Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Economie in de media


Kate Moss is terug. Het Britse supermodel heeft een lucratieve deal van ruim 1,7 miljoen euro gesloten met Virgin Mobile, een aanbieder van mobiele telefonie. De 31-jarige Moss wordt het gezicht van het bedrijf, meldde de Britse krant The Sun vrijdag. Het fotomodel begint in december met de fotosessies voor een advertentiecampagne. De plaatjes worden in Los Angeles geschoten. "Ze ziet er beter uit dan ooit," citeerde The Sun een bron die dichtbij Moss staat. Het supermodel verloor haar werk voor Hennis & Mauritz, Chanel en Burberry nadat foto's van haar waren gepubliceerd terwijl ze cocaïne aan het snuiven was. Ze liet zich vervolgens opnemen in een Amerikaanse ontwenningskliniek. Moss verliet die kliniek eind oktober.

Brouwerij InBev heeft een nieuw glas ontworpen voor haar Jupilerbier. Daarin is het nieuwe logo verwerkt dat enkele maanden geleden gelanceerd werd. Vanaf januari stuurt InBev Belgium een team van 300 medewerkers op pad om in de 12.000 horecazaken in ons land, waar het Jupilerbier getapt wordt, het grootste deel van de glazen te vervangen. In totaal zullen circa 3 miljoen nieuwe glazen worden geleverd. Belangrijkste visuele verandering is het nieuwe schild. De naam Jupiler staat bovendien niet langer horizontaal maar verticaal op het glas. In de bodem van het glas staat het Jupilerschild nog eens. Op de nieuwe glazen is ook een indicatief maatstreepje aangebracht, waar de drie centimeter dikke schuimkraag idealiter zou moeten beginnen.

In het door de orkaan Katrina geteisterde New Orleans is vrijdag de dierentuin weer in gebruik genomen. Met de heropening zet de deels verwoeste en ontvolkte Amerikaanse stad weer een kleine stap richting normaliteit. Ongeveer duizend ouders en kinderen stonden al voor het opengaan van de poorten in de rij. De 120-jarige Audubon Zoo is een van de oudste en bekendste dierentuinen van Noord-Amerika. De orkaan van eind augustus richtte in het park vooral onder bomen schade aan. Drie van de 1500 dieren stierven. Maar in tegenstelling tot 80 procent van de stad, liep de hooggelegen dierentuin niet onder water na de doorbraak van dijken.

Na China maakt ook het Russische deel van Siberië zich op voor een golf van ernstig verontreinigd water in de rivier Songhua, die in Rusland Amoer heet. Vorige week stroomde na een explosie in een Chinese fabriek honderd ton van de giftige en kankerverwekkende stof benzeen de rivier in. Het Kremlin heeft vrijdag noodmaatregelen genomen om de schade te beperken. De speciale gezant van het Kremlin in het bedreigde gebied, Kamil Ischakov, heeft een noodcommissie op de zaak gezet. Die verzamelt door onder meer metingen zes keer per daginformatie over de vervuiling om de risico's voor de volksgezondheid te beperken. De bevolking wordt tweemaal daags op de hoogte gesteld van de situatie. Veel Russische parlementsleden winden zich op over de zaak en vinden dat China de schade moet vergoeden.

De Vietnamese metropool Ho Chi Minh-Stad is begonnen met het vergiftigen van duiven en andere vogels. Het voormalige Saigon hoopt met de ingrijpende maatregel de verspreiding van het gevaarlijke vogelgriepvirus te voorkomen. Ook vogels die als huisdier worden gehouden, moeten de stad uit. De H5N1-variant van het virus is al opgedoken in zeventien van de 64 Vietnamese provincies en heeft er sinds eind 2003 42 mensen het leven gekost. Het meest recente geval werd gemeld in het zuiden, waar ook Ho Chi Minh-Stad (10 miljoen inwoners) ligt. "We willen er zeker van zijn dat er geen vogels in destad over zijn om het risico op uitbraak van de vogelgriep zo klein mogelijk te maken," aldus de directeur van de stedelijke dienst voor diergezondheid.

De Mexicaan Angel Gurria wordt waarschijnlijk gekozen tot nieuwe baas van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De voormalige minister van Financiën kreeg vrijdag de steun van de meeste OESO-landen. Gurria is samen met de gewezen Poolse premier Marek Belka in de race voor de positie van secretaris-generaal. Volgens een OESO-woordvoerder heeft Gurria de steun van een meerderheid van de landen. Zijn aanstelling moet echter nog door OESO-landen worden goedgekeurd. Als zijn benoeming doorgaat volgt Gurria de huidige aanvoerder van de organisatie Donald Johnston op, die in juni 2006 opstapt. De Mexicaan staat bekend als een liberale econoom.

De Antwerpse havengemeenschap reageert zeer tevreden op de vier nieuwe Scheldeverdragen tussen Vlaanderen en Nederland die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Eén van die verdragen bevat de verdere verdieping van de Schelde. Met de goedkeuring is een belangrijke stap gezet naar de start van de verdiepingswerken in 2007, aldus Alfaport Antwerpen en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De Nederlandse regering moet nog beslissen over de ontwerpverdragen (dat gebeurt op 9 december), maar een ondertekening van de verdragen voor het einde van het jaar lijkt realistisch, aldus Vlaams minister van Openbare Werken en Leefmilieu Kris Peeters. Hij bevestigde daarmee wat minister-president Yves Leterme enkele weken geleden tijdens zijn bezoek aan Shanghai in het vooruitzicht stelde.

Het Japanse autoconcern Toyota heeft sinds de lancering van de wagen met de hybride-techniek al 500.000 exemplaren verkocht. De Prius combineert onder de motorkap een brandstof- en elektrische motor. De hybride motor zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en een lager verbruik. Alleen al in de eerste tien maanden van het jaar werden 194.000 exemplaren aan de man gebracht. Volgend jaar wil Toyota 250.000 stuks van de Prius van de band laten rollen. Vooral in Noord-Amerika is er een grote vraag naar de Prius."In België gingen tot nogtoe 788 exemplaren van de hand," zegt Etienne Plas, woordvoerder van Toyota Motor Europe. "Dat is niet zoveel, maar de verkoop komt nu op kruissnelheid," zegt Plas. Van de 788 werd alleen dit jaar tweederde verkocht.

Omega Pharma kijkt in de komende 2 tot 3 jaar uit naar overnames in Centraal-Europa. Dat zei gedelegeerd bestuurder en voorzitter Marc Coucke op een analistenmeeting. "De groei van de OTC-markt is er veel groter dan de 3 procent die wordt neergezet in Continentaal Europa. Bovendien is de wetgeving er gestabiliseerd," aldus Coucke. Coucke ging op de analistenmeeting ook dieper in op de prognoses voor 2006. "Alle cijfers gaan uit van een interne groei van 6 procent. Ze houden geen rekening met externe groei via overnames, iets waar Omega Pharma in 2006 opnieuw naar zal kijken."

De 52-jarige Belg Jean-Marie Bouckaert is de nieuwe algemeen directeur van 3 Suisses. Dat meldt de Franstalige zakenkrant l'Echo vrijdag. Bouckaert, die al enkele jaren bij 3 Suisses werkt, volgt Xavier Desjobert op aan het hoofd van het Franse postorderbedrijf. De Belg was sinds vijf jaar directeur van Blanche Porte, een Noord-Franse specialist in postorderverkoop, dat ook deel uitmaakt van 3 Suisses. Voordien was hij onder meer aan de slag in de marketingdivisie van het chemieconcern Henkel. 3 Suisses is een divisie van het concern 3 Suisses International. Dat overkoepelt verschillende activiteiten inzake verkoop op afstand, zoals Quadra, Cofidis en SEVAD.

Een groep Vlaamse toplui uit de economische wereld pleit in een uitgebreid manifest voor het opsplitsen van de Belgische staatsstructuur. Dat bericht De Standaard vrijdag. Het manifest van de zogenaamde Warande Groep komt er op initiatief van Remi Vermeiren, gewezen topman van de KBC Groep. Vermeiren heeft verschillende mensen - onder de naam Warande Groep - samengebracht rond het idee van een zelfstandig Vlaanderen. Dat resulteerde in een lijvig boek dat een pleidooi vormt voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa. Bij het manifest zijn nog andere toplui, maar geen politici betrokken: Herman De Bode (topman McKinsey België), René De Feyter (ex-gedelegeerd bestuurder VEV), Manu Ruys (ex-hoofdredacteur De Standaard) en Frans Crols (directeur Trends). Naar verluidt een 50-tal prominenten heeft het manifest ondertekend, onder andere ook baron Hugo Vandamme.

De UNESCO heeft vrijdag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed, zo maakt het kabinet van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux bekend. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Ook de reuzen uit Waalse steden als Aat enBergen en uit de Franse steden Kassel, Douai, Pézenas en Tarascon zijn erkend. Voor Mechelen is de erkenning van de Mechelse reuzenfamilie als werelderfgoed een extra culturele en toeristische troef. Als de reuzenfamilie door de straten trekt, komen de Mechelaars massaal de straten op. In 2000 gebeurde dit voor het laatst naar aanleiding van de Keizer Karelfeesten. Hoewel de volgende Ommegang pas in 2013 gepland is, overweegt schepen van Cultuur Frank Nobels om de Mechelaar begin 2006 in het Erfgoedcentrum Lamot de uitzonderlijke kans te geven om de reuzen te bewonderen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home