Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Frankrijk negeert alcoholprobleem


Scandinaven en Britten hebben de naam zware drinkers te zijn, maar uit een rapport blijkt dat ook Frankrijk op dat vlak met een zwaar probleem worstelt. Eén op tien Fransen zou volgens dat rapport te maken hebben met een drankverslaving en elke dag zouden er vijf mensen sterven aan de gevolgen van alcoholverbruik.

Het rapport werd samengesteld door televisiejournalist Hervé Chabalier, zelf een gewezen alcoholieker. Hij stelt dat het Franse drankprobleem gedeeltelijk te wijten is aan politieke overwegingen. "De invloed van de wijnbouwers en de hele wijnindustrie op de regering heeft ervoor gezorgd dat de gevaren van alcohol-gebruik nooit echt zijn aangepakt," voert hij aan.

Chabalier stelt dat er één uitzondering was. In 1991 werd een beperking opgelegd aan de alcoholreclame. "Maar die is nooit helemaal toegepast en wordt nu weer ontmanteld," benadrukt de auteur. Hij stelt dat alle flessen met alcoholische inhoud een waarschuwing zouden moeten dragen waarin gewezen wordt op de gevaren van het drankgebruik.

Hij wil ook een nationale campagne om jongeren en jonge volwassenen - vooral vrouwen - te waarschuwen voor overmatig drankgebruik. "Alcohol is in Frankrijk cultureel altijd beschouwd als een alledaags gegeven," zegt hij. "Maar we mogen het niet langer behandelen als een alledaagse behoeft van de consument. Alcohol moet gedenormaliseerd worden."

De Franse wijnsector heeft het rapport van Chabalier al weggewuifd als alarmistisch en onpatriottisch. Maar het rapport stelt dat Frankrijk weliswaar niet het zuipgedrag van bijvoorbeeld Engeland kent, maar wel af te rekenen heeft met een veel minder zichtbaar probleem van een constante consumptie van alcohol, wat dikwijls al vroeg op de ochtend begint. "Dat maakt het probleem minder zichtbaar, maar daarom niet minder acuut," voert Chabalier aan.

Hoewel de wijnconsumptie in Frankrijk gevoelig is teruggevallen, zijn vooral jongeren overgestapt op bier, sterke drank en alcopops. Meer dan vijf miljoen Fransen - meer dan tien procent van alle volwassenen - zouden volgens het rapport een alcoholprobleem hebben. Ongeveer twee miljoen Fransen zouden alcoholverslaafden zijn.

Het rapport stelt verder dat het dronken sturen de grootste doodsoorzaak is onder jonge Fransen. Bovendien zouden jaarlijks meer dan 3.000 kinderen geboren worden met een fysieke of mentale handicap omdat de moeder tijdens haar zwangerschap zwaar gedronken heeft. Aan drank gerelateerde ziekten zouden jaarlijks 23.000 Fransen het leven kosten. Met ongevallen inbegrepen, zou dat aantal oplopen tot 45.000 slachtoffers.

Chabalier klaagt ook aan dat de Franse medische sector alcoholisme, onder invloed van de algemene nationale opstelling, niet beschouwt als een ziekte en dan ook weinig oog heeft voor het probleem. "In de weinige gespecialiseerde ziekenhuizen is er een wachttijd van drie maanden om een afspraak te kunnen vastleggen," merkt hij op. "Dat is lang genoeg om opnieuw naar het glas te grijpen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home