelfs als de vrouw het woord voerde bij de prijsonderhandelingen.

De klanten werden met een verborgen camera gevolgd.

Hongersnood Oekraine is genocide


De internationale gemeenschap moet erkennen dat de hongersnood die in de periode 1932-1933 aan miljoenen Oekrainers het leven heeft gekost, een genocide was die door Sovjet-dictator Jozef Stalin was georganiseerd. Dat heeft de Oekraiense president Viktor Joesjtsjenko benadrukt.

Het landbouwcollectivisme van Stalin ging gepaard met quota die de boeren, onder meer in Oekraine, moesten leveren. Om te overleven, hielden vele boeren echter voorraden achter en werden de cijfers vervalst. Toen Stalin dat ontdekte, reageerde hij keihard. Er volgden executies en verbanning naar de goelags. De overgeblevenen bleven zonder enig voedsel af.

Die hongersnood en terreur heeft waarschijnlijk aan ongeveer tien miljoen Oekrainers het leven gekost. Tijdens de opening over een tentoonstelling over die Oekrainse tragedie benadrukte president Joesjtjenko dat deze gruweldaad van Stalin als een genocide moet erkend worden.

Eerder al hebben de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, Hongarije en Litouwen de feiten als een genocide bestempeld.

Formule Eén heeft nieuwe eigenaar

De Britse investeringsgroep CVC Capital Partners heeft een meerderheidsparticipatie genomen in Formula One Group, het bedrijf dat het F1-wereldkampioenschap beheert. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt. Bernie Ecclestone blijft aan als F1-topman.



CVC Capital Partners heeft daarvoor Alpha Prema, een nieuwe entiteit, opgericht. Die zal de aandelen van de Bayerische Landesbank en Bambino Holdings, de maatschappij van de familie Ecclestone, overnemen.

Bambino Holdings heeft een aandeel van 25 procent in SLEC Holdings, de groep die eigenaar is van de talloze bedrijven die de Formule Eén leiden. De overige 75 procent is in handen van de Bayerische Landesbank (48 procent), JPMorgan Chase en Lehman Brothers.

Door de overeenkomst krijgt Alpha Prema 73 procent van de Formule Eén in bezit en meteen ook absolute controle. De nieuwe eigendomsstructuur zal echter wellicht geen invloed hebben op het dagelijks beleid van de Formule Eén. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt.

De aandeelhouders van Alpha Prema zijn CVC, Bambino, Ecclestone en het managementteam van de Formule Eén. SLEC-voorzitter Gerhard Gribkowsky en CVC-afgevaardigde Donald McKenzie zullen eveneens zitting hebben in de bestuursraad van Alpha Prema, samen met een vertegenwoordiger van Bambino.

Ecclestone noemde CVC een aandeelhouder met een strategie en visie op lange termijn, wat voor de teams, constructeurs en promotoren van de Formule Eén volgens hem stabiliteit zou betekenen. "Bovendien zijn ze vertrouwd met de motorsport en dus een ideale partner voor de Formule Eén," benadrukte hij nog.

CVC heeft in Europa 38 bedrijven. Eén daarvan is Dorna Sports, dat het jaarlijke GP-wereldkampioenschap voor motoren organiseert. De groep is ook meerderheidsaandeelhouder van de Britse Automobile Association. De nieuwe deal wordt vooral gezien als een poging om de Grand Prix Manufacturers Association (GPMA), die dreigde in 2008 met een concurrerende competitie te beginnen, te intimideren.

De GPMA bestaat uit de vijf grote constructeurs van de Formule Eén - BMW, DaimlerChrysler, Renault, Toyota en Honda - die de controle over de competitie willen overnemen. De meeste F1-teams - op uitzondering van Ferrari - eisen een grotere financiële transparantie.

Bovendien willen ze ook de invloed van de Internationale Autosport Federatie (FIA) beperken. Bij meningsverschillen willen ze zich kunnen richten tot het Court of Arbritation for Sport in plaats van tot het FIA-tribunaal. Daarnaast eisen ze ook dat de speciale veto-rechten, die alleen toegekend zijn aan Ferrari, worden afgeschaft.

De voorzitter van de Internationale Autosport Federatie is Max Mosley, een oude en hechte vriend van Ecclestone en in het verleden ook zijn raadsman en advocaat.

Macedonië krijgt grootste WLAN-netwerk

De Balkanrepubliek Macedonië krijgt het grootste WLAN-netwerk (Wireless Local Area Network) van de wereld. Dat zal immers het hele oppervlak van het land beslaan, waardoor meer dan 90 procent van de bevolking van thuis uit via de WLAN-technologie op het internet zal kunnen gaan en zal kunnen telefoneren.

Het draadloos netwerk, geleverd door het Amerikaanse Strix Systems, is het eerste dat het hele grondgebied van een land zal beslaan. Er wonen in Macedonië slechts twee miljoen inwoners, maar verwacht wordt dat het aanleggen van het netwerk een heel zware klus zal worden. Dat heeft vooral te maken met het onherbergzame karakter van het landschap.

Strix heeft al een draadloos netwerk ontwikkeld voor de Macedonische hoofdstad Skopje, waar ongeveer één miljoen mensen wonen. Ook alle 460 scholen van het land hebben al een breedband-verbindingen. Het is echter nog lang niet zeker hoeveel inwoners van het aanbod gebruik zullen kunnen maken. Twee jaar geleden bezat amper 40 procent van de bevolking een computer.

Somalië pakt piraterij aan

De Somalische regering heeft een Amerikaans veiligheidsbedrijf ingehuurd om de kustwateren te beschermen tegen piraten. De overeenkomst moet volgens de regering ook een einde maken aan illegale visserij.



Het Amerikaanse Topcat Marine Security krijgt van de Somalische regering een bedrag van 55 miljoen dollar om de territoriale wateren van het Afrikaanse land te bewaken. De overeenkomst is volgens de Somalische eerste minister Mohamed Gedi cruciaal zijn om de maritieme bronnen en de kustlijn van het land te beschermen.

Gedi benadrukte daarbij dat piraten en illegale vissers zware schade aanrichten en wenste de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat Somalië vastbesloten is om dergelijke praktijken te elimineren.

Hassan Abshir, de Somalische minister van visserij, benadrukte daarbij dat vissers zich moesten registreren en zich administratief in orde moesten stellen om langs de kust van het land te mogen vissen. Hij dreigde daarbij met het in beslag nemen van schepen en het arresteren van bemanningen.

Het Topcat-project omvat het creëren van uitvalsbasissen, het treinen van de kustwacht en het opzetten van Special Forces. Het bedrijf wil daarbij zelf ook patrouilles voeren op het water en vanuit de lucht om piraten te intercepteren.

Eerste minister Gedi stelde dat het programma tot doel moet hebben om de territoriale wateren van Somalië weerd veilig te maken voor het internationale scheepvaartverkeer. Het International Maritime Bureau en de Keniaanse National Union of Marine Aviation and Shipping Transport dringt al geruime tijd op de bescherming van schepen langs de kust van Somalië.

Het gebied is de voorbije periode steeds meer het toneel geworden van piraterij. Volgens de Kenya Ports Authority verplichtte dat fenomeen de rederijen om verder uit de kust te varen, waardoor de vervoerskosten gevoelig oplopen.

CIA op zoek naar vers bloed


De CIA heeft dringend nieuwe agenten nodig en is vooral op zoek naar mensen die Arabisch, Koreaans of andere strategische talen spreken. Hoewel de aanwervingsprocedures zijn versoepeld, is het voor de organisatie niet gemakkelijk om de mensen met de juiste vaardigheden te vinden.

"Amper vijf maand geleden moesten CIA-sollicitanten met kennis van strategische talen volgens CIA-directeur Porter Goss een lange wervingsprocedure doorlopen indien ze verwanten hadden wonen in het buitenland," meldt de krant USA Today.

Maar om het tekort aan dergelijke experts op te vullen en in te kunnen spelen op de eis van de president om het aantal analisten en buitenlandse agenten met de helft te verhogen, startte Goss een complete herziening van de wervingsprocedures. Veiligheidscontroles die vroeger achttien maanden duren, worden nu in enkele weken tijd afgehandeld.

Vorig jaar kreeg de CIA van de 9/11-onderzoekscommissie de kritiek dat het kader niet voldoende taalexperts omvatte en aanwervingsprocedures te lang aansleepten. Maar de CIA vreesde dat het gevaar te groot was dat kandidaten met buitenlandse banden geheime informatie zouden doorgeven. Familie en vrienden werden dan ook eindeloos doorgelicht.Leden van de 9/11-onderzoekscommissie vielen van hun stoel toen ze hoorden dat een recrutering van een geschikte kandidaat soms tot vijf jaar kon aanslepen.

Goss vertelde nog altijd bezorgd te zijn om veiligheidslekken, maar stelde dat de CIA door die lange controles waardevolle recruten heeft verloren. "Een terrorist die mensen vermoordt is veel gevaarlijker dan een terrorist die een geheim rapport leest," voegde hij daar aan toe.

Maar volgens CIA-wervingsverantwoordelijke Betsy Davis merkte op dat het nog altijd negen maanden duurt vooraleer een kandidaat weet of hij al dan niet aanvaard is. Davis voegde er echter aan toe zoveel mogelijk kandidaten te willen aannemen. Dat is een sterke koerswijziging ten opzichte van de periode na de Koude Oorlog, toen personeel moest afvloeien en nog nauwelijks nieuwe agenten werden aangeworven.

De CIA werft dan ook met advertenties en meer dan 800 recruteringsevenementen per jaar. De wervingsafdeling van despionagedienst telt ongeveer 200 full-time personeelsleden. Zij moeten recruten overtuigen dat hen een uitdagende carrière wacht, maar tevens duidelijk maken dat er een groot verschil is met wat ze in de bioskoop te zien krijgen.

Het probleem is volgens USA Today echter vooral dat veel kandidaten een CIA-job vooral als een tijdelijke job van enkele jaren zien. Die periode gaat echter al helemaal op aan opleidingen en de CIA wil dan ook agenten voor veel langere carrières.

Maar ook het zoeken van kandidaten met de juiste vaardigheden vormt een probleem. Ongveer 1,6 procent van de Amerikaanse staatsburgers spreekt thuis één van de strategische buitenlandse talen. Maar slechts een gedeelte daarvan heeft een academische graad. De vijver om in te vissen is dan ook bijzonder klein.

Ongeveer 27 procent van de kandidaten spreekt minstens één vreemde taal, maar zelden een taal die als cruciaal beschouwd wordt in de strijd tegen het terrorisme. Zo blijkt dat minder dan tien procent van de analisten voor Noord-Korea de taal van het land ook machtig is. Insiders stellen dan ook dat 40 procent van het analyse-werk zou moeten uitbesteed worden.

Goss heeft wel de opdracht gekregen om agenten in het veld langer op hun post te laten blijven. In het verleden werden ze dikwijls overgeplaatst op het ogenblik dat de locale situatie pas onder de knie begonnen te krijgen. Bovendien mag Goss agenten met belangrijke talenkennis hogere weddes betalen.

De CIA doet het volgens Goss beter dan in het verleden, maar voegt er aan toe dat een aantal problemen relatief moeilijk is op te lossen. "We zijn een overzeese organisatie," merkte hij op. "Dat betekent dat men soms levenskwaliteit moet opgeven. We zoeken naar de juiste persoon en moeten dan ook heel streng selecteren."

Volgens een specialist van de Federation of American Scientist recruteert de CIA op dit ogenblik wellicht meer dan 2.000personeelsleden per jaar.

Frankrijk negeert alcoholprobleem


Scandinaven en Britten hebben de naam zware drinkers te zijn, maar uit een rapport blijkt dat ook Frankrijk op dat vlak met een zwaar probleem worstelt. Eén op tien Fransen zou volgens dat rapport te maken hebben met een drankverslaving en elke dag zouden er vijf mensen sterven aan de gevolgen van alcoholverbruik.

Het rapport werd samengesteld door televisiejournalist Hervé Chabalier, zelf een gewezen alcoholieker. Hij stelt dat het Franse drankprobleem gedeeltelijk te wijten is aan politieke overwegingen. "De invloed van de wijnbouwers en de hele wijnindustrie op de regering heeft ervoor gezorgd dat de gevaren van alcohol-gebruik nooit echt zijn aangepakt," voert hij aan.

Chabalier stelt dat er één uitzondering was. In 1991 werd een beperking opgelegd aan de alcoholreclame. "Maar die is nooit helemaal toegepast en wordt nu weer ontmanteld," benadrukt de auteur. Hij stelt dat alle flessen met alcoholische inhoud een waarschuwing zouden moeten dragen waarin gewezen wordt op de gevaren van het drankgebruik.

Hij wil ook een nationale campagne om jongeren en jonge volwassenen - vooral vrouwen - te waarschuwen voor overmatig drankgebruik. "Alcohol is in Frankrijk cultureel altijd beschouwd als een alledaags gegeven," zegt hij. "Maar we mogen het niet langer behandelen als een alledaagse behoeft van de consument. Alcohol moet gedenormaliseerd worden."

De Franse wijnsector heeft het rapport van Chabalier al weggewuifd als alarmistisch en onpatriottisch. Maar het rapport stelt dat Frankrijk weliswaar niet het zuipgedrag van bijvoorbeeld Engeland kent, maar wel af te rekenen heeft met een veel minder zichtbaar probleem van een constante consumptie van alcohol, wat dikwijls al vroeg op de ochtend begint. "Dat maakt het probleem minder zichtbaar, maar daarom niet minder acuut," voert Chabalier aan.

Hoewel de wijnconsumptie in Frankrijk gevoelig is teruggevallen, zijn vooral jongeren overgestapt op bier, sterke drank en alcopops. Meer dan vijf miljoen Fransen - meer dan tien procent van alle volwassenen - zouden volgens het rapport een alcoholprobleem hebben. Ongeveer twee miljoen Fransen zouden alcoholverslaafden zijn.

Het rapport stelt verder dat het dronken sturen de grootste doodsoorzaak is onder jonge Fransen. Bovendien zouden jaarlijks meer dan 3.000 kinderen geboren worden met een fysieke of mentale handicap omdat de moeder tijdens haar zwangerschap zwaar gedronken heeft. Aan drank gerelateerde ziekten zouden jaarlijks 23.000 Fransen het leven kosten. Met ongevallen inbegrepen, zou dat aantal oplopen tot 45.000 slachtoffers.

Chabalier klaagt ook aan dat de Franse medische sector alcoholisme, onder invloed van de algemene nationale opstelling, niet beschouwt als een ziekte en dan ook weinig oog heeft voor het probleem. "In de weinige gespecialiseerde ziekenhuizen is er een wachttijd van drie maanden om een afspraak te kunnen vastleggen," merkt hij op. "Dat is lang genoeg om opnieuw naar het glas te grijpen."

Hollywood vindt zijn geweten terug


Het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig waren voor Hollywood een hoogtepunt van de bewust film, die maatschappelijke probleempunten aanpakte en daar ook nog een kaskraker mee werd. Die periode lijkt volgens een aantal analisten eventjes terug te zijn.

De bioskopen zagen een kwarteeuw geleden plots maatschappelijk betrokken films opduiken, zoals 'The China Syndrome' (1979), 'The Deer Hunter' (1978) of 'Salvador' (1986). Daarna werd het weer minder ernstig, maar dit najaar lijkt de trend volgens Jon Neumaier van The Star Central plots weer terug te zijn.

Hij verwijst daarbij onder meer naar 'The Constant Gardener' over corruptie bij de grote farmaceutische bedrijven in Afrika, 'Good Night, and Good Luck' over de strijd tegen het McCarthyism, 'North Country' over seksuele intimidatie, 'Syriana' over de delicate relatie tussen het westen en het Midden-Oosten, 'All the King's Men' over de politieke corruptie in het zuiden van de Verenigde Staten en 'Munich' over de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972.

"Maar in tegenstelling tot de films van dertig jaar geleden - met onder meer 'All the President's Men', 'Network', 'Norma Rae' en 'Brubaker' - zijn deze films nostalgisch in hun kritiek," vertelde professor Howard Good, mede-auteur van 'Media Ethics Goes to the Movies', aan Neumaier. "Misschien willen ze aangeven dat we in het verleden moeten kijken naar mensen die individualisme en bewustzijn toonden."

De films van dertig jaar geleden kwamen volgens Good rechtstreeks van de hoofdtitels van de media. "Maar het activisme uit post-Watergate blijft nu achterwege, zodat het publiek gemakkelijker die kritiek kan aanvaarden indien die naar het verleden verwijst," voerde Good nogaan.

"Het thema van de gerechtvaardigde verontwaardiging is nauwer betrokken met de film dan dat we misschien wel veronderstellen," benadrukte Kevin Hagopian, docent mediastudies aan de Pennsylvania State University. "De plot waarin een personage zijn ontevredenheid bevestigd ziet als een juiste zaak, behoort tot de Amerikaanse filmtraditie."

Hagopian verwees daarbij naar de klassieke westerns en een sociale stadsfilms uit de jaren dertig. "In de jaren zeventig sproten de films voort uit een politieke consensus van het land over anti-establishment," merkte hij op. "Dat is vandaag echter niet langerde norm. De verontwaardiging die nu getoond wordt, kan zelf beschouwd worden als een tegencultuur."

Toch stipte Paul Levinson, directeur mediastudies aan de Fordham University, aan dat de verontwaardiging over Irak en de huidige Amerikaanse regering duidelijk vergeleken kan worden met post-Watergate. "Hoe meer de mensen gefrustreerd raken, hoe intenser de filmonderwerpen worden," benadrukte hij. "Wanneer het Amerikaanse volk niet meer tevreden is met de machtsstructuren, staat er al snel een popcultuur op die daarop inspeelt."

Levinson voerde dan ook aan dat films een expressie kunnen zijn vaneen protest tegen politici, bedrijven of wie dan ook de macht in handen mag hebben. "De snelle mediaberichtgeving kan voor een gefragmenteerde presentatie zorgen, maar een film geeft een bevredigende verhalende structuur," meende hij. "Films kunnen onze verontwaardiging een structuur geven."

Ook Groenland krijgt breedband


Groenland krijgt nog voor het einde van het jaar toegang tot breedband-internet. Het netwerk krijgt een snelheid van 24 megabits per seconde, volgens de Duitse leverancier Siemens één van de snelste van Europa.

Ongeveer de helft van de 57.000 Groenlanders hebben toegang tot het internet. Dat is volgens Siemens vergelijkbaar met de situatie in de meeste geïndustrialiseerde landen. Het nieuwe netwerk is sterk genoeg om televisiebeelden door te sturen, waardoor het aanbod van de enige nationale zender en enkele locale stations kan uitgebreid worden.

Ook de mobiele telefonie zal verbonden worden aan het internet. Dat is tussen Siemens en Tele Groenland afgesproken. Daardoor worden dure en weinig praktische satellietverbindingen onnodig. Gewone telefoonkabels kunnen in het grootste gedeelte van het grondgebied niet gebruikt worden, want twee derden van het Groenlandse oppervlak is bedekt metpermafrost.

De telecommunicatie is volgens de Groenlandse autoriteiten bijzonder belangrijk in afgelegen gebieden, want daardoor kan een mobiele telefoon gebruikt worden tijdens tochten op het ijs of kunnen medische diagnoses doorgestuurd worden. De autoriteiten eisten dat elk dorp met minstens 70 personen toegang zou hebben tot de mobiele telefonie.

Wereldrecord voor Robbie Williams


De Britse popster Robbie Williams heeft een plaatsje gekregen in het beroemde Guinness Book of World Records. Op één dag tijd werden immers meer dan 1,6 miljoen tickets verkocht voor de wereldtoernee die Williams voor volgend jaar heeft voorzien. Het vorige record stond op naam van de Amerikaanse groep NSync.

NSync was de groep van zanger Justin Timberlake, ex-vriendje van Britney Spears en samen met Janet Jackson auteur van het beruchte nipplegate-schandaal. Vijf jaar geleden verkocht NSync voor zijn Amerikaanse toernee één miljoen tickets ter waarde van 40 miljoen dollars.

De toernee van Robbie Williams raakte op 19 november op enkele uren tijd helemaal uitverkocht. Dat zou een waarde van ongeveer 80 miljoen pond vertegenwoordigen. Het nieuwe record zal opgenomen worden in het Guinness Book 2007.

Inmiddels heeft Take That, de voormalige groep van Williams, besloten om na tien jaar weer samen te komen. Een aankondiging daarover werd vrijdag bekend gemaakt. De groep zou één miljoen pond aangeboden gekregen hebben om weer op toernee te gaan, maar dan zonder Williams.

Goedkoper naar de maan


Een Amerikaans ruimtevaartbedrijf beweert dat een reis naar de maan veel goedkoper kan georganiseerd worden dan het budget dat de ruimtevaartorganisatie Nasa daarvoor voorop stelt.

Het Californische bedrijf SpaceDev stelt dat veilige en relatief goedkope ruimtemissies naar de maan kunnen georganiseerd worden met behulp van bestaande technologie of innovatieve technologie die beschikbaar zal zijn tegen het tijdstip dat er opnieuw aan maanreizen kan worden begonnen.

De Nasa heeft voor zijn nieuwe bemande maanproject een bedrag van 104 miljard dollar, gespreid over dertien jaar, voorzien. Maar volgens SpaceDev kunnen dergelijke missies gerealiseerd worden aan in een fractie van de tijd die de Nasa daarvoor voorzien heeft en aan amper één tiende van de prijs.

SpaceDev stelt daarbij dat elke missie een wooneenheid in een baan om de maan of op het maanoppervlak zou inrichten. Die eenheden zouden ter plaatse blijven en zouden herbruikt kunnen worden, waardoor er maankolonies zouden kunnen uitgebouwd worden op één of meerder elocaties op de maan.

Het ruimtevaartbedrijf voorziet een maanreis tussen 2010 en 2015. De duur van een verblijf op de maan zou zeven of meer dagen duren, afhankelijk van de kosten en andere omstandigheden. Nieuwe technologieën zouden kunnen aangebracht worden door de Nasa, andere landen of de private sector.

Onder meer zou er volgens SpaceDev gebruik gemaakt kunnen worden van een raketstoel, die materiaal of astronauten vanuit een baan om de maan naar het maanoppervlak zou kunnen brengen. Die raketstoelen zouden bovendien in een noodgeval onderweg naar de maan, de ruimtecapsule terug kunnen sturen naar de aarde.

SpaceDev stelt veertig mensen op de maan te kunnen zetten aan de kosten die de Nasa zou maken voor één missie.

Ook China in de greep van podcasting


Net zoals in het westen, wordt ook het Chinese internet steeds meer geconfronteerd met het fenomeen podcasting. In alle grote steden zouden talloze podcasters audioprogramma's met de meest uiteenlopende onderwerpen op het internet zetten.

Podcasting laat internauten toe om eigen audioprogramma's op het internet te plaatsen. Dat gebeurt volgens het persbureau Xinhua ook steeds meer in China. Het land telt ongeveer tachtig miljoen internet-gebruikers. Daarvan is de helft jonger dan 25 jaar en volgens Xinhua heeft ongeveer 20 procent daarvan geld en tijd om actief te zijn met podcasting.

Eén van de belangrijkste Chinese podcast-kanalen is Wangyou.com, dat zijn content op zestien provinciale en regionale radiostations plaatst. Volgens Wangyou-topman Buddy Ye gaat het initiatief verder dan het uitzenden van persoonlijke ontspanningsprogramma's.

"Door samen te werken met de traditionele media, zoals televisie, radio of kranten, hopen we mensen te kunnen helpen om hun ervaringen bekend te maken en te delen met anderen," benadrukte Buddy Ye.

Economie in de media


Kate Moss is terug. Het Britse supermodel heeft een lucratieve deal van ruim 1,7 miljoen euro gesloten met Virgin Mobile, een aanbieder van mobiele telefonie. De 31-jarige Moss wordt het gezicht van het bedrijf, meldde de Britse krant The Sun vrijdag. Het fotomodel begint in december met de fotosessies voor een advertentiecampagne. De plaatjes worden in Los Angeles geschoten. "Ze ziet er beter uit dan ooit," citeerde The Sun een bron die dichtbij Moss staat. Het supermodel verloor haar werk voor Hennis & Mauritz, Chanel en Burberry nadat foto's van haar waren gepubliceerd terwijl ze cocaïne aan het snuiven was. Ze liet zich vervolgens opnemen in een Amerikaanse ontwenningskliniek. Moss verliet die kliniek eind oktober.

Brouwerij InBev heeft een nieuw glas ontworpen voor haar Jupilerbier. Daarin is het nieuwe logo verwerkt dat enkele maanden geleden gelanceerd werd. Vanaf januari stuurt InBev Belgium een team van 300 medewerkers op pad om in de 12.000 horecazaken in ons land, waar het Jupilerbier getapt wordt, het grootste deel van de glazen te vervangen. In totaal zullen circa 3 miljoen nieuwe glazen worden geleverd. Belangrijkste visuele verandering is het nieuwe schild. De naam Jupiler staat bovendien niet langer horizontaal maar verticaal op het glas. In de bodem van het glas staat het Jupilerschild nog eens. Op de nieuwe glazen is ook een indicatief maatstreepje aangebracht, waar de drie centimeter dikke schuimkraag idealiter zou moeten beginnen.

In het door de orkaan Katrina geteisterde New Orleans is vrijdag de dierentuin weer in gebruik genomen. Met de heropening zet de deels verwoeste en ontvolkte Amerikaanse stad weer een kleine stap richting normaliteit. Ongeveer duizend ouders en kinderen stonden al voor het opengaan van de poorten in de rij. De 120-jarige Audubon Zoo is een van de oudste en bekendste dierentuinen van Noord-Amerika. De orkaan van eind augustus richtte in het park vooral onder bomen schade aan. Drie van de 1500 dieren stierven. Maar in tegenstelling tot 80 procent van de stad, liep de hooggelegen dierentuin niet onder water na de doorbraak van dijken.

Na China maakt ook het Russische deel van Siberië zich op voor een golf van ernstig verontreinigd water in de rivier Songhua, die in Rusland Amoer heet. Vorige week stroomde na een explosie in een Chinese fabriek honderd ton van de giftige en kankerverwekkende stof benzeen de rivier in. Het Kremlin heeft vrijdag noodmaatregelen genomen om de schade te beperken. De speciale gezant van het Kremlin in het bedreigde gebied, Kamil Ischakov, heeft een noodcommissie op de zaak gezet. Die verzamelt door onder meer metingen zes keer per daginformatie over de vervuiling om de risico's voor de volksgezondheid te beperken. De bevolking wordt tweemaal daags op de hoogte gesteld van de situatie. Veel Russische parlementsleden winden zich op over de zaak en vinden dat China de schade moet vergoeden.

De Vietnamese metropool Ho Chi Minh-Stad is begonnen met het vergiftigen van duiven en andere vogels. Het voormalige Saigon hoopt met de ingrijpende maatregel de verspreiding van het gevaarlijke vogelgriepvirus te voorkomen. Ook vogels die als huisdier worden gehouden, moeten de stad uit. De H5N1-variant van het virus is al opgedoken in zeventien van de 64 Vietnamese provincies en heeft er sinds eind 2003 42 mensen het leven gekost. Het meest recente geval werd gemeld in het zuiden, waar ook Ho Chi Minh-Stad (10 miljoen inwoners) ligt. "We willen er zeker van zijn dat er geen vogels in destad over zijn om het risico op uitbraak van de vogelgriep zo klein mogelijk te maken," aldus de directeur van de stedelijke dienst voor diergezondheid.

De Mexicaan Angel Gurria wordt waarschijnlijk gekozen tot nieuwe baas van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De voormalige minister van Financiën kreeg vrijdag de steun van de meeste OESO-landen. Gurria is samen met de gewezen Poolse premier Marek Belka in de race voor de positie van secretaris-generaal. Volgens een OESO-woordvoerder heeft Gurria de steun van een meerderheid van de landen. Zijn aanstelling moet echter nog door OESO-landen worden goedgekeurd. Als zijn benoeming doorgaat volgt Gurria de huidige aanvoerder van de organisatie Donald Johnston op, die in juni 2006 opstapt. De Mexicaan staat bekend als een liberale econoom.

De Antwerpse havengemeenschap reageert zeer tevreden op de vier nieuwe Scheldeverdragen tussen Vlaanderen en Nederland die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Eén van die verdragen bevat de verdere verdieping van de Schelde. Met de goedkeuring is een belangrijke stap gezet naar de start van de verdiepingswerken in 2007, aldus Alfaport Antwerpen en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De Nederlandse regering moet nog beslissen over de ontwerpverdragen (dat gebeurt op 9 december), maar een ondertekening van de verdragen voor het einde van het jaar lijkt realistisch, aldus Vlaams minister van Openbare Werken en Leefmilieu Kris Peeters. Hij bevestigde daarmee wat minister-president Yves Leterme enkele weken geleden tijdens zijn bezoek aan Shanghai in het vooruitzicht stelde.

Het Japanse autoconcern Toyota heeft sinds de lancering van de wagen met de hybride-techniek al 500.000 exemplaren verkocht. De Prius combineert onder de motorkap een brandstof- en elektrische motor. De hybride motor zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en een lager verbruik. Alleen al in de eerste tien maanden van het jaar werden 194.000 exemplaren aan de man gebracht. Volgend jaar wil Toyota 250.000 stuks van de Prius van de band laten rollen. Vooral in Noord-Amerika is er een grote vraag naar de Prius."In België gingen tot nogtoe 788 exemplaren van de hand," zegt Etienne Plas, woordvoerder van Toyota Motor Europe. "Dat is niet zoveel, maar de verkoop komt nu op kruissnelheid," zegt Plas. Van de 788 werd alleen dit jaar tweederde verkocht.

Omega Pharma kijkt in de komende 2 tot 3 jaar uit naar overnames in Centraal-Europa. Dat zei gedelegeerd bestuurder en voorzitter Marc Coucke op een analistenmeeting. "De groei van de OTC-markt is er veel groter dan de 3 procent die wordt neergezet in Continentaal Europa. Bovendien is de wetgeving er gestabiliseerd," aldus Coucke. Coucke ging op de analistenmeeting ook dieper in op de prognoses voor 2006. "Alle cijfers gaan uit van een interne groei van 6 procent. Ze houden geen rekening met externe groei via overnames, iets waar Omega Pharma in 2006 opnieuw naar zal kijken."

De 52-jarige Belg Jean-Marie Bouckaert is de nieuwe algemeen directeur van 3 Suisses. Dat meldt de Franstalige zakenkrant l'Echo vrijdag. Bouckaert, die al enkele jaren bij 3 Suisses werkt, volgt Xavier Desjobert op aan het hoofd van het Franse postorderbedrijf. De Belg was sinds vijf jaar directeur van Blanche Porte, een Noord-Franse specialist in postorderverkoop, dat ook deel uitmaakt van 3 Suisses. Voordien was hij onder meer aan de slag in de marketingdivisie van het chemieconcern Henkel. 3 Suisses is een divisie van het concern 3 Suisses International. Dat overkoepelt verschillende activiteiten inzake verkoop op afstand, zoals Quadra, Cofidis en SEVAD.

Een groep Vlaamse toplui uit de economische wereld pleit in een uitgebreid manifest voor het opsplitsen van de Belgische staatsstructuur. Dat bericht De Standaard vrijdag. Het manifest van de zogenaamde Warande Groep komt er op initiatief van Remi Vermeiren, gewezen topman van de KBC Groep. Vermeiren heeft verschillende mensen - onder de naam Warande Groep - samengebracht rond het idee van een zelfstandig Vlaanderen. Dat resulteerde in een lijvig boek dat een pleidooi vormt voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa. Bij het manifest zijn nog andere toplui, maar geen politici betrokken: Herman De Bode (topman McKinsey België), René De Feyter (ex-gedelegeerd bestuurder VEV), Manu Ruys (ex-hoofdredacteur De Standaard) en Frans Crols (directeur Trends). Naar verluidt een 50-tal prominenten heeft het manifest ondertekend, onder andere ook baron Hugo Vandamme.

De UNESCO heeft vrijdag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed, zo maakt het kabinet van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux bekend. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Ook de reuzen uit Waalse steden als Aat enBergen en uit de Franse steden Kassel, Douai, Pézenas en Tarascon zijn erkend. Voor Mechelen is de erkenning van de Mechelse reuzenfamilie als werelderfgoed een extra culturele en toeristische troef. Als de reuzenfamilie door de straten trekt, komen de Mechelaars massaal de straten op. In 2000 gebeurde dit voor het laatst naar aanleiding van de Keizer Karelfeesten. Hoewel de volgende Ommegang pas in 2013 gepland is, overweegt schepen van Cultuur Frank Nobels om de Mechelaar begin 2006 in het Erfgoedcentrum Lamot de uitzonderlijke kans te geven om de reuzen te bewonderen.

Friday, November 25, 2005

Amerika wil geen Spaanse wapenverkoop


Spanje staat op het punt om vliegtuigen en schepen te verkopen aan Venezuela voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro. Maar de Verenigde Staten hebben gedreigd de verkoop te zullen blokkeren. Gesteld wordt dat deze verkoop het evenwicht in de regio in gevaar zou kunnen brengen.

De Venezolaanse president Chavez is een bittere vijand van de Verenigde Staten en een fan van Fidel Castro. Het contract tussen Spanje en Venezuela zou maandag in Caracas ondertekend worden en omvat vier patrouilleschepen, vier korvetten, tien C-295 transportvliegtuigen en twee verkenningsvliegtuigen.

Het contract betekent een enorme opsteker voor de kwakkelende Spaanse scheepsbouw en de militaire industrie van het land. De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero benadrukte dat de toestellen Venezuela zouden kunnen helpen in de strijd tegen de drugshandel.

De Verenigde Staten stellen echter dat een gedeelte van de militaire hardware van Amerikaanse makelij is en dat de Amerikaanse regering het recht heeft om de verkoop tegen te houden. Een gedeelte van die apparatuur zou kunnen vervangen worden door Europese of Israëlische versies, maar dat zou de kostprijs gevoelig opdrijven.

De wapenindustrie bekijkt de evolutie van het dispuut argwanend. De Verenigde Staten beginnen zich immers steeds meer te verzetten tegen wapenverkopen tussen VS- bondgenoten en andere landen.

Oliebedrijven slepen Jemen voor arbitragekamer

Twee Amerikaanse oliebedrijven hebben een arbritage-procedure opgestart tegen de regering van Jemen, die vorige week een olieveld, ter waarde van meer dan één miljard dollar per jaar en uitgebaat door de twee bedrijven, inpalmde en toewees aan een overheidsbedrijf.

De Yemen Exploration and Production Company (YEPC), een joint-venture van Hunt Oil en Exxon Mobil, heeft tegen die onteigening een arbitrage-producedure opgestart bij de Internationale Handelskamer in Parijs. "YEPC ziet zich verplicht tot deze stap omdat de regering van Jemen zijn contractuele verplichtingen niet nakomt," aldus Ray L. Hunt, de topman van Hunt Oil.

Het overheidsbedrijf zou de volgende twintig jaar het betrokken olieveld beheren. Het originele contract tussen YEPC en de regering van Jemen werd getekend in 1982 voor een duur van twintig jaar vanaf de eerste commerciële productie. Die startte twee jaar later. Vorig jaar werd de overeenkomst verlengd voor vijf jaar, maar dat contract werd verworpen door het parlement van Jemen.

De beslissing van de regering van Jemen om het beheer toe te vertrouwen aan een eigen onderneming zou volgens analisten vooral te maken hebben met de recente stijgingen van de olieprijzen. Daarbij laten ze verstaan dat een aantal populistische regeringen door die prijsstijgingen een groter gedeelte van de koek voor zich willen hebben en zich dus vijandiger opstellen tegen buitenlandse investeerders.

Dat scenario werd volgens hen eerder ook al vastgesteld in Bolivië en Venezuela. Verwacht wordt dat de Internationale Handelskamer zich wellicht eind volgend jaar of in 2007 zal uitspreken over het dossier. Opgemerkt wordt dat het in het verleden heel zelden gebeurde dat een privébedrijf een arbitrage opstartte tegen een land, maar er wordt aan toegevoegd dat dit de jongste tijd meer blijkt te gebeuren.

Merkel zorgt voor internetprobleem


De verkiezing van Angela Merkel tot bondskanselier heeft de internet-specialisten van de Duitse regering voor een vervelend probleem gesteld. De officiële titel van Merkel is immers Bundeskanzlerin, maar die website is al ingenomen.

Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder kon werken met de website Bundeskanzler.de, maar met een vrouwelijke kanselier moest ook die titel aangepast worden. Maar de website Bundeskanzlerin.de is al ingenomen.

De website werd in 1998 al geregistreerd door Lars M. Heitmüller. Op de website wordt aangevoerd dat de website in reserve werd gehouden tot er in Duitsland een eerste vrouwelijke kanselier aan de macht zou komen, zodat hij de website officieel zou kunnen overdragen.

Het probleem lijkt dus opgelost te kunnen worden. Voorlopig kan men alle gegevens over Angela Merkel terugvinden onder de vrij complexe Bundeskanzlerin.bundesregierung.de. Ook via de vroegere website Bundeskanzler.de komt men automatisch terecht op de nieuwe site van Angela Merkel.

Finland en Canada werken aan nucleaire uitbreiding


Finland zal over tien jaar het energieverbruik uit duurzame bronnen met 25 procent hebben verhoogd. Dat moet blijken uit een rapport dat de Finse regering zopas heeft gepubliceerd. Dat streven wordt onder meer gesteund door een vijfde kerncentrale, waarvan de bouw enkele weken geleden is begonnen en die in 2009 in gebruik genomen zou moeten worden.

Bovendien stelde de Finse regering dat tegen dezelfde streefdatum het globale energieverbruik van het land met vijf procent zou zijn gedaald. "Er zijn al belangrijke resultaten geboekt op het vlak van efficiënter energiegebruik," aldus de Finse overheid. "Deze inspanningen zullen nog opgedreven worden door nieuwe energiebesparende maatregelen."

Op termijn wil Finland de stijging van het energieverbruik tot stilstand brengen en zelfs ombuigen tot een daling. Over twintig jaar zou het gebruik van duurzame energiebronnen in Finland gestegen moeten zijn met 40 procent.

Ook in het Canadese Ontario wordt overwogen om de capaciteit van de kerncentrale van Darlington uit te breiden. Het zou gaan om de bouw van twee reactors die samen voldoende energie zouden leveren voor de behoefte van één miljoen gezinnen. Een beslissing zou het bestuur van de Canadese provincie nog niet genomen hebben, maar er zou al wel gepraat zijn met de locale politieke vertegenwoordigers.

Die blijken zich achter de uitbreiding van de kerncentrale scharen. John Mutton, de burgemeester van Clarington, stelde dat Darlington de beste keuze was om een nieuw nucleair project op te starten. "Het zou voor tienduizenden manuren nieuwe jobs creëren," vertelde hij aan Canadian Press. Bovendien ligt in Darlington een infrastructuur die gericht is op een uitbreiding.

Europa paradijs voor persvrijheid


Amper 39 procent van alle landen ter wereld kent een echte persvrijheid. Dat besluit het boek 'Freedom of the Press 2005' van uitgeverij Freedom House. Europa is volgens auteur Karin Deutsch Karlekar veruit koploper op het gebied van persvrijheid, maar elders in de wereld is het volgens haar daarmee nog altijd heel pover gesteld.

'Freedom of the Press' wordt sinds 1980 jaarlijks uitgegeven. Dit jaar werden 194 landen in het overzicht opgenomen. Daarbij wordt gesteld dat in een aantal landen een lichte vooruitgang werd geboekt tegenover vorig jaar, maar tocht stelt Karlekar dat de persvrijheid er wereldwijd duidelijk is op achteruit gegaan.

In amper 39 procent van de bestudeerde landen is er volgens de auteur sprake van persvrijheid. Daarnaast beschouwt ze nog eens 26 procent van de landen als relatief vrij. Maar in 35 procent is er volgens haar helemaal geen sprake van persvrijheid.

Karlekar stelt dat Centraal-Azië en de Kaukasus een steeds groter probleemgebied wordt, terwijl in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 84 procent van de landen volgens haar geen persvrijheid kennen. Europa blijft de regio met de grootste persvrijheid. Daar heeft 92 procent van de landen een vrije pers.

Maar Karlekar voert ook aan dat een levendige mediasector de persvrijheid in een aantal landen in gevaar kan brengen. Dat blijkt uit een aantal gevallen, waar regeringen zich door een actieve pers rond gevoelige onderwerpen gedwongen voelen om een restrictiever mediabeleid te voeren.

Opnieuw winstcijfers voor Opel?


Moederbedrijf General Motors mag dan misschien in slechte papieren zitten, maar de Duitse autoconstructeur Opel zou op weg zijn om het lopende jaar met winst af te sluiten. Dat zou vooral te danken zijn aan het succes van de nieuwe Zafira en Astra.

Eerder al werd gesteld dat GM Europe dit jaar zijn verlies zou kunnen beperken tot ongeveer 300 miljoen dollar. Dat is de helft minder dan de 742 miljoen verlies die in 2004 moest worden ingeschreven. Het zouden vooral problemen bij het Zweedse Saab zijn die op de resultaten van GM Europe wegen.

Analisten stellen dat de situatie bij Opel dankzij de successen van de nieuwe Zafira en Astra duidelijk aan het verbeteren zijn. Er wordt gesteld dat het bedrijf dit jaar dan ook wel eens opnieuw winst zou kunnen maken.

GM Europe maakt sinds 1999 onophoudelijk verlies. Dat leidde tot het schrappen van 12.000 banen, waarvan 9.500 in Duitsland. General Motors zelf sluit in Noord-Amerika ook een reeks fabrieken, waarbij 30.000 banen zullen verdwijnen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar maakte de autoconstructeur drie miljard dollar verlies.

Cocaïne in opmars in Europa


De cocaïnehandel vindt in Europa een steeds grotere markt. Die waarschuwing komt van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDA). In Groot-Brittannië en Spanje zou het probleem nagenoeg even erg zijn als in de Verenigde Staten. Maar ook elders steekt de drug volgens het rapport steeds meer de kop op.

Het rapport stelt dat in de Europese Unie ongeveer negen miljoen mensen, drie procent van de volwassen bevolking, al cocaïne hebben genomen. Ongeveer 3,5 miljoen zouden de drug tijdens de jongste twaalf maanden hebben genomen. De voorbije maand zou dat echter al gestegen zijn tot 1,5 miljoen.

"Historisch gezien, was cocaïne in Europa altijd een vrij zeldzame drug," benadrukte Paul Griffiths, wetenschappelijk coördinator van de organisatie. "Maar stilaan werd de drug steeds meer beschikbaar in de grote metropolen van Groot-Brittannië, Spanje en Nederland. Nu is cocaïne in die drie landen duidelijk aanwezig en er moet ook gevreesd worden voor een verdere verspreiding."

In Groot-Brittannië en Spanje zou meer dan vier procent van de bevolkingsgroep van 15- tot 34-jarigen het voorbije jaar cocaïne gebruikt hebben. "Dat komt heel dicht in de buurt van de cijfers van de Verenigde Staten, waar cocaïne al veel langer een probleem vormt dan in Europa," aldus het rapport.

In beide landen gebruiken jonge volwassenen meer cocaïne dan ecstasy of amphetamines. In Groot-Brittannië lijkt het cocaïne-gebruik zich echter te stabiliseren, maar onder meer in Frankrijk de kop op te steken. De drug zou in de Europese Unie jaarlijks bijdragen tot de dood van verscheidene honderden mensen.

Bruce Lee symbool tegen onrechtvaardigheid


Voor de jongerenbevolking van de Bosnische stad Mostar is Bruce Lee een symbool van de strijd tegen etnische scheiding. De filmster krijgt er zaterdag dan ook een standbeeld. Eén dag later gebeurt trouwens hetzelfde in Hong Kong, de thuisstad van Bruce Lee.

De Urban Movement of Mostar nam twee jaar geleden het initiatief omeen standbeeld voor Bruce Lee op te richten als symbool van de strijd tegen etnische scheidingen. "Lee werd gekozen omdat hij een voorbeeld was voor alle bewoners van Mostar, waar tijdens het Balkanconflict tussen 1992 en 1995 zwaar werd gevochten tussen Moslims en Kroaten.

Tijdens die oorlog werd ook de wereldberoemde Ottoman-brug uit de 16de eeuw vernietigd. Die werd vorig jaar na lange restauratiewerken weer geopend. De stad wordt nu door de twee etnische groepen samenbestuurd, maar de afstand blijft. Elke bevolkingsgroep heeft eigen monumenten opgericht en straten genoemd naar eigen helden.

"We kozen voor Bruce Lee als symbool voor de strijd tegen onrechtvaardigheid," benadrukte een woordvoerder van de initiatiefnemers dan ook tegen het persbureau AFP. Het standbeeldwordt zaterdag opgericht in een park. Daarmee is Mostar één dag vlugger dan Hong Kong. Daar wordt zondag immers een standbeeld opgericht ter ere van de acteur, die dit jaar 65 jaar zou zijn geworden. Bruce Lee overleed in 1973.

Thaise studentes moeten zich deftiger kleden


Thaise universiteiten dringen er bij vrouwelijke studenten op aan minder sexy kledij te dragen. De Thaise regering en de
universiteitsdirecties stellen dat uitdagende kledij bijdragen tot een verlies aan moraal bij de studenten.

De universiteitsbesturen stellen dat vrouwelijke studenten zich niet langer in nauwsluitende shirts en te korte rokken zouden mogen kleden. "De voorkeur van de studenten voor ongepaste kledij geeft een slecht voorbeeld," aldus woordvoerders van de Rajabhat Mahasarakham University.

De universiteit is zelfs van plan om posters uit te hangen waarin een correct schooluniform wordt getoond. "Zo kunnen de studentes zich op de juiste manier kleden," wordt er aan toegevoegd. De kledij op de posters zal dan ook bestaan uit losvallende shirts en langere rokken, die tot aan de knie zullen reiken..

Docenten zullen het recht krijgen om studenten in ongepaste kledij toegang tot de lessen te ontzeggen. "Studenten zouden moeten beseffen dat hun plicht is te studeren en zich te gedragen als goede burgers," luidt het nog.

Nederlanders zijn hufters


Nederlanders worden grotere hufters. Dat stellen een aantal Nederlandse sociologen. Dat komt volgens hen omdat het zelfvertrouwen van de voorbije decennia tot een assertieve levensstijl heeft geleid.

"Nederlanders zijn in korte tijd opgeklommen tot de hufterigste verkeersdeelnemers van Europa," merkt het magazine Intermediair op. "Een enquete van TNS Nipo liet recent zien dat 90 procent van de Nederlanders zich ergert aan asociaal gedrag van anderen. Paradoxaal genoeg zegt 87 procent zich immer aan de regels te houden."

Intermediair verwijst ook naar een enquête van De Telegraaf, waaruit blijkt dat 78 procent van de Nederlanders een hekel heeft aan bumperklevers, terwijl 68 procent zich ergert aan mensen die onnodig op de linkerbaan rijden. "Deze cijfers lijken elkaar te overlappen," aldus het magazine. "Nederlanders ergeren zich aan elkaar."

Volgens cultuursocioloog Gabriel van den Brink hebben Nederlanders zich een assertieve levensstijl aangemeten. "Deze manier van leven is ontstaan dankzij het zelfvertrouwen opgedaan in de jaren tachtig en negentig," stelt hij. "Nederlanders hebben meer eigenwaarde en eisen meer respect."

Socioloog Bas van Stokkom van het Centrum voor Ethiek aan de Radboud Universiteit voegt daar in het magazine aan toe dat veel hufterigheid wordt veroorzaakt door het onbegrip van hoogopgeleiden voor het lagere tempo van de minder opgeleiden.

Seks niet hoog op vrouwelijk prioriteitenlijst


Bij goed opgeleide, geëmancipeerde vrouwen staat seks niet bijzonder hoog op het prioriteitenlijstje. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Nederlandse weekblad Opzij. Daarbij bleek alleen de tuin bij de ondervraagde dames nog minder in de smaak te vallen dan een vrijpartij.

De ondervraagde vrouwen lieten blijken dat ze zich vooral geen leven kunnen voorstellen zonder hun vrienden. Dat werd door 82 procent vande deelnemers als grootste prioriteit naar voor geschoven. Op de tweede plaats kwamen boeken (80 procent) en pas daarna werd aan de partner gedacht (75 procent).

Op de vierde plaats kwamen de kinderen (70 procent), familie (69 procent), vakantie en reizen (56 procent), hobby's (49 procent) en seks (38 procent). Alleen de tuin geniet bij de ondervraagden nog minder interesse (33 procent).

Vrouwen met kinderen zijn trouwens meer dan wie ook geschikt voor een managementsfunctie. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse journaliste Katherine Ellison over het moederbrein. Daarin wordt gesteld dat moeders immers efficiënter, veerkrachtiger engemotiveerder zijn.

Ellison voert aan dat mannelijke bedrijfsleiders met het vooroordeel rondlopen dat moeders hoogst ongeschikt raken voor een uitoefenen van een leidinggevende functie. Ze zouden immers alleen maar aan luiers en borstvoeding denken en zich dus niet meer op hun werk kunnen focussen.

Dat wordt door Ellison echter ontkend. "Moeders kunnen met gemak verschillende taken tegelijk aan, iets waarin mannen vaak schromelijk tekort schieten," voert ze aan. "Moeders zijn vriendelijker en empathischer dan mannen. Het omgaan met en zinvol bezighouden van kibbelende bengels heeft hen geleerd wat coaching en teambuilding is, om nog maar te zwijgen van hun onderhandelingsvermogen."

Madeleine Albright, de vroegere Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, raadt trouwens alle solliciterende moeders aan om in hun CV prominent te vermelden hoeveel kinderen ze hebben grootgebracht.

Schotland beste Britse economie


Schotland kent dit jaar een grotere economische groei dan de rest van Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Scottish Item Club (Ernst & Young). Het Schotse bruto binnenlands product zal dit jaar immers een groei kennen van 1,7 procent, terwijl het Britse gemiddelde 1,6 procent bedraagt.

Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het consumentenvertrouwen. Dat blijft in Schotland blijkbaar merkelijk hoger dan in de rest van Groot-Brittannië, waar de bevolking de geldbeugel gesloten houdt en zijn schulden probeert te verminderen.

De Schotse economie kreeg sinds 2000 nochtans enkele rake klappen. Zokende de elekronica-sector er eind 2000 een ernstige crisis, terwijlin 2003 en 2002 de groei van de financiële sector een gevoelige daling kende. De zakelijke sector kreeg er vorig jaar zijn deel van de klappen.

Dergelijke tegenvallende resultaten worden ook volgend jaar niet meer verwacht. Dan zou de groei, net zoals in de rest van Groot-Brittannië, vooral steunen op investeringen en export in plaats van op de consumptie.

Volgend jaar zou Schotland een economische groei kennen van 1,9 procent, maar het Britse gemiddelde zou dan op 2,2 procent komen. In 2007 zou dat voor Schotland oplopen tot 2,3 procent en voor Groot-Brittannië tot 2,8 procent.

Economie in de media


In Brazilië wordt weer de mooiste vrouwelijke gevangene van het land gekozen. De jury bestaat uit voetballers en journalisten, maar ook uit bewaarders en medegevangenen. De hoofdprijs voor de titel Miss Gevangenis 2005 is een geldbedrag van 350 real (135 euro). Bovendien betekent het volgens één van de organisatoren een onderbreking van de dagelijkse sleur. De deelnemende vrouwen hopen echter ook op eeuwige roem en een carrière als model als ze eenmaal uit de gevangenis zijn. De winnares van vorig jaar, Fernanda Maria de Jesus, werd vervroegd vrijgelaten, maar is nog niet doorgebroken in de modellenwereld. De Miss-verkiezing wordt gehouden in de Carandiru vrouwengevangenis van Sao Paolo en er doen zo'n veertig dames uit tien penitentiaire inrichtingen mee.

De voormalige Duitse kanselier Gerhard Schröder wordt raadgever van de Zwitserse persgroep Ringier. Dat heeft uitgever Michael Ringier donderdag bekendgemaakt. Schröder begint zijn functie vanaf 1 januari volgend jaar. Hij zal de Zwitserse groep raad geven omtrent internationale politiek. Ringier is de belangrijkste Zwitserse persgroep en geeft onder meer Blick uit. Hoeveel Schröder voor zijn advies betaald krijgt, is niet bekend gemaakt. Maar volgens Ringierdoet de oud-kanselier het niet voor het geld, want dat hij anders wel een andere activiteit zou hebben gekozen.

De Zuid-Koreaanse onderzoeker dr. Hwang Woo Suk heeft ontslag genomen uit al zijn functies. De pionier van het klonen en het stamcelonderzoek erkende donderdag dat zijn team gebruik heeft gemaakt van eicellen van jonge researchers uit het team. Op een persconferentie in de Nationale Universiteit van Seoel bood hij publiek zijn verontschuldigingen aan voor die onorthodoxe handelswijze. Dr. Hwang en zijn team haalden vorig jaar wereldwijd het nieuws door als eersten menselijke embryo's te klonen en er stamcellen uit te verwijderen. In augustus verbaasde het team met de eerste gekloonde hond.

De toename van het digitaal fotograferen heeft ertoe bijgedragen dat het water in de Zweedse hoofdstad Stockholm een stuk minder vervuild is. Dat hebben Zweedse deskundigen donderdag bekend gemaakt. Het zilvergehalte van het water in en rond Stockholm is de laatste vijf jaar met meer dan de helft gedaald. Dit is een gevolg van het feit dat steeds minder Zweden hun foto's op de traditionele manier laten ontwikkelen; bij dat proces wordt zilver gebruikt. Het merendeel van het zilver in het water was traditioneel afkomstig van fotolaboratoria, zei Ragnar Lagerkvist van de Stockholmsewaterautoriteiten.

De chemische vervuiling van het Belgische deel van de Noordzee lijkt tot stilstand gekomen. Dat zegt Patrick Roose, hoofd van het laboratorium van de Beheerseenheid van het Mathematische Model van de Noordzee (BMM). "De federale en regionale maatregelen die de jongste jaren werden genomen, werpen duidelijk vruchten af. Enige alertheid is wel noodzakelijk. Het mariene ecosysteem zal ook nog de nodige tijd nodig hebben om zich te herstellen." Er werden geen stijgende trends vastgesteld. De minst positieve waarden uit het onderzoek zijn die van de PCB's. Deze stoffen hebben het meest persistente karakter. Voor nikkel liggen de concentraties volgens de onderzoekers onder de achtergrondconcentraties. De waarden van arseen, chroom en koper liggen zeer dicht bij deze achtergrondconcentraties.

Een tachtig kilometer lange strook benzeen op de Chinese rivier de Songhua heeft donderdag de stad Harbin bereikt. De 4 miljoen inwoners zitten zonder water omdat de autoriteiten het aftappen van drinkwater uit de rivier hebben stopgezet. De laag benzeen, een uiterst schadelijk product, bereikte donderdagmorgen Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang. De vervuiling is het gevolg van de ontploffing, op 13 november, van een petrochemisch bedrijf, 380 km stroomopwaarts in de naburige provincie Jilin. De Chinese autoriteiten hebben tot woensdag gewacht om de omvang van de vervuiling toe tegeven. De Canadese diepvriesproducent McCain heeft bekendgemaakt dat de productie in zijn frietfabriek in Harbin voorlopig is stopgezet. De bierproductie van de Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch in Harbin is niet getroffen, omdat het bedrijf eigen waterputten heeft. Drinkwater uit die putten wordt nu met behulp van tankwagens verdeeld in de stad.

Zweden wil over vijftien jaar niet langer afhankelijk zijn van olie. Een commissie moet gaan bekijken hoe het Scandinavische land dat kan bereiken, zo heeft premier Goeran Persson donderdag aangekondigd. De commissie telt acht leden, hoofdzakelijk directieleden uit het bedrijfsleven, deskundigen uit de energiesector en professoren, zo staat in een regeringsverklaring. Onder hen is Volvo Trucks directeur Leif Johansson. De commissie heeft de opdracht gekregen om een beleid uit te stippelen in samenwerking met Persson. In de eerste helft van volgend jaar wordt het eerste rapport van de experts verwacht.

De landbouwministers van de Europese Unie hebben donderdag een akkoord bereikt over een ingrijpende vrijmaking van de suikersector. Ze zijn het eens geworden over een prijsdaling van 36 procent. Dat is bekendgemaakt door een woordvoerder van de Britse minister Beckett, die de vergadering voorzat. De liberalisering is nodig wegens de wereldvrijhandel. De wereldhandelsorganisatie WTO eiste dat Europa de verregaande bescherming van zijn suikertelers afbouwt. Dat moet de weg vrijmaken voor massa's rietsuiker uit Brazilië en Australië. Zuid-Europese ministers hadden zich bij de vergadering lang verzet tegen de plannen. Zij zouden hun teelt grotendeels verliezen. De Europese Commissie overtuigde de ministers donderdag met een veel riantere compensatie. Landen die meer dan de helft van hun suikerproductie sluiten, kunnen vijf jaar lang het inkomensverlies van de boeren tot 100 procent compenseren.

De Canadese regering betaalt 1,7 miljard dollar als schadevergoeding aan Indianen die zijn misbruikt toen ze als kind op een kostschool zaten. Ongeveer 80.000 mensen komen voor de compensatie in aanmerking. Ongeveer 15.000 Canadese Indianen hebben claims ingediend bij de overheid en de kerken die de kostscholen bestuurden. De rechter moet het overheidsvoorstel nog goedkeuren, maar leiders van de Indianen hebben er positief op gereageerd. De Indianen zeggen dat hun decennia lang fysiek geweld is aangedaan of dat ze seksueel zijn misbruikt. Het gaat om 130 scholen die in afgelegen gebieden werden opgericht in een poging de oorspronkelijke bewoners te assimileren met de nieuwkomers. Kinderen van Indianen die in zulke gebieden woonden, waren verplicht naar school te gaan. Ze werden bij hun ouders weggehaald en mochten hun inheemse taal niet langer spreken. De meeste scholen werden in de jaren zeventig gesloten.

Veilinghuis RM Auctions brengt in januari één van de vier Aston Martins DB5 onder de hamer die in de James Bond-films Thunderball en Goldfinger is gebruikt. Volgens de verkoper is het de eerste maal in 35 jaar dat de auto wordt aangeboden. De auto, met chassisnummerDB5/2008/R, was de afgelopen dertig jaar te bewonderen in een automuseum te Tennessee. Van de bijzondere bolides zijn nog maar driestuks over, waarvan één in Nederlandse handen. Hij maakt deel uit vande adembenemende Louwman Collection in Raamsdonksveer. Het aangeboden exemplaar is volgens opgave van RM Auctions uitgerust met de befaamde James Bond-gadgets, zoals de uitschuifbare bumpers, de schietstoel, het kogelvrije achterscherm, rookblazers en draaibare nummerplaten YRE186H, 007JB en JB007. Het verwachte hoogste bod ligt tussen de 400.000 en 500.000 Amerikanse dollars.

Het Auschwitz-museum in Polen heeft enkele tientallen partituren gekocht die hebben toebehoord aan het gevangenenorkest van het naziconcentratiekamp. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd. Veel van de partituren, die in het bezit waren van een anonieme Poolse verzamelaar, zijn handgeschreven en dragen het stempel van het beruchte vernietigingskamp. Het gaat om muziek van onder anderen Giuseppe Verdi, Josef Rixner, Carl Robrecht, Walter Jäger, Heinrich Stercker en Franz von Suppe. Het orkest in Auschwitz telde volgens historici ongeveer honderd leden in mei 1942. Veel musici die Auschwitz overleefden, zeiden later dat zij dat slechts aan hun muzikale talent te danken hadden. Het orkest begeleidde de duizenden dwangarbeiders in het kamp met marsmuziek als zij naar hun werkgingen.

Thursday, November 24, 2005

Babylon krijgt restauratie


Een internationaal archeologisch project zal de restauratie van de historische stad Babylon in Irak voor zijn rekening nemen. De Unesco heeft zich akkoord verklaard met het project en overweegt om Babylon op zijn lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. De stad werd zwaar beschadigd door Amerikaanse en Poolse militairen.

De werkzaamheden in Babylon, één van de belangrijkste historische vindplaatsen ter wereld, zullen gecoördineerd worden door het Duitse Archeologische Instituut. Maar ook vertegenwoordigers van Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten, Irak, Japan, Italië en Nederland zullen onder leiding van de Iraakse autoriteiten en de Unesco aan de restauratie meewerken.

De schade is afkomstig van Amerikaanse en Poolse militairen die gelegerd waren in een militaire basis in Babylon. Daarbij werd volgens het Duitse Archeologische Instituut een grootschalige schade aangericht aan de oude stad, onder meer door zware militaire voertuigen, de aanleg van een landingsbaan en de bouw van benzinestations.

De Duitse wetenschappers stellen dat eerder, tijdens het regime van Saddam Hussein, in Babylon ook al grote schade was aangericht door de aanleg van ondergrondse parkeerplaatsen en restaurants ten behoeve van toeristen. De Unesco overweegt om Babylon een status van bedreigd werelderfgoed te geven. Dat zou leiden tot een automatische bescherming en financiering van restauratieprojecten.

Wordt Groot-Brittannië een ruimtedwerg?


In december zal er tussen het Europese Space Agency (ESA) en Groot-Brittannië onderhandeld worden over de Britse deelname aan toekomstige projecten. Maar door een gebrek aan financiële middelen wordt die samenwerking volgens sommige Britse politici wellicht zwaar gehypothekeerd.

"Tenzij er zwaar geïnvesteerd wordt in de nationale ruimtevaartindustrie, dreigt Groot-Brittannië achter te blijven enbelangrijke kennis te verliezen," waarschuwt het Labour-parlementslid Bill Olner. Minister Malcolm Wicks stelt echter dat de regering de investeringen opdrijft en beter gebruikt maakt van zijn investeringen dan andere landen.

De Britse regering investeert jaarlijks ongeveer 200 miljoen pond aan de ruimtevaart. Drie jaar geleden was dat nog 160 miljoen pond. Groot-Brittannië staat op dit ogenblik wereldwijd op een 16de plaats. In vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk, dat 1,9 miljard pond per jaar besteedt aan ruimtevaart, blijven de Britse inspanningen echter relatief beperkt.

Olmer stuurt aan op een ondersteuning van de Britse ruimtevaartindustrie door zijn financiële betrokkenheid in een nieuwEuropees satellietproject voor het voorspellen van milieurampen en klimaatverandering, zwaar te verhogen. Ook het conservatieve parlementslid Nigel Evans wijst erop dat Groot-Brittannië slechts half zoveel uitgeeft aan ruimtetechnologie dan India.

Evans waarschuwt ervoor de Groot-Brittannië beschouwt dreigt te worden als een land dat niet geïnteresseerd is in ruimtevaart. "Bij toekomstige projecten wordt er misschien zelfs helemaal niet meer aan een Britse deelname gedacht," benadrukt hij. "Er zal veel geld verdiend worden in de ruimte, maar dan moet de regering zich daarvoor veel meer inspannen."

Minister Wicks stelt echter dat de return-on-investment van de Britse inspanningen op het gebied van ruimtevaart veel hoger liggen dan bij de meeste andere landen. Verder benadrukt hij dat Groot-Brittannië veel belangrijke bijdragen heeft geleverd aan initiatieven zoals het Galileo-project.

De Britse regering zal volgens Wicks de ruimtewetenschap blijven ondersteunen, maar zich daarbij heel zorgvuldig richten op commerciële projecten en programma's die een rechtstreeks voordeel hebben voor de Britse burger.

Geen interesse voor Mexicaanse luchtvaart?


De Mexicaanse luchtvaartorganisatie Cintra, eigendom van de staat, probeert zijn dochtermaatschappijen Aeromexico en Mexicana te privatiseren. Er is echter weinig interesse en dat heeft het Cintra-aandeel enkele dagen geleden met twintig procent doen dalen.

Cintra zou slechts twee kandidaat-overnemers hebben voor Aeromexico en Mexicana. Beide werden eerder dit jaar te koop gezet en trokken in het begin heel wat belangstelling, maar potentiële overnemers trokken zich één voor één terug. Onder meer Iberia en Icelanair lieten hun interesse vallen.

Cintra maakte bekend dat er nog twee kandidaten overblijven voor een overname. Dat doet de vrees rijzen dat de verkoopprijs veel lager zal liggen dan oorspronkelijk werd gehoopt of dat de Mexicaanse regering de privatisering zou afblazen.

De twee overblijvende kandidaten zijn Grupo Posadas, de belangrijkste Mexicaanse hotelketen, en Grup Xtra, de holding van de zakenman Isaac Saba. Beiden hebben een bod gedaan op de twee maatschappijen, hoewel ze slechts één onderneming mogen overnemen.

Er is echter een minimumprijs gesteld op de overnames. De twee bedrijven werden in het midden van de jaren negentig na een faillissement overgenomen door de Mexicaanse overheid. De Cintra-groep vertegenwoordigt zestig procent van de Mexicaanse luchtvaartindustrie.

Eerdere pogingen om de ondernemingen te privatiseren, werden gedwarsboomd door de aanslagen van 9/11 op New York en Washington.

Newton grootste wetenschapper aller tijden?


Albert Einstein mag dan wel cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de kern- en zonneenergie, lasers en zelfs het bepalen van tijd en ruimte, maar dat belet de Britten niet om Sir Isaac Newton als de grootste wetenschapper aller tijden te bestempelen. Zowel wetenschappers als het brede publiek hebben een voorkeur voor de Britse edelman.

De Britse Royal Society hield een enquête bij wetenschappers en het gewone publiek. In beide gevallen won de ontdekker van de zwaartekracht het van de vader van de relativiteitstheorie. De deelnemers vonden dat Newton, rekening houdend met de tijd waarin de wetenschappers leefden, een grotere positieve bijdrage heeft geleverd tot de vooruitgang van de wetenschap en mensheid.

Bij het gewone publiek haalde Newton het heel nipt met 50,1 procent, tegen 49,9 procent voor Einstein. Bij de wetenschappers was de kloof veel groter, want daar bereikte Newton een score van 60,9 procent, tegenover 39,1 procent voor Einstein.

Daarbij wordt gesteld dat Newton ervoor gezorgd heeft dat er een overstap kwam van bijgeloof en dogma naar de moderne wetenschappelijke methode. Maar voorstanders van Einstein merken op dat diens relativiteitstheorie de opvattingen van Newton over tijd en ruimte heeft weerlegd en geleid heeft tot nieuwe visies over het ontstaan van het helaal, de zwarte gaten en het bestaan van andere universums.

Russische autoriteiten tegen ngo-activiteiten


De Russische regering wil de mogelijkheden van groeperingen die met buitenlandse steun werken, drastisch beperken. De Russische overheid wil daarmee wellicht organisaties die in Rusland actief zijn rond mensenrechten en democratie treffen. Tegenstanders stellen dan ook dat president Vladimir Putin met deze maatregel zin macht wil versterken.

Indien de nieuwe wetgeving goedgekeurd wordt, zullen de plaatselijke takken van buitenlandse organisaties zich opnieuw moeten inschrijven als Russische projecten, waarbij ze financieel en legaal aan veel grotere beperkingen zouden onderworpen worden. Bovendien zou de regering ook een grotere vat krijgen op deze organisaties, want de wet wil een controle invoeren op hun financies en activiteiten.

De geviseerde groepen zeggen dat de wet ertoe zou leiden dat acties in Rusland in de toekomst onmogelijk zullen worden. De organisatie Human Rights Watch voegde daar al aan toe dat de wet de civiele Russische samenleving zou uitroeien. Tevens wordt gesteld dat de reactie van het Kremlin ingegeven is door de rol die dergelijke groepen hebben gespeeld in de revoluties in Georgië, Oekraiene en Kirgizië.

President Putin had deze zomer aan mensenrechten-specialisten al gezegd dat Rusland niet zou tolereren van buitenlandse organisaties politieke activiteiten zouden financieren. In mei beschuldigde de Russische Federal Security Service, de Verenigde Staten en andere buitenlandse inlichtingendiensten ervan om dergelijke organisaties te gebruiken om Rusland te bespioneren en oproer in voormalige Sovjet-republieken te stimuleren.

Voorstanders stellen dat de nieuwe wet het werk van de organisaties transparanter zullen maken, maar tegenstanders zien er vooral een poging in om de resterende oppositie in Rusland het zwijgen op te leggen. Eerder al werd de televisie genationaliseerd, werd het parlement gedomineerd door regeringsgezinde machten en werden de verkiezingen van gouverneurs in afgelegen provincies afgeschaft.

"Het is de bedoeling dat de Russische maatschappij volledig afhankelijk moet zijn van de regering, het Kremlin en regionaleautoriteiten," benadrukken tegenstanders. "Zij willen alles onder controle hebben."

Astronauten worden landbouwer

Astronauten die over enkele decennia naar de planeet Mars zullen reizen, zullen ook behoorlijk wat noties moeten hebben van landbouw. Tijdens hun drie jaar durende tocht zullen ze immers niet al hun voeding voorverpakt kunnen meevoeren.



Tijdens de heenreis, die zes tot acht maanden zal duren, zullen de astronauten allerlei groenten en fruit moeten telen aan boord van hun ruimtetuig. Tijdens hun verblijf op Mars, waar ze anderhalf jaar zullen wonen, zullen ze in speciale serres onder meer aardappelen, rijst en graan moeten telen.

"Het is niet mogelijk om verse en smakelijke groenten mee te sturen voor een dergelijk lange periode," vertelde Nasa-voedingstechnologe Michele Perchonok aan het persbureau Associated Press. Dat betekent dat de astronauten onder meer brood en pasta's zullen moeten bereiden uit de granen en siroop distilleren uit zoete aardappelen.

"Men zou de situatie kunnen vergelijken met een keuken uit de 19de eeuw, maar dan lichtelijk geautomatiseerd," aldus Perchonok. De voorverpakte voeding die de astronauten nu meekrijgen, zijn niet houdbaar genoeg voor een dergelijke tocht, maar ze zouden ook zorgen voor extra gewicht en afval.

Dit laatste is bijzonder belangrijk, want de NASA wil alles recycleren. Dat betekent onder meer dat uit het zweet en zelfs deurine van de astronauten opnieuw drinkbaar water zal gemaakt worden. Gedacht daarbij wordt aan het gebruik van vissen - vooral tilapia - om het gebruikte water te recycleren. "Tilapia eten menselijk afval en zijn daarna veilig voor consumptie," aldus de voedingstechnologen van de NASA.

IPTV belangrijk voor betaaltelevisie


Over vier jaar zal de Europese internet-televisie (IPTV) bijna negen miljoen abonnees tellen. Dat wordt gesteld in een studie van het Britse Screen Digest. Italië Frankrijk en Spanje zouden daarbij een leidende positie innemen, terwijl ook de telecom-sector een duidelijke voorsprong zouden hebben.

Screen Digest voorspelt dat Europa in 2009 ongeveer 8,7 miljoen IPTV-klanten zal hebben. Dat is bijna één tiende van de Europese markt van betaaltelevisie. Telecom-bedrijven zullen volgens de auteurs daarbij het meeste profijt halen, want de grootste groei van IPTV zou gerealiseerd worden door breedband via telefoonlijnen.

Veel telecom-bedrijven voorzien nu al de lancering van IPTV-diensten of zijn daar al mee bezig. Bestaande aanbieders van betaaltelevisie zullen volgens Screen Digest dan ook op IPTV-technologieën moeten overschakelen om concurrentieel te blijven.

Italië, Frankrijk en Spanje zouden een leidinggevende positie innemen op de Europese markt. Frankrijk telt al 280.000 IPTV-klanten. In Italië is er nagenoeg geen kabeltelevisie en Fastweb, het grootste IPTV-bedrijf, heeft er 190.000 abonnees.

Nigeria wordt telecom-leider van Afrika


Nigeria wordt het Afrikaanse topland voor investeringen in telecom-infrastructuur. Dat is de conclusie van een rapport vanResearch and Markets (RaM). Op het einde van 2007 zouden de investeringen in de Nigeriaanse telecom-sector opgelopen zijn tot 12 miljard dollar. Daarmee gaat Nigeria Zuid-Afrika vooraf.

Op dit ogenblik heeft Afrika volgens het RaM-rapport ongeveer 100 miljoen telefoonverbindingen. Ongeveer 68 procent daarvan zijn mobiele toestellen. Tegen het einde van dit decennium zou het aantal Afrikaanse telefoonverbindingen opgelopen zijn tot 140 miljoen.

West-Afrika zal volgens de onderzoekers daarbij de leiding nemen in de uitbouw van de telecom-infrastructuur. De meeste investeringen zouden gebeuren op het gebied van de ontwikkeling van de infrastructuur voor transmissie en toegang. Naarmate het Afrikaanse netwerk volwassener wordt en operators meer gesofistikeerde services ontwikkelen, zou erook geïnvesteerd worden in operationele systemen, basisstations en servers.

GPS bedreigt privacy werknemers


Het uitrusten van reportagewagens van een Amerikaans televisiestation met gps-technologie, heeft het debat aangezwengeld over de bedreiging van dergelijke toepassingen voor de privacy van werknemers. Maar ook voor de bedrijven zelf komen er naast de voordelen mogelijk ook problemen.

De reportagewagens van WABC-TV werden onlangs uitgerust met een gps-systeem. "Dat heeft de bezorgdheid gewekt van een aantal werknemers over de privacy van het personeel," merkt het persbureau Associated Press op. "Die bezorgdheid groeit trouwens naarmate steeds meer bedrijven de gps-technologie hebben ingevoerd."

"We zijn bezorgd over het mogelijke misbruik van de informatie diedoor deze systemen kan worden aangebracht," benadrukte Gene Maxwell, woordvoerder van de National Association of Broadcast Engineers and Technicians (NABET). "We willen ervoor zorgen dat dit niet kan gebruikt worden in disciplinaire omstandigheden."

Het televisiestation heeft volgens Maxwell gesteld dat het gps-systeem uitsluitend bedoeld was om de efficiëntie en de veiligheid van het personeel te verhogen. De NABET wil nu echter dat er trainingen komen, zodat het personeel op de hoogte is van de mogelijkheden van het systeem, dat van alle voertuigen exact kan achterhalen waar en hoe lang de televisieploegen ergens blijven.

Ook de New York Civil Liberties Union (NYCLU) heeft een gelijkaardige bezorgdheid uitgedruk nadat de Taxi and Limousine Commission van de stad voorstelde om taxi's uit te rusten met het gps-systeem. "Van zodra de overheid het doen en laten van mensen begint te controleren, moet men wantrouwig worden," aldus een NYCLU-woordvoerder.

Associated Press merkt op dat ook in andere sectoren steeds meergebruik gemaakt wordt van gps-toepassingen. "De technologie kan helpen om de productiviteit en de klantenservice te verbeteren," stelt het persbureau. "Zo geeft UPS zijn chauffeurs gps-toestellen mee die hen verwittigen wanneer ze op een verkeerd adres zijn of hen helpen naar een moeilijk terug te vinden adres te zoeken."

Maar er wordt op gewezen dat het ook kan gebruikt worden om werknemers te controleren. Zo werden werknemers van een aantal bedrijven betraptop overdreven snelheid of op een ongevraagde rustpauze. Daarbij wordt opgemerkt dat nieuwe gsm-toestellen eveneens met gps-technologie kunnen gecontroleerd worden.

"De controle-technologie sluipt steeds meer de werkplaats binnen,"benadrukte Chris Hoofnagle, woordvoerder van het Electronic Privacy Information Center. "Maar dergelijke systemen kunnen voor bedrijven ook meer problemen dan voordelen opleveren. De gegevens zouden immers ook tegen hen kunnen gebruikt worden, zoals een tegenpartij die aan de hand daarvan een overdreven snelheid kan laten vaststellen."

Het probleem is volgens Associated Press dat er geen duidelijke wetgeving bestaat over het gebruik van gps-technologie in dewerkomgeving, maar dat daar ongetwijfeld nieuwe en belangrijke juridische vragen uit zullen voortvloeien.

Brits gas wereldwijd duurste brandstof


Het Britse gas is de duurste brandstof van de wereld geworden. De Noordzee-voorraden slinken immers met een grote snelheid, waardoor de productie moet teruggeschroefd worden en aan de klanten hogere rekeningen worden gepresenteerd.

"Het is zelfs de vraag of we de winter door zullen kunnen zonder de bevoorrading van de consumenten te beperken," vertelde analist Niall Trimble van de Britse Energy Contract Company aan het persbureau Reuters.

De gasprijzen voor januari bereikten een record van 1,17 pond per eenheid, nadat de koude temperaturen al deden vrezen voor een gastekort. Met die prijs is het Britse gas meer dan 50 dollar per vat duurder dan het Amerikaanse gas en tien keer duurder van de Europese steenkoolproductie.

Om de kosten te besparen hebben industriële gebruikers en krachtcentrales de gaskranen lager gedraaid. Voor de Britse consument, die de gasprijs de voorbije twee jaar al met 40 procent zag stijgen, dreigen nieuwe prijsrecords. De leveranciers hebben de prijzen al opgevoerd en verwacht wordt dat dit niet de laatste keer zal zijn.

De Britse gasprijzen behoorden lange tijd tot de laagste van de Europese Unie, maar volgden de prijsstijgingen van de olie. Bovendien bleek Groot-Brittannië, ooit zelfbedruipend in zijn gasvoorziening, steeds meer afhankelijk te worden van ingevoerd gas. British Gas rekent nu een prijs aan van 484 pond per jaar, tegenover 435 pond vorig jaar.

De afhankelijkheid van de import is constant gestegen sinds de opbrengsten van de ouder wordende Noordzee-gasvelden vijf jaar geleden minder begonnen te produceren. Dit jaar viel die productie verder terug dan was verwacht. Dat zorgt voor een gastekort, aangezien vele importprojecten nog altijd in opbouwfase verkeren.

De gasimport komt vooral via een onderzeese pijplijn-verbinding met België en een gasterminal in de haven van het Isle of Grain in de omgeving van Londen. Andere projecten zullen pas de volgende twee jaar in gebruik genomen kunnen worden. Dat maakt Groot-Brittannië deze winter heel kwetsbaar voor gastekorten.

Bovendien heeft ook de gasterminal op het Isle of Grain sinds zijn opening in juli nog maar amper drie LNG-tankers kunnen ontvangen. Deze week wordt een vierde tanker uit Algerije verwacht. Ook de LNG-voorraden zijn immers beperkt en gaan meestal naar de Verenigde Staten of Korea.

Ook met de Europese pijplijn zijn er problemen. "De energiemarkt wordt er immers nog altijd gecontroleerd door de vroegere monopolie-bezitters," aldus Reuters. "Ondanks de hoge prijzen is de pijplijn vanuit België dikwijls half leeg." Groot-Brittannië stuurt aan op grotere hervormingen van de Europese energiemarkt, zodat de prijzen zouden kunnen dalen en nieuwe leveranciers toegang zouden krijgen tot de pijpleidingen.

Economie in de media


Topmodel Gisele Bundchen heeft modellen die hongeren om slank te blijven gewaarschuwd voor de gevolgen daarvan. Dat meldt de website van Vogue. "Eet je niet, dan ga je dood," merkte het model op in de Amerikaanse televisieshow 'Entertainment tonight'. Het topmodel vergeleek in de show het menselijk lichaam met een auto. "Het is belangrijk om te onthouden dat je er brandstof in moet doen, anders stopt 'ie ermee." Volgens Bundchen is voldoende eten noodzakelijk. "Ikeet alles wat voorhanden is. Doe ik dat niet, dan val ik flauw op de catwalk." De 25-jarige Gisele Bundchen stond meerdere malen op covers van tijdschriften. Ook liep ze onder meer mee in de modeshows van het lingeriemerk 'Victoria's secret' en van modeontwerper Marc Jacobs.

Bob Geldof ontvangt vandaag een vredesprijs, de Man for Peace award, in de Italiaanse hoofdstad Rome. De burgemeester van de Italiaanse hoofdstad overhandigt de prijs aan de organisator van de Live8-concerten. De awardceremonie gaat vooraf aan de ontmoeting tussen Nobelprijswinnaars voor de vrede, die ieder jaar in Rome plaatsvindt. Geldof organiseerde in 1985 voor het eerst Live Aid, een aantal benefietconcerten in meerdere plaatsen tegelijk. Met deze concerten haalde hij geld op ten behoeve van de hongersnood in Ethiopië. In juli voerde Geldof druk uit op de G8-landen met weer een aantal concerten, nu onder de naam Live8. Hij wil dat de leiders de gegeven hulpverlening aan ontwikkelingslanden verdubbelen, de schuldenkwijtschelden en oneerlijke handelsrestricties opheffen.

De Peruaanse politie gaat toeristen die langs het eeuwenoude Incapad van Cuzco naar Machu Picchu klimmen bewaken. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt. Aanleiding is de gewapende beroving onlangs van dertien toeristen. Het Incapad en de ruïnes van de voormalige Incahoofdstad Machu Picchu gelden als twee van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het land en de regering vreest dat het toerisme sterk zal dalen als die attracties vanuit het buitenland tot gevaarlijke gebieden worden verklaard. Bij de beroving vorige week werden geld, telefoons, camera's sieraden buitgemaakt. Geen van de beroofde toeristen, die langs het Incapad in een groep kampeerden, raakte gewond. De Peruaanse politie maakte maandag bekend drie mannen te hebben gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij de overval op het toeristenkamp.

De Venezolaanse president Chavez heeft arme Amerikanen olie aangeboden. Het staatshoofd beloofde miljoenen liters goedkope brandstof voor de komende winter. De Amerikaanse dochtermaatschappij van de nationale Venezolaanse oliemaatschappij, Citgo in Houston, gaat de stookolie aan inwoners van New York en Boston leveren. Volgens een Citgo-woordvoerder dinsdag krijgt Boston bijna vijftig miljoen liter ongeveer tien miljoen dollar goedkoper dan de huidige marktprijs. Het gebaar van Chavez is niet alleen bedoeld om arme inwoners van de Verenigde Staten te helpen. Volgens waarnemers wil de president zijn Amerikaanse ambtsgenoot Bush opnieuw een loer draaien en hem met het aanbod vernederen. De linkse Chavez ziet zich bijna op voet van oorlog met het conservatieve Amerikaanse staatshoofd.

Het gerecht verdenkt de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair van schriftvervalsing en fiscale fraude. De federale politie van Charleroi heeft twee directeurs van de maatschappij, Michael Cawley en Bernard Berger, begin december in Brussel afspraak gegeven, onthullen de kranten La Meuse en La Nouvelle Gazette woensdag. Ryanair zou Waalse steun gebruikt hebben om de passagiers gratis tickets aan te bieden in het kader van promotieacties. Volgens de kranten financiert het Waalse Gewest de helft van de prijs van de gratis vliegbiljetten via een strobedrijf, Promocy, waarin naast de twee managers van de maatschappij twee bestuurders van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) zitten. Laatstgenoemden werden al ondervraagd. Volgens De Waalse minister van Economie, Serge Kubla, spijst het Waalse Gewest de helft van het fonds waarmee reclame voor de ontwikkeling van de luchthaven van Charleroi betaald wordt. "Het is een systeem waarmee ik geen moeite heb," zei hij. Het gerecht in Charleroi stelt vragen bij de echtheid van sommige facturen die door Ryanair opgemaakt werden. Er zou sprake zijn van onbestaande bedrijven, bedragen die moeilijk te verifiëren zijn of belastingontwijking via de vennootschap die de website beheert. Bij Ryanair noemt men de verdachtmakingen van fraude en belastingontduiking klinklare onzin. Het bedrijf verklaart zich wel bereid zijn volledige medewerking aan het gerechtelijk onderzoek te verlenen.

Air France-KLM heeft een sterk halfjaar achter de rug. De samenwerking tussen beide luchtvaartmaatschappijen verloopt voorspoedig en de vliegtuigen zitten voller dan bij de concurrenten. In de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2005/2006 kwam de nettowinst van de combinatie van luchtvaartmaatschappijen uit op 829 miljoen euro, een toename van 17,1 procent. De omzet van Air France-KLM bedroeg 10,8 miljard euro. Dat komt neer op een groei van 7,9 procent. In de winstcijfers zit wel een eenmalige opbrengst van 419 miljoen euro verwerkt wegens de verkoop van een deel van het reserveringssysteem Amadeus.

Umicore neemt het Chinese edelmetaalbedrijf Suzhou Alloy Material Factory over. "Met deze overname zal Umicore haar afdeling Technical Materials wereldwijd sterker kunnen onderbouwen en de snelgroeiende Chinese markt beter kunnen bedienen," luidt het woensdag in een persbericht. Umicore investeert bijna 7,5 miljoen euro die binnen één jaar een positieve bijdrage tot het resultaat zou moeten leveren. De transactie moet tegen februari 2006 afgerond zijn. Suzhou Alloy is een nieuwe fabriek aan het bouwen op ongeveer 90 kilometer ten westen van Shanghai. Die zal de naam Umicore Technical Materials China krijgen. De verhuizing zou tegen eind februari 2006 moeten rond zijn.

Voormalig Waals minister van Economie Serge Kubla (MR) zou onder druk van Formule 1-baas Bernie Ecclestone een clausule geschrapt hebben die bepaalde dat Wallonië zich na twee Grote Prijzen van Francorchamps kon terugtrekken uit de organisatie van de F1-wedstrijd. Dat gebeurden in augustus 2003, op het moment dat de onderhandelingen tussen de organisatie Société de Promotion du Circuit de Spa-Francorchamps en Ecclestone nog liepen. Dat schrijft La Libre Belgique. De clausule bepaalt dat Liège Consulting - een filiaal van Meusinvest - het contract kan beëindigen indien de Grote Prijs Formule 1 van België twee jaar na mekaar eindigt met een "cash drain". In de praktijk zouden de twee opeenvolgende verliezen in 2004 en 2005 de clausule hebben kunnen activeren. Serge Kubla zegt dat hij zich geen discussie in die zin kan herinneren.

De Russische president Poetin gaat door met zijn pogingen om meer greep te krijgen op Russische sleutelindustrieën. Hij heeft nu zijn blik gericht op autoproducent Avtovaz, maker van de ook in Nederland bekende Lada. Poetin heeft een aantal getrouwen naar voren geschoven voor topposities binnen Avtovaz. Met de voordrachten krijgt de centrale overheid controle over het bestuur van Avtovaz. De Russische staat heeft slechts een belang van 2 procent in de autoproducent, die goed is voor een jaaromzet van 5,6 miljard dollar. Avtovaz lijkt daarmee hetzelfde lot beschoren als Aeroflot, Joekos, Rosneft en Gazprom. Ook bij deze concerns is Moskou er in geslaagd de touwtjes weer stevig in handen te krijgen. De Moskouse zakenkrant Vedemosti noemt Poetin-compaan Boris Aljosjin als nieuwe topman van Avtovaz. Aljosjin houdt momenteel toezicht op de Russische staatsindustrieën. De voordrachten van Aljosjin en anderen moeten op 22 december worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Avtovaz zit al geruime tijd in de problemen. De autoproducent legt het met zijn modellen af tegen de buitenlandse concurrentie. Het concern heeft verder dringend behoefte aan nieuw kapitaal om de strijd met autoproducenten uit Europa, Japan, Korea en de Verenigde Staten aan te kunnen gaan.

De Franse regering heeft woensdag ingestemd met een internationale solidariteitsbelasting op vliegtickets die in Frankrijk worden verkocht. De opbrengst, 1 tot 40 euro per ticket, moet ten goede komen aan de aidsbestrijding en het gevecht tegen andere pandemische ziektes. Tot nu toe hadden slechts het Verenigd Koninkrijk en Chili besloten tot de invoering van de solidariteitsbelasting in 2006. De VS zijn falikant tegen. De directeur van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, vreest voor concurrentievervalsing door de nieuwe belasting. Het Franse parlement moet nog met de maatregel instemmen.

Wednesday, November 23, 2005

Weer problemen met tank NASA-ruimteveren


Het is goed mogelijk dat de volgende bemande vlucht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw moet uitgesteld worden. Tijdens een controle van een externe brandstofstanks van het ruimteveer werden immers een aantal kleine barstjes ontdekt.

De barstjes werden ontdekt op dezelfde plek waar tijdens de vorige lancering van de Space Shuttle opnieuw een stuk isolatie losraakte. In totaal werden negen barstjes gevonden, waarvan twee aan de oppervlakte. De NASA hoopt nu te bepalen wat de oorzaak van het defect zou kunnen zijn.

Gedacht wordt dat het probleem moet gezocht worden in de schommelingen in warmte en druk tijdens het vullen van de tank. Indien het probleem kan opgelost worden, zou het ruimteveer Discovery alsnog in mei volgend jaar gelanceerd kunnen worden. Maar er wordt daarbij opgemerkt dat de prioriteit op dit ogenblik niet bij het vluchtschema ligt, maar wel bij het werk aan de tanks.

Een losgeraakt stuk isolatie van 620 gram was ook de oorzaak van de ramp met het ruimteveer Columbia in februari 2003. Daarna werd twee en een half jaar gewerkt om het probleem te verhelpen, maar bij de jongste lancering van het ruimteveer Discovery raakte opnieuw een stuk van 450 gram los.

Op dezelfde plek werden nu opnieuw barstjes vastgesteld. In de toekomst zou men het probleem willen vermijden door het ontwerp van de brandstoftanks te veranderen. Maar ook aan de ruimteveren zelf wordt gewerkt. Tijdens de vlucht van Discovery bleek immers ook een stuk textiel losgeraakt te zijn.

Bij Discovery worden 40 stukken textiel vervangen worden en nog eens 60 bij het ruimteveer Atlantis. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de vervanging van warmtetegels, die tijdens de vorige ruimtemissie astronaut Stephen Robinson verplichtte om een unieke ruimtewandeling te maken om de tegels te vervangen.

Westen moet Afgaanse opium opkopen

De westerse wereld moet de Afgaanse opiumoogst opkopen en gebruiken voor de productie van pijnstillers. Dat stelt de Senlis Council, een internationale denktank rond geneesmiddelen. Het heeft volgens de groep geen zin om te proberen die oogst te vernietigen.p>"Er zijn plannen om 3.000 Britse militairen te sturen om de opiumoogst in Afganistan te vernietigen," stelt de Engelse krant The Telegraph. "Maar dat plan is volgens de Senlis Council gedoemd om te mislukken."

Sinds de val van het Taliban-regime heeft Afganistan zich opnieuw opgewerkt tot marktleider van de opiumproductie. Een groot gedeelte van de heroïne op de westerse markt komt van afgelegen Afgaanse bergdorpen, die gecontroleerd worden door krijgsheren en waar de centrale regering in Kaboel weinig vat heeft.

Volgens de Verenigde Naties was de Afgaanse narco-economie vorig jaar verantwoordelijk voor 87 procent van de wereldwijde illegale opiumvoorraad. Het zou daarbij gegaan zijn om een productie van 4.100 ton. Ongeveer 3,5 miljoen Afganen zijn betrokken bij de opiumhandel, die ongeveer twee derden van het bruto binnenlands product van het land vertegenwoordigt.

De Senlis Council wil een systeem ontwikkelen waarin de Afgaanse regering de papaverteelt zou controleren voor de productie van pijnstillers op basis van opium, zoals morfine en codeïne. Een militaire campagne om de oogst te vernietigen, zal volgens de organisatie niets opleveren en de kwetsbare democratie van het land destabiliseren.

"Het is gewoonweg onrealistisch om zelfs maar te proberen de oogst te vernietigen," stipte Senlis-directeur Emmanuel Reinert aan. "Hoe kan men hopen een stabiliteit te bereiken en de steun te krijgen van de boeren door het vernietigen van een oogst die hun inkomen garandeert."

Senlis voegt er aan toe dat er een tekort is aan pijnstillers. Bovendien verleent de Europese Unie aan een aantal boeren het recht om gecontroleerd opium te telen. "Die kans zouden ook de Afgaanse boeren moeten krijgen," merkt de organisatie op.

China moet consumptie verhogen

China moet maatregelen nemen om de consumptie te verhogen. Op die manier zou het land volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de spanning tussen arm en rijk kunnen verminderen. Bovendien is het opdrijven van de consumptie volgens het IMF ook nodig voor het herstel van de wereldeconomie.

Het IMF stelt dat China de koers van zijn munteenheid verder zou moeten verhogen. In juli was er al een revaluatie van 2,3 procent tegenover de Amerikaanse dollar, maar gezegd wordt dat die stijging niet voldoende is. Een verdere koersstijging zou buitenlandse producten voor de Chinese consument goedkoper maken.

Een dergelijke ingreep zou volgens het IMF het Chinese handelsoverschot, dat dit jaar zou oplopen tot 100 miljard dollar, ookkunnen doen dalen. Maar het stimuleren van de binnenlandse Chinese consumptie zou vooral de interne spanningen tussen arm en rijk en tussen het platteland en de stad moeten kunnen doen afnemen.

Daarbij wordt verwezen naar het groeiend aantal opstanden tegen het beleid van de Chinese regering. Dat heeft volgens het IMF gedeeltelijk te maken met het feit dat slechts een relatief kleine bevolkingsgroep profiteert van de sterke economische groei van China. De meerderheid van de bevolking zou zich buitengesloten voelen.

Daarnaast stipt het IMF ook dat de Chinese consumptie essentieel is voor het verkleinen van een wereldomvattend economisch onevenwicht. Dat vormt volgens de organisatie een bedreiging van het herstel van de wereldeconomie. Bovendien dreigt dat ook te leiden tot protectionistische maatregelen van de Europese Unie en de Verenigde Staten.