Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2005

Russische autoriteiten tegen ngo-activiteiten


De Russische regering wil de mogelijkheden van groeperingen die met buitenlandse steun werken, drastisch beperken. De Russische overheid wil daarmee wellicht organisaties die in Rusland actief zijn rond mensenrechten en democratie treffen. Tegenstanders stellen dan ook dat president Vladimir Putin met deze maatregel zin macht wil versterken.

Indien de nieuwe wetgeving goedgekeurd wordt, zullen de plaatselijke takken van buitenlandse organisaties zich opnieuw moeten inschrijven als Russische projecten, waarbij ze financieel en legaal aan veel grotere beperkingen zouden onderworpen worden. Bovendien zou de regering ook een grotere vat krijgen op deze organisaties, want de wet wil een controle invoeren op hun financies en activiteiten.

De geviseerde groepen zeggen dat de wet ertoe zou leiden dat acties in Rusland in de toekomst onmogelijk zullen worden. De organisatie Human Rights Watch voegde daar al aan toe dat de wet de civiele Russische samenleving zou uitroeien. Tevens wordt gesteld dat de reactie van het Kremlin ingegeven is door de rol die dergelijke groepen hebben gespeeld in de revoluties in Georgiƫ, Oekraiene en Kirgiziƫ.

President Putin had deze zomer aan mensenrechten-specialisten al gezegd dat Rusland niet zou tolereren van buitenlandse organisaties politieke activiteiten zouden financieren. In mei beschuldigde de Russische Federal Security Service, de Verenigde Staten en andere buitenlandse inlichtingendiensten ervan om dergelijke organisaties te gebruiken om Rusland te bespioneren en oproer in voormalige Sovjet-republieken te stimuleren.

Voorstanders stellen dat de nieuwe wet het werk van de organisaties transparanter zullen maken, maar tegenstanders zien er vooral een poging in om de resterende oppositie in Rusland het zwijgen op te leggen. Eerder al werd de televisie genationaliseerd, werd het parlement gedomineerd door regeringsgezinde machten en werden de verkiezingen van gouverneurs in afgelegen provincies afgeschaft.

"Het is de bedoeling dat de Russische maatschappij volledig afhankelijk moet zijn van de regering, het Kremlin en regionaleautoriteiten," benadrukken tegenstanders. "Zij willen alles onder controle hebben."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home