Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Ook Groenland krijgt breedband


Groenland krijgt nog voor het einde van het jaar toegang tot breedband-internet. Het netwerk krijgt een snelheid van 24 megabits per seconde, volgens de Duitse leverancier Siemens één van de snelste van Europa.

Ongeveer de helft van de 57.000 Groenlanders hebben toegang tot het internet. Dat is volgens Siemens vergelijkbaar met de situatie in de meeste geïndustrialiseerde landen. Het nieuwe netwerk is sterk genoeg om televisiebeelden door te sturen, waardoor het aanbod van de enige nationale zender en enkele locale stations kan uitgebreid worden.

Ook de mobiele telefonie zal verbonden worden aan het internet. Dat is tussen Siemens en Tele Groenland afgesproken. Daardoor worden dure en weinig praktische satellietverbindingen onnodig. Gewone telefoonkabels kunnen in het grootste gedeelte van het grondgebied niet gebruikt worden, want twee derden van het Groenlandse oppervlak is bedekt metpermafrost.

De telecommunicatie is volgens de Groenlandse autoriteiten bijzonder belangrijk in afgelegen gebieden, want daardoor kan een mobiele telefoon gebruikt worden tijdens tochten op het ijs of kunnen medische diagnoses doorgestuurd worden. De autoriteiten eisten dat elk dorp met minstens 70 personen toegang zou hebben tot de mobiele telefonie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home