Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2005

Astronauten worden landbouwer

Astronauten die over enkele decennia naar de planeet Mars zullen reizen, zullen ook behoorlijk wat noties moeten hebben van landbouw. Tijdens hun drie jaar durende tocht zullen ze immers niet al hun voeding voorverpakt kunnen meevoeren.



Tijdens de heenreis, die zes tot acht maanden zal duren, zullen de astronauten allerlei groenten en fruit moeten telen aan boord van hun ruimtetuig. Tijdens hun verblijf op Mars, waar ze anderhalf jaar zullen wonen, zullen ze in speciale serres onder meer aardappelen, rijst en graan moeten telen.

"Het is niet mogelijk om verse en smakelijke groenten mee te sturen voor een dergelijk lange periode," vertelde Nasa-voedingstechnologe Michele Perchonok aan het persbureau Associated Press. Dat betekent dat de astronauten onder meer brood en pasta's zullen moeten bereiden uit de granen en siroop distilleren uit zoete aardappelen.

"Men zou de situatie kunnen vergelijken met een keuken uit de 19de eeuw, maar dan lichtelijk geautomatiseerd," aldus Perchonok. De voorverpakte voeding die de astronauten nu meekrijgen, zijn niet houdbaar genoeg voor een dergelijke tocht, maar ze zouden ook zorgen voor extra gewicht en afval.

Dit laatste is bijzonder belangrijk, want de NASA wil alles recycleren. Dat betekent onder meer dat uit het zweet en zelfs deurine van de astronauten opnieuw drinkbaar water zal gemaakt worden. Gedacht daarbij wordt aan het gebruik van vissen - vooral tilapia - om het gebruikte water te recycleren. "Tilapia eten menselijk afval en zijn daarna veilig voor consumptie," aldus de voedingstechnologen van de NASA.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home