Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Schotland beste Britse economie


Schotland kent dit jaar een grotere economische groei dan de rest van Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Scottish Item Club (Ernst & Young). Het Schotse bruto binnenlands product zal dit jaar immers een groei kennen van 1,7 procent, terwijl het Britse gemiddelde 1,6 procent bedraagt.

Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het consumentenvertrouwen. Dat blijft in Schotland blijkbaar merkelijk hoger dan in de rest van Groot-Brittannië, waar de bevolking de geldbeugel gesloten houdt en zijn schulden probeert te verminderen.

De Schotse economie kreeg sinds 2000 nochtans enkele rake klappen. Zokende de elekronica-sector er eind 2000 een ernstige crisis, terwijlin 2003 en 2002 de groei van de financiële sector een gevoelige daling kende. De zakelijke sector kreeg er vorig jaar zijn deel van de klappen.

Dergelijke tegenvallende resultaten worden ook volgend jaar niet meer verwacht. Dan zou de groei, net zoals in de rest van Groot-Brittannië, vooral steunen op investeringen en export in plaats van op de consumptie.

Volgend jaar zou Schotland een economische groei kennen van 1,9 procent, maar het Britse gemiddelde zou dan op 2,2 procent komen. In 2007 zou dat voor Schotland oplopen tot 2,3 procent en voor Groot-Brittannië tot 2,8 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home