Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Cocaïne in opmars in Europa


De cocaïnehandel vindt in Europa een steeds grotere markt. Die waarschuwing komt van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDA). In Groot-Brittannië en Spanje zou het probleem nagenoeg even erg zijn als in de Verenigde Staten. Maar ook elders steekt de drug volgens het rapport steeds meer de kop op.

Het rapport stelt dat in de Europese Unie ongeveer negen miljoen mensen, drie procent van de volwassen bevolking, al cocaïne hebben genomen. Ongeveer 3,5 miljoen zouden de drug tijdens de jongste twaalf maanden hebben genomen. De voorbije maand zou dat echter al gestegen zijn tot 1,5 miljoen.

"Historisch gezien, was cocaïne in Europa altijd een vrij zeldzame drug," benadrukte Paul Griffiths, wetenschappelijk coördinator van de organisatie. "Maar stilaan werd de drug steeds meer beschikbaar in de grote metropolen van Groot-Brittannië, Spanje en Nederland. Nu is cocaïne in die drie landen duidelijk aanwezig en er moet ook gevreesd worden voor een verdere verspreiding."

In Groot-Brittannië en Spanje zou meer dan vier procent van de bevolkingsgroep van 15- tot 34-jarigen het voorbije jaar cocaïne gebruikt hebben. "Dat komt heel dicht in de buurt van de cijfers van de Verenigde Staten, waar cocaïne al veel langer een probleem vormt dan in Europa," aldus het rapport.

In beide landen gebruiken jonge volwassenen meer cocaïne dan ecstasy of amphetamines. In Groot-Brittannië lijkt het cocaïne-gebruik zich echter te stabiliseren, maar onder meer in Frankrijk de kop op te steken. De drug zou in de Europese Unie jaarlijks bijdragen tot de dood van verscheidene honderden mensen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home